Eva Beckman: Min bokdröm

– Åh, det vet jag direkt. Jag skulle gärna ha skrivit Klas Östergrens Gentlemen. 

Varför den?

– Uppriktigt sagt är det inte enligt min mening Östergrens mest sofistikerade bok, rent litterärt. Men jag älskar den för att den fortfarande känns så frisk och elegant när man läser den. Och för att den ger mig en känsla av att livet är en spännande plats där vad som helst kan hända.

EVA BECKMAN

avslutade nyligen sitt arbete som kulturchef på SVT efter sex år. Under den tiden nära nog fördubblade hon kulturutbudet och fick in Kulturnyheterna i Aktuellt. Nu är hon istället programbeställare för kultur, fakta och religion. Eva Beckman har tidigare bland annat varit litteraturkritiker och producent för Babel. I vår syns hon som domare i nya SVT-programmet Kulturfrågan Kontrapunkt.

Vad är det i den du skulle ha velat lyckas med?

– Jag skulle gärna ha velat skriva en generationsroman som fortsätter att påverka nya generationer av läsare. De flesta kallnar ju efter en tid, lite som 80-talsfrisyrer eller gammal slang, men den här håller.

Annons

Vad var den största upplevelsen när du läste den? 

– Tveklöst var det Henry Morgans livshållning, hans faiblesse för snygga slipsar och en stilfull vardag. Den gav mig en kärlek till lite bedagad glamour. Jag skulle nog kunna säga att mina ganska skruvade vintagefrisyrer i SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt är inspirerade av Gentlemen.

Syns någon annan inspiration från boken i ditt eget liv?

– Alltså, jag bor nu bara ett stenkast från romanbröderna Morgans »lugubra« våning på Hornsgatan i Stockholm. Jag går förbi deras hus varje dag och tittar upp i det som jag tror måste ha varit deras fönster. Någon gång, tänker jag, kommer jag att se en jazzig skugga som liknar Henrys.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2017 (02 juni 2017) och är skriven av .