Peter Apelgren: Min bokdröm

– Jag önskar att jag hade skrivit Salvador Dalís hemliga liv, Salvador Dalís självbiografi. Vad kan han ha varit när han skrev den, trettio bast kanske. Det är ganska kaxigt. Den är urkass alltså, men fräck på något sätt. Det är en geggamoja av fantasier. Om du tänker dig Ulysses och så lägger du till rejält med hybris och knark i den. Det är en hallucination, en LSD-bok.

Peter Apelgren

är komiker och konstnär. Han är utbildad elektriker, har gått målarskola i Florens och slog igenom i humorprogrammet Rally i P3. Under hösten spelar han föreställningen Döden – andra sidan e ni klara? på Draken i Göteborg tillsammans med sin livspartner Anna Mannheimer.

Vad är det i den som du skulle ha velat lyckas med?

– Just det här att han inte verkar intresserad av att skriva för en publik, det är mer som en anteckningsbok eller dagbok. Lite som hans målningar var i början, när ingen ville köpa dem för de var så konstiga. Jag skriver dikter själv och min hustru hatar dem för de är nonsens. Men det finns något heroiskt i att inte tänka på sin publik, att bara skriva så som man själv vill. Dalí hade nog ingen förläggare eller redaktör som petade i syftningsfel …

Salvador Dalís hemliga liv har kallats såväl oemotståndlig som sadistisk. En recensent konstaterade att Dalí var »galen som en räv« när boken kom 1942. Boken inleds med raderna: »När jag var sex år ville jag bli kock. När jag var sju ville jag bli Napoleon. Och min ärelystnad har sedan dess hela tiden vuxit.«

Vad var den största upplevelsen när du läste den?

Annons

– Den är en våt dröm, jag ville ju bli en sån där knäpp konstnär. En introvert mager gubbe på ett berg som målar och skjuter med hagelbössa när folk kommer. Så gjorde gud mig till en tjock göteborgare som drar vitsar på scenen.

Syns inspiration från boken i ditt eget skapande?

– Kanske i måleriet för där lägger jag fler skikt. Och det kommer nog från den där till synes enkla formen som en bok många gånger är, men där man sedan inser att vänta nu, det här handlar ju om något helt annat. När man kommer inpå texten förstår man att man blivit lurad, att det inte är så lätt som det först verkade.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2016 (20 oktober 2016) och är skriven av .