Skriv en novell – så gör du!

Börja nära slutet, rensa bland orden och karaktärerna – och låt det mesta förbli osagt. Sven Olov Karlsson, som nyligen belönades med tidningen Vi:s litteraturpris, ­förklarar varför »varje person, händelse och sak måste ­kämpa för sin plats« i en bra novell.

Har du en liten historia? Ett enkelt öde, en blygsam scen? Känn inte att det inte räcker. Om du vill skriva en novell: Håll historien så kort som den egentligen är.

Novellens nätta natur är praktisk. Du kan prova dig fram utan att behöva skriva massor för papperskorgen. Det korta formatet ökar utsikterna att åstadkomma ett färdigt verk. Dessutom kan många ­författare vittna om hur ett begränsat utrymme på ett nästan magiskt sätt får dem att skärpa sig och lämna över­flödigheterna därhän. Texten blir mer avskalad och precis, dess innersta kommer i dagen. Den korta berättelsens prosa och tankar kan skina som polerad diamant.

Det betyder inte att det nödvändigtvis är enklare att skriva novell. Som ung skrev jag två novellsamlingar. De refuserades: novellerna saknade dramaturgi, karaktärerna var platta och det buskisartade språket visade på stor vilja men klen förmåga. Långt senare, efter tre utgivna romaner, fick jag på nytt idén att skriva en novellsamling. Den skulle låna titel och miljö av mitt hemlän Västmanland. Berättelserna skulle få handla om vad som helst, bara de utspelade sig där. Tio kommuner, tio noveller. Jag tänkte mig projektet som lite av en ledighet från det komplexa, bökiga romanskrivandet. Att det skulle gå lättare att snitsa till en novellsamling.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2021 (21 juni 2021) och är skriven av .