Skriva #4 2017 (02 juni 2017)

Skriva novell

Sommaren är kort – därför slår vi ett slag för novellen i nya numret av Skriva. Du får en stor guide till det korta formatet, vi intervjuar en av våra främsta novellister, Oline Stig, och utlyser sommarens stora novelltävling med 10 000 kronor i förstapris!

Dessutom pratar vi om att skildra relationer med Majgull Axelsson, gräver ner oss i historiska romaner och träffar tre författare, Elin Boardy, Mattias Hagberg och Gabriella Håkansson, som alla använt det förflutna som stoff i sitt skrivande. Vi funderar också över platsens och miljöns betydelse för din berättelse, ett ofta underskattat verktyg i skrivandet ska det visa sig.

Sist men inte minst tar vi oss an den eviga frågan: Hur lyckas man skriva ärligt utifrån sitt eget liv utan att såra andra? Vi träffar dem som brottats med dilemmat och försöker hitta en rimlig balans mellan sanning och konsekvens.

Som vanligt i Skriva: debutanter, tävlingar, Lektören läser, skrivardoktorerna, förläggarnas insidertips, juristens råd och mycket mer.