Stefan Holm: Min bokdröm

Vilken bok önskar du att du hade skrivit, Stefan Holm? 

Patient 67, eller Shutter Island som den är mer känd som, av Dennis Lehane. Huvudpersonen är en polis eller agent som kommer till en ö där det ligger ett mentalsjukhus, och han ska utreda ett försvinnande där. Men frågan är om det är han själv som är galen eller inte? Kanske är han egentligen patient på sjukhuset och hela polisgrejen bara ett test för att avgöra hur sjuk han är?

Dennis Lehane

är en amerikansk författare som gett ut ett tiotal böcker sedan debuten 1994. Han har bland annat skrivit deckare och historiska romaner och flera av hans verk har filmatiserats. Däribland Shutter Island som gick upp på vita duken 2010 med Leonardo DiCaprio i den ledande rollen.

Stefan Holm

är tjänstledig från sitt arbete som kommunikatör för Karlstads universitet för att träna höjdhoppare. Han har en hel hög guldmedaljer från sin egen höjdhopparkarriär, bland annat ett OS-guld från OS i Aten 2004. Stefan Holm har varit läsambassadör i Värmland, suttit i juryn för Augustpriset och i höstas publicerade han en novell i samlingen Låt oss berätta – noveller från Värmland.

Vad är det i den du skulle ha velat lyckas med?

– Plotten som sådan, den är så smart skriven och har en väldigt bra twist i slutet. Det finns ju många böcker som har en smart sista mening men Lehane vänder på hela berättelsen och allt man tror på visar sig vara något helt annat i slutändan. Jag skulle vilja kunna skriva den typen av bok där läsaren håller på en person redan från första meningen men längs vägen inser att det kanske är fel person att hålla på. Jag har pratat med folk som läst den som fortfarande efteråt inte är helt säkra på hur det faktiskt låg till. Man hittar inte många sådana böcker. Han blåser läsaren på något vis.

Annons

Vad var den största upplevelsen när du läste den?

– Dels gillar jag Dennis Lehane, han kanske har tappat lite men de första böckerna han skrev tycker jag om för språket och hans mörka humor. Han har en skön ton. Jag läste den här boken innan den blev film med Leonardo DiCaprio i huvudrollen och blev hajpad, så jag visste ingenting om den. Boken stod i flera månader i bokhyllan utan att jag läste den, så när jag väl gjorde det var det lite känslan »Vad fasen, vilken miss att den bara stått där!«.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 29 maj 2017 och är skriven av .