Skip to content
  • Hem
  • Tävlingar
  • Magasinet
  • Redaktionsbloggen
  • Shop
  • Om Skriva
  • Medarbetare
  • Annonsera
  • Nyhetsbrev
  • Kundtjänst & FAQ
Bli prenumerant!

Tidningen Skriva

Logga in
Välkommen!
För att läsa digitalt:
Logga in
Saknar du login?
Aktivera ditt login
  • Beställ en prenumeration
  • Glömt ditt lösenord?
  • Kundtjänst & FAQ

Skribent: Malin Linneroth

Porträtt

Helena Von Zweigbergk om det triviala

Glöm seriemördare och fantasyvärldar, det är i den vanliga lunken det stora dramat ligger. Där finns kampen för överlevnad och slaget om kärleken, där ligger revolutionen i en axelryckning och ett tonfall. Det gäller bara att få syn på det. Helena von Zweigbergk visar oss en vardag på liv och död.

Porträtt

Nanna Johansson blottar strupen

Vi brukar få fulsnygga serierutor och raljanta betraktelser, vanvördiga fotomontage och komiska poänger. Men nu har åsikterna skalats av och humorvapnet är sänkt. Med sin första novellsamling ger Nanna Johansson sig ut på djupare vatten.

Ämnen: Novell

Intervju

Jan Guillou lyfter fram kvinnorna

Den stenhårde reportern, den tvärsäkra debattören, den storsäljande författaren och den grabbiga jägaren. Det finns minst fyra nyanser av Jan Guillou som riskerar att skymma sikten i mötet med hans text eller person. Men med sin senaste bok lägger han kanske ännu en färg till paletten – har han skrivit en feministisk roman?

Panel

Vad vill barnen läsa?

Skriver du för barn och ungdomar ligger du rätt i tiden. Försäljningen stiger och i takt med det ökande intresset växer också manushögarna hos förlagen. Så vilka manus är det som efterfrågas av publiken? Skriva frågade fyra förläggare och bad dem dela med sig av sina bästa insider-tips.

Ämnen: Barnbok, Förlagen har ordet

Guide

Ge ut boken själv

Du har skrivit och slitit, redigerat och ändrat och känner att boken är klar. Kanske har du skickat till förlag och fått nej, eller så vill du bestämma det mesta själv när det kommer till utgivningen och har beslutat att ge ut boken på egen hand. Och nu då? Många villrådiga läsare hör av sig till Skriva, och därför har vi här satt ihop en checklista med det viktigaste att tänka på.

Ämnen: Egenutgivning

Porträtt

Tänjer på verkligheten

På gränsen till galenskapen hittar hon hustomtar, psykopater och onda tvillingar. Och när verkligheten är för trång gäller det att töja ut den. Det är nämligen i skymningslandet de bästa historierna finns, i alla fall om du frågar Marie Hermanson.

Guide

Så lyckas du med din research

Väl genomförd research ökar trovärdigheten i hela din berättelse, oavsett om du vill skildra verkligheten, eller kanske bara stjäla lite från den. Här får du tips konkreta tips på allt från hur man söker i offentliga handlingar till hur man fångar miljöer.

Ämnen: Fackbok

Panel

Hur viktigt är det att ha en egen ton?

Vi frågade fem förläggare hur viktigt det är att ha en egen ton och berättarröst.

Ämnen: Berättarröst

Porträtt

Tillbaka till ursprunget

I höstas avslöjades att Daniel Sjölin och Jerker Virdborg låg bakom pseudonymen Michael Mortimer. Ett billigt PR-trick för att sälja fler böcker, sa vissa. Själva menar Daniel och Jerker att det var ett sätt att hitta tillbaka till skrivglädjen. Och en möjlighet att mucka gräl. 

Panel

När ska man släppa sitt refuserade manus och börja på något nytt?

Ämnen: Förlagen har ordet

Porträtt

Befriar kulturtanten

Hantverksintervju

»Jag vill ha mina figurer på avstånd«

Vem är det som berättar historien? Med vems ögon följer vi händelserna? I Lena Anderssons roman, Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek, är huvudpersonen Ester Nilssons perspektiv skrivet i tredje person, men där finns också en berättarröst som genomskådar och kommenterar hennes beteende.

Hantverksintervju

»Jag har en kyligare blick på min historia«

Är man bästsäljande och prisbelönt med femton romaner i bagaget så vet man nog hur man bäst skriver sina böcker. Eller? Lyckliga gatan är Liza Marklunds tionde bok om Annika Bengtzon och enligt många kritiker hennes bästa. För henne själv blev det början till en skonsammare och mer distanserad skrivprocess.

