Använd dig av novelltävlingar

Ett av de bästa sätten att få noveller klara är att använda sig av novelltävlingar. Du får ofta en längd och ett tema att hålla dig till, men framförallt en deadline när du måste vara klar. Dessutom får du ju möjligheten att bli publicerad och nå ut till en publik. Ofta tävlar du med stor konkurrens, men här är tio tips som ökar dina chanser att gå vidare från grovsorteringen:

1. Håll dig till det efterfrågade formatet

Att skicka bidrag som är längre än maxantalet tecken eller återanvända gamla texter som inte passar in på temat är oproffsigt och gör ingen jury glad.

2. Vässa inledningen

Urvalsprocessen går snabbt. Första intrycket hänger med och färgar juryns läsning, så det gäller att fånga dem direkt på de första meningarna.

3.Se till att veta vad du vill berätta

Om du inte vet vad din novell handlar om, varför skulle någon annan göra det? En jury består av vana läsare som genomskådar vaghet.

Annons

4. Använd dig av en tydlig scen eller idé

En konkret scen förankrad på en plats gör det lättare för juryn att bedöma och komma ihåg novellen. Undvik därför monologer och tankar som inte etableras i ett rumsligt sammanhang.

5. Skapa människor av kött och blod

Försök att befolka dina berättelser med levande människor som man kan känna med och som har ett eget språk och uttryck.

6. En touch av humor kan räcka långt

Bara för att det finns humor, behöver det inte betyda att berättelsen saknar allvar eller tyngd. I novelltävlingar är de flesta bidragen allvarliga, så här finns chans att sticka ut.

7. Behåll läsaren hela vägen

Oavsett vilken genre du skriver i behöver du i en novelltävling hålla läsaren engagerad till slutet. Tricket är att inte avslöja mer än lite i taget och låta undertexten aktivera läsaren istället för att berätta allt rakt upp och ner.

Annons

Innan du skickar in:

Läs novellen högt för dig själv så att du märker om den flyter fint eller styltar fram.

8. Slutet ska lämna kvar något hos läsaren

I slutet märker man ofta om berättelsen handlar om något på djupet, så finslipa de sista meningarna så att de stämmer överens med helheten och sätter rätt ton.

9. Ett grammatiskt korrekt språk hjälper

Be någon dubbelkolla din novell innan du skickar in den. En text som genomgående har dålig meningsbyggnad och är svår att begripa sållas bort rätt snabbt.

10. Kom ihåg att juryn består av människor

En jury har mycket att läsa på kort tid och även om de är vana läsare så kan du inte förvänta dig mer än en snabb läsning i första skedet. Vill du gå vidare så ska du göra det lätt för dem att gilla det du skriver.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2017 (02 juni 2017) och är skriven av .