Christer Lundberg önskar att han skrivit Röde Orm. Bild: Maria Lofjärd

Christer Lundberg: ”Jag önskar jag hade skrivit Röde Orm”

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?

– Det finns väldigt många böcker jag önskar att jag hade skrivit. Kan inte välja en, men om jag anstränger mig kommer jag ner till två: Mina vänner av Emmanuel Bove och Röde Orm av Frans G. Bengtsson.

Varför då?

– Båda är böcker som jag läser om minst en gång om året. Och det måste ju vara drömmen för en författare. Att någon frivilligt läser om ens böcker gång på gång på gång.

Emmanuel Bove

Den franske författaren Emmanuel Bove debuterade 1924 med sin omedelbara succéroman Mina vänner. Den utkom på svenska 1986 i översättning av Katarina Frostensson.
Röde Orm är en äventyrsberättelse i två delar som gavs ut 1941 respektive 1945 och utspelar sig på vikingatiden. Den har i flera omröstningar ansetts vara en av  de mest betydelsefulla svenska böckerna som skrivits.

Vad i dem är det som du skulle vilja ha lyckats med?

Annons

Mina vänner beskriver den hopplöse krigsinvaliden Victor Bâtons jakt efter någon som kan tycka om honom i 1920-talets Paris. Eftersom han är en fruktansvärt osympatisk människa går det naturligtvis åt helvete. Den ende som möjligtvis lyckas tycka om honom är läsaren, och det är detta som gör mig så fascinerad: författaren har lurat mig att gilla någon jag borde avsky. Röde Orm är enligt min mening den roligaste och bästa äventyrsroman som någonsin skrivits. En klassiker i ordets rätta bemärkelse.

Du har själv nyligen avslutat ett bokprojekt, berätta om det!

– Det är lite känsligt att prata om min roman eftersom den ligger för granskning hos ett antal förlag. Kan avslöja så mycket som att den utspelar sig i Göteborg på 1980-talet och att den berör ett mycket kontroversiellt ämne. Humor och kontroversiella ämnen är i allmänhet en ganska svår kombination. Mycket talar just nu för att det snarare slutar med bokbål än med utgivning. Men det var fantastiskt roligt att skriva den!

Finns det spår av de här böckerna däri?

– Det hoppas jag verkligen!

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 4 maj 2012 och är skriven av .