Reportage

»Skippa marknadstänket«

»När jag gjorde Alfons hade jag en stark bild av hur han skulle se ut, och det var: Inte som de andra i alla fall! Det var mycket Disneysöta figurer då, violer och gulligheter. Förfärliga saker. Eller så var de sådär äckligt vuxet klatschiga och hurtiga liksom. Usch, jag hatar sådant som är barnanpassat fast på en vuxen snobbighetsnivå. Nej, jag ville först och främst göra en unge som inte var sockersöt och inte var klatschig, absolut inget av det. Jag satt en helg och gjorde sju-åtta gubbar, en del smala och en del längre, några kortare och några knubbiga och så blev det Alfons till slut. Jag gjorde honom som jag tyckte trevlig men inte söt, och stadig att se på.«

Ämnen: Barnbok

Reportage

»Barn är känsliga«

»Jag tror att man genom att ta upp känsliga ämnen kan göra en insats för små barn. Min senaste bok handlar om att prata inför folk, att stå upp och prata på en scen. Vartenda barn, eller åtminstone hälften, är jättenervösa för att vara med på julfesten eller något liknande och ha en replik. Och ändå är det ingen som skrivit om det, inte som jag hittat i alla fall. Barnböcker kan fungera frigörande, så att man förstår att man inte är ensam.«

Ämnen: Barnbok

Reportage

»Strunta i beskrivningar«

»Att berätta en historia för sina barn eller barnbarn är väldigt annorlunda mot att göra det till en berättelse som passar i en bok. Det som kan vara grymt kul och bra när man sitter på sängkanten och berättar för sitt barn behöver inte funka så himla bra i bokform. Det är en speciell sorts dramaturgi och inte så lätt som man tror.«

Ämnen: Barnbok

Porträtt

Vikten av en god historia (och hur man bäst förstör en)

Varje vecka hörs hans engagerade historier på radion och debutromanen Radhusdisco är sprängfylld av anekdoter från barndomen. Det krävs en omfattande historiebank för att ha så mycket att säga. För Morgan Larsson är berättandet både försörjning och ett sätt att slippa svara på frågor om sig själv.

Intervju

Stina Wollter: »Jag kom roman­personen så nära att det blev personligt.«

Vilken bok önskar du att du hade skrivit, Stina Wollter?

Intervju

Eva Beckman: Min bokdröm

Vilken bok önskar du att du hade skrivit, Eva Beckman? 

Intervju

Peter Apelgren: Min bokdröm

Vilken bok önskar du att du hade skrivit, Peter Apelgren ? 

Intervju

Stefan Holm: Min bokdröm

Här är boken som Stefan Holm önskar att han hade skrivit.

Reportage

Kjell Wilhelmsen: Min bokdröm

Boken som Kjell Wilhelmsen önskar att han hade skrivit.

Intervju

Vilken bok önskar du att du hade skrivit, Fredrik Wikingsson?

Fredrik Wikingsson berättar vilken bok han önskar att han hade skrivit.

Porträtt

Skriver för att finnas kvar

Det påhittiga språket har varit hans signum och spelat lika stor roll som karaktärerna i hans böcker. Men i nya boken ligger fokus på människorna vi saknar, och på hur våra ord och minnen kan göra dem levande trots att de inte längre finns bland oss. För Jonas Hassen Khemiri är skrivandet ett sätt att göra sig odödlig.

Reportage

Pusseldeckare, mysrysare eller psykologisk thriller?

Pusseldeckare, mysrysare, eller psykologisk thriller. Vad skiljer dem åt? Vi bad Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot av Svenska Deckarakademin, att reda ut begreppen.

Ämnen: Skriva crime

Intervju

Christer Lundberg: ”Jag önskar jag hade skrivit Röde Orm”

Radio- och tv-profilen Christer Lundberg önskar att han hade skrivit Röde Orm: "Den roligaste och bästa äventyrsroman som någonsin skrivits."

Intervju

Oskar Linnros: »Jag vill skriva som Jack Kerouac«

Musikern, låtskrivaren och producenten Oskar Linnros skulle vilja skriva som Jack Kerouac. 2010 släppte han sitt hyllade soloalbum Vilja bli.

Guide

Så inreder du din skrivarlya

Sitter du och skriver vid köksbordet eller i soffan framför teven? Kanske är det dags att fixa en ordentlig plats för skrivandet? Inredningsexperten Jon Eliason listar fem saker att tänka på när du ska inreda din skrivarlya.

  • Prenumerera
  • Om Skriva
  • Shop
  • Annons och marknad
  • Kontakt
  • Kundtjänst & FAQ
  • Bli författare
  • Tävlingar och event
  • Sekretesspolicy
  • Allmänna villkor
  • Cookiepolicy