Fördjupa dig i din genre: Krim

Plot twists, cliffhangers och spänning – det är mycket man ska ha koll på när man skriver deckare. I vår genreguide tipsar vi om fackböcker, kurser och passande förlag, samt event i krimgenrens tecken: som deckarfestivalen i Sundsvall och Skrivas egna Skriva Crime.

Utveckla ditt skrivande

Konsten att skriva spänning

Spänningsförfattare som Kristina Ohlsson och Elizabeth George har samlat sina tips och trick i fackböcker. I Att skriva en deckare går amerikanska George igenom skrivprocessens byggstenar från research till scenuppbyggnad, med skrivandet av romanen Stråk av rött som ramverk. Hon har också gett ut den mer övergripande handboken Skriv på!.

I Skrivboken berättar Kristina Ohlsson om det egna skrivlivet och interfolierar med tips om grepp och metoder. Hur hittar man det där »lilla extra«? Ohlsson visar hur en oväntad detalj kan göra berättelsen unik. Hon redogör även för skapandet av övertygande karaktärer, och ger konkreta råd om skrivandet av verklighetstrogen dialog. Inte minst går hon igenom hur man som spänningsförfattare kan använda sig av miljön för att skapa obehaglig stämning.

Artikeln publicerades i Skriva #3 2022 (13 juni 2022) och är skriven av .