Så lyckas du med din research

Det finns en värld bortom Google. Historiska arkiv, knasiga museer och prao på en arbetsplats är bara några av de vägar du kan gå för att hitta fakta och nya uppslag till ditt skrivande. Och det lönar sig att utforska dem. Väl genomförd research ökar nämligen trovärdigheten i hela din berättelse, oavsett om du vill skildra verkligheten, eller kanske bara stjäla lite från den.

Ring en akademiker

Det finns folk som är specialister på vad du vill – allt från hur en underkjol var konstruerad på 1500-talet till hur fasettögonen på flugor egentligen fungerar.

Och många av de här specialisterna får alldeles för få nyfikna frågor.

Forskarnas uppdrag är att forska och att utbilda studenter, men de har faktiskt också till uppgift att försöka nå ut med sina kunskaper till allmänheten. Läs på runt ämnet, samla de frågetecken du har och ring någon kunnig inom området och be om ett samtal. På lärosätenas hemsidor brukar man kunna hitta beskrivningar av personalen, deras inriktning och kontaktuppgifter. De flesta människor tycker om att prata om det de är duktiga på!

 

Gå i någon annans skor – bokstavligen

Annons

Många skådespelare lär känna sina rollkaraktärer genom att hitta attribut som är typiska för just dem, och på samma sätt kan du som författare hitta fram till dina figurer. Gå till en secondhandbutik och hitta kläder och accessoarer som du tänker att din romankaraktär skulle använda, klä dig själv i dem och ge dig ut i verkligheten. Hur blir rörelserna i en tung pälskappa? Vilket grepp har man bäst runt en portfölj? Hur låter stora örhängen när de slår mot jackans krage? Det finns oändliga möjligheter att leka med identiteter och hitta fram till din karaktärs säregna hållning eller omistliga kännetecken.

 

Offentlig handling – du får läsa andras post

Du har tillträde till en större del av verkligheten än du kanske tror. Man får faktiskt titta på rättegångar, besöka kommunfullmäktigemöten, läsa livsmedelsinspektörens protokoll från krogkontrollerna och ta del av bilderna på misstänkta mordvapen i polisens förundersökning. Åtminstone i de flesta fall.

Offentlighetsprincipen är en del av tryckfrihetsförordningen, alltså en av Sveriges grundlagar. Den innebär att många handlingar som är upprättade av eller inskickade till en myndighet, och förvaras där, är fria för vem som helst att ta del av. Det kan vara skriftliga dokument, e-postlogglistor, protokoll, kartor, ljudband. Om du vill ha kopior på dokument tillkommer ofta en avgift, och det är inte säkert att du kan få dem med en gång, men du har rätt att titta eller lyssna på dem. Det finns undantag, somliga dokument är sekretessbelagda med hänsyn till exempelvis rikets säkerhet. En del av domstolsförhandlingarna hålls innanför stängda dörrar.

Håller du på med en kriminalroman kanske det finns en poäng i att läsa det senaste halvårets domar i liknande fall som det du beskriver, om din huvudkaraktär är politiker kan du ha hjälp av att läsa centerpartistiska motioner eller kika på riksdagsledamöternas reseräkningar. Och det är inte omöjligt att du hittar stoff till en hel roman genom att läsa klagomål hos allmänna reklamationsnämnden.

 

Direkt från staten

Annons

På riksdagens hemsida kan du mot en kostnad beställa t ex Statens offentliga utredningar (SOU) och historiska riksdagsprotokoll. Skriver du en bok som utspelar sig under andra världskriget kan det kanske vara intressant att läsa noteringar om hur svenska staten resonerade kring försvarsstrategier och flyktingmottagande under åren 1940-45, till exempel.

 

Vad var huvudnyhet den 5 april 1962?

På många av universitetsbiblioteken finns möjlighet att läsa gamla dagstidningar på mikrofilm, somliga så långt tillbaka som det allra första exemplaret. Att bläddra igenom nyhetsartiklar och annonser kan ge många nycklar till en tidsepok. Vilka händelser lyfts upp som betydelsefulla? Vilka produkter görs reklam för och på vilket sätt? Hur formulerades ett tillkännagivande om trolovning? Attityder och tidsanda gömmer sig bland rubriker och foton, och dessutom ger det en omistlig inblick i tilltal och språkbruk.

Kungliga biblioteket har påbörjat en digitalisering av allt mikrofilmsmaterial som gör att det mesta ska bli sökbart från hemdatorer. Det gör det hela betydligt mindre omständligt, men samtidigt missar man den särskilda upplevelsen av att sitta i ett gulbrunt sken och veva fram en annan tid. Inspirerande i sig självt.

 

The soundtrack of your story

Hur lät år 2000? Tittar man på de unga topplistorna så lät det som Kent, The Ark och Backstreet Boys. Enligt svensktoppen var det Barbados och Roger Pontare som var musikfond. Genom att få koll på vilken musik som dominerade under den epok som din historia utspelar sig kan du hitta ingångar till periodens stämningar, din karaktärs intressen eller kanske bara försätta dig själv i en atmosfär rätt för den tiden. Är din huvudperson en Kent-kille eller mer av en Pontare-typ?

Årslistor från Svensktoppen, Tracks och DigiListan hittar du via Sveriges Radios webbsidor. På Spotify kan du söka efter Billboard-listor från olika årtal.

 

Besök romanens miljöer

Om du vill beskriva en skog är det lätt att hamna i det uppenbara – höga tallar, mossiga stenar, grönt bladverk och solen som spelar däri. Det är inget fel på de bilderna, men de ger inte heller läsaren något som den inte slagits av själv.

Ge dig ut i de miljöer där din berättelse utspelar sig och sug upp alla sinnesintryck. Vad är det egentligen som växer i den där gläntan? Hur känns det att gå på en barrstig? Hur skulle du beskriva ljudet av ösregn? Genom pricksäkra detaljer blir texten mer levande och läsaren kan både känna igen sig och överraskas. Testa andra miljöer som din historia eller karaktär rör sig i – åk finlandsfärjan, låna en hund och gå till brukshundklubben, dra till travbanan och satsa pengar. Vad får du för bemötande? Vilka osynliga regler gäller här? Hur låter jargongen? Vem är din karaktär i den här gruppen? Anteckna, fota, banda!

 

Älskade bibblan

Kungliga biblioteket i Stockholm är Sveriges nationalbibliotek och samlingarna består av cirka 18 miljoner objekt. De upptar 150 hyllkilometer, och över 8 miljoner timmar ljud och rörlig bild. Här kan du hitta radio- och tv-program, musik, datorspel, tidskrifter, böcker, kartor, reklamkampanjer, informationsblad från myndigheter, turistbroschyrer, matsedlar, amatörfilmer, ja nästan allt!

På KBs webbplats hittar du Sondera, en samsökningstjänst där du kan söka i bibliotekskatalogen LIBRIS, Svensk Mediedatabas och Nationell Arkivdatabas samtidigt.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2015 (20 februari 2015) och är skriven av .