»En novell är lite som att lägga patiens«

Oline Stigs noveller handlar om relationer, barndom och avgörande brytpunkter i livet. Stora berättelser som skulle kunna sträcka sig över hundratals sidor. Men som oftast ryms på ryms på mindre än trettio.

Får du aldrig lust att bygga ut dem till hela romaner?

– Nej, det har nog snarare gått åt det motsatta hållet i så fall, så att det har börjat som en romanidé men sedan blivit en novell ändå. Och när jag har skrivit en berättelse som jag är nöjd med känner jag inget behov av att göra något mer med den. Då har jag liksom gett karaktärerna ett liv som förhoppningsvis kan fortsätta i läsarnas huvuden. Det räcker för mig. Men det stämmer ju att jag försökt skriva spännande intriger med rätt mycket handling, särskilt i den senaste samlingen, Hägring. Ibland har jag till och med knutit ihop det med en liten rosett på slutet. Och det är ju nästan som att svära i novellkyrkan, för så skriver man sällan noveller nuförtiden.

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2017 (02 juni 2017) och är skriven av .