Oskar Linnros

Oskar Linnros: »Jag vill skriva som Jack Kerouac«

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?

On The Road (På Drift) av Jack Kerouac.

Varför då?

– För att den känns lika angelägen idag som när den gavs ut för över ett halvt sekel sedan. Det är intressant att läsa om den amerikanska drömmen med facit i hand – när man vet att inget blivit enklare eller mer rättvist bara för att vi har snabbtåg och iPhones. Sen känner jag igen den beundran som berättarjaget Sal känner inför sin polare Dean Moriarty. Jag har ofta träffat på snubbar som det fullkomligt spritter om, som jag önskat att jag kunnat förvandlas till.

Vad i den är det som du skulle vilja ha lyckats med?

– Kan man inom kulturen uppnå något större än att fånga en hel epok i ett enda verk? On the road har, exempelvis, fått folk över hela världen att upptäcka jazz och dagdrömma om att korsa USA med godståg i smutsiga kakibyxor. Det är den bästa reklam och anti-reklam för ett land jag läst. Man hamnar helt enkelt mitt i en verklighet efter bara fem minuter. Och det är ju precis samma sak man vill att ett bra album ska göra.

Annons

Vad var den främsta upplevelsen när du läste den?

– Att jag sedan dess ser knivskarpa bilder av olika amerikanska småstäder framför mig när de kommer på tal. Rena fantasier, men det är ju fantastiskt att vi människor kan trolla fram svinvackra bilder ur tomma intet som känns lika självklart sanna som riktiga upplevelser. Man kan säga att jag upptäckte ett nytt fotogalleri i mitt huvud som jag inte visste fanns där.

Skulle det finnas inspiration från den här boken om du själv skrev en bok?

Absolut! Flykten från vardagen, från bekvämligheten är huvudingrediensen i många av mina texter. Jag älskar att låtsas som att jag är fri.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2011 (18 oktober 2011) och är skriven av .