Jan Guillou lyfter fram kvinnorna

Den stenhårde reportern, den tvärsäkra debattören, den storsäljande författaren och den grabbiga jägaren. Det finns minst fyra nyanser av Jan Guillou som riskerar att skymma sikten i mötet med hans text eller person. Men med sin senaste bok lägger han kanske ännu en färg till paletten – har han skrivit en feministisk roman?

Skrivplatsen är placerad mittemellan ett uppstoppat lejon och en vilande leopard, och under ett antal buffelhuvuden. Det låter nästan ingenting när Jan Guillous bruna loafers rör sig över stengolvet, desto mer när det snabba smattrandet från skrivmaskinen startar. Härifrån ser han tomtens gärdsgård och ängen bortanför, och en fågelmatare modell rejäl säkrar underhållningen. Vi är i Jans jakt- och skrivstuga utanför Östhammar i Roslagen. Vid det här skrivbordet gör han två fyratimmarspass varje dag under arbetet med en ny bok, och en ny bok gör han varje år mellan januari och juni.

Det låter väldigt schemalagt?

– Ja.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2015 (20 oktober 2015) och är skriven av .