Så inreder du din skrivarlya

Bra belysning

För att orka sitta och skriva länge krävs bra ljus, och det betyder både ett allmänljus i rummet och en punktbelysning i form av till exempel en skrivbordslampa. En riktad ljuskälla i mörkt rum ökar kontrasterna och gör allt tydligare, men det är mycket mer ansträngande för ögat än när rummet är upplyst.

Skippa kontorsstolen

Jo, ergonomer brukar trycka på hur viktigt det är med en avlastande kontorsstol. Men en riktigt bra stol gör att du kan sitta hur länge som helst utan att röra dig. Det är inte bra. Välj en klassisk pinnstol istället så att kroppen själv får arbeta för att hålla sig rak, då säger den också till när det är dags att röra på sig. Upp och sträck och få igång både huvud och kropp!

Skapa flexibel miljö

Ibland behöver du kanske en stimmig gata, ett par snygga foton eller en färgsprakande teckning att titta på för att kicka igång kreativiteten. Och ibland behöver du skala bort alla intryck som stör för att kunna fokusera. Bygg därför din arbetsplats på ett sätt så att du kan välja vad som passar just för stunden. Kanske ett v-format bord så att du kan placera det med fönsterutsikt från ena hållet och blicken in i väggen från det andra, beroende på var du sätter dig. Eller så att du kan välja att låta blicken fångas av en massa inspirerande bilder på en av väggarna eller bara vila mot en kal vit vägg från andra hållet.

Annons

Välj bort kommunikation

Oavsett om du vet med dig att du har en viss tid på dygnet då du brukar ha som bäst flow, eller om du är en av dem som måste tvinga fram ditt fokus, så gäller samma sak: avbrott dödar inspirationen. Varje mailboxkoll, varje sms, varje wordfeudomgång avbryter en tanke innan den blivit till text. Stäng av allt som kan störa under de timmar du bestämt dig för att jobba och bejaka din kreativitet fullt ut istället.

Koffein + H2O = sant

Se till att hålla dig nära en aldrig sinande källa av kaffe och vatten.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2011 (18 oktober 2011) och är skriven av .