Deckarskola Bild: Johanna Hedborg

Pusseldeckare, mysrysare eller psykologisk thriller?

Pusseldeckare, mysrysare, eller psykologisk thriller? Vi bad Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot av Svenska Deckarakademin, att reda ut begreppen.

Polisutredningsdeckaren

Stort fokus på det kollektiva polisarbetet runt ett brotts uppklarnande. Det finns en kommissarie i huvudrollen men den är ingenting utan sitt team – fingeravtrycksspecialisten, blodspårsanalytikern, rättsläkaren osv.

Ed McBain

Sjöwall/Wahlöö

Henning Mankell

Pusseldeckaren

Annons

Brottet är utgångspunkten och läsaren ställs samma frågor som huvudpersonen som är satt att lösa det: vem har gjort det och varför då? Och kanske också: vem är den mördade? Utredaren kan vara yrkesdetektiv eller privatperson. Bit för bit nystas gåtan upp och vi får följa hjältens framgångar och bakslag.

Agatha Christie

Arthur Conan Doyle

P. D. James

Den psykologiska thrillern

Vanligen skriven ur brottslingens perspektiv och med brottet berättat i kronologisk ordning. Läsaren vet allt och det finns inga frågetecken runt vem som gjort det och vilka de mördade är. Spänningen ligger i katt-och-råtta-leken när huvudpersonen jagas.

Fjodor Dostojevskij Brott och straff

Patricia Highsmith Strangers on a train

Annons

Jens Lapidus

Mysrysaren

En blandform mellan brott, skräck och romantik som också brukar kallas ladythrillers. Har ofta en ensam ung kvinna i fokus, inte sällan isolerad i en stuga på landet där hon utsätts för brott. Hon har en tendens att blanda ihop vänner och fiender, den till synes obehagligaste är troligtvis hennes ende vän och hennes älskare är med stor sannolikhet själva psykopaten.

Daphne Du Maurier Rebecca

Margit Söderholm Moln över Hellesta

Dokumentärberättelsen

En fiktionaliserad berättelse om ett verkligt brott. De dokument som åberopas i utredningen ska vara riktiga och uthämtade från myndigheter och den dialog som återges brukar i hög utsträckning bygga på bandupptagningar eller rättegångsprotokoll.

Truman Capote In Cold Blood

P. O. Enquist Legionärerna

 

Lästips: Sören Bondeson har coachat några av Sveriges främsta författare. Här visar han hur du skriver en deckare som håller spänningen uppe ända till sista sidan.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2012 (20 juni 2012) och är skriven av .