Skip to content
  • Hem
  • Tävlingar
  • Magasinet
  • Redaktionsbloggen
  • Shop
  • Om Skriva
  • Medarbetare
  • Annonsera
  • Nyhetsbrev
  • Kundtjänst & FAQ
Bli prenumerant!

Tidningen Skriva

Logga in
Välkommen!
För att läsa digitalt:
Logga in
Saknar du login?
Aktivera ditt login
  • Beställ en prenumeration
  • Glömt ditt lösenord?
  • Kundtjänst & FAQ

Skribent: Johanna Wiman

Porträtt

»Det går ju inte att skriva en halvbra bok«

Hon skulle skriva om den krisande ­författaren Sylvia Plaths sista tid. Istället slungades Elin ­Cullhed in i en egen livskris.

Ämnen: Författarliv

Debutanter

»Det var som en av-och-på-relation«

Nina Pascoals debut är en tät roman om tre systrar och en ­mamma på semester på en charterö. ­Tolvåriga ­mellansystern Kornelia befinner sig i brytpunkten mellan barndom och tonår, och ur hennes perspektiv berättas historien om en utsatt familj.

Ämnen: Debutant

Hantverksintervju

»Jag är ju trots allt vuxen«

Efter tio år och ett tjugotal barn- och ungdoms­böcker ville Maria Frensborg utmana sig själv genom att skriva en vuxenbok. Det visade sig vara lättare än hon trott.

Ämnen: Målgrupp

Panel

Hur viktigt är genrevalet?

Vilken genre din bok placeras i påverkar allt från ­redigering till marknadsföring. Förläggarna förklarar hur de vet vilken genre som är rätt för ditt manus – och vem som äger beslutet.

Samtal

Lo Kauppi om att ge röst åt gamla texter

Hon är skådespelare, regissör och en av Sveriges mest hyllade ljudboksinläsare. Men erfarenheten hjälpte inte när hon skulle läsa in sin egen bok.

Ämnen: Ljudbok

Debutanter

»Bygden skulle vara som en karaktär i sig«

Sedan Jannica steg av bussen vid stora vägen sent en fredagskväll i början av sommar­lovet har ingen sett henne. Den enda som vet vad som verkligen hände är Minna, Jannicas lillasyster. Men sanningen är farlig.  Drunkna tyst är en roman om hur människorna i en uppländsk by hanterar sorg, skuld och ­saknad på olika sätt.

Intervju

»Vi har snappat upp hur ett bra samtal kan utformas«

När ungdomsromanen Fula tjejer gavs ut åtföljdes den av en elva sidor lång handledning för lärare. Johanna Lindbäck, en av bokens författare, vill inspirera till samtal – om näthat, grupptryck och systerskap.

Ämnen: Litteratursamtal

Reportage

BLI UTGIVEN: Del 3 – Kontakta förlagen

Ämnen: Kontakta förlag, Maxa dina chanser: Bli utgiven

Guide

Håll kursen!

Ett romanprojekt kan som inget annat ta över ditt liv – eller kräva tid som du inte tycker finns. Skrivas chefredaktör Johanna Wiman har samlat forskares och författares råd för ett mer fokuserat skrivande.

Ämnen: Hitta fokus

Panel

Vad tar förläggarna med sig från året som gått?

Det har varit ett exceptionellt år för bokbranschen. Vilka pandemikonsekvenser har varit svårast, har något faktiskt blivit till det bättre – och vilka för­ändringar blir varaktiga? Vi frågade förläggarna.

Intervju

»Ålarna själva har inte brytt sig så mycket om min bok«

För drygt ett år sedan skrev vi om Patrik Svensson och laget bakom hans debutbok Ålevangeliet. Då sa han: »Vill jag fortsätta att få bekräftelse, får jag fan se till att ­skriva en ny bok.« Vi undrar: Hur går det med ­det?

Ämnen: Skriva uppföljare

Intervju

Petter Lidbeck om barndeckare

Juryn hyllade Petter Lidbecks gestaltning när han belönades med Crimetime Award för Årets barndeckare. Själv tycker han att ­»gestaltning« är svenska språkets fulaste ord.

Ämnen: Barnbok, Deckare & Kriminalroman

Intervju

Kerstin Bergman om deckarvågen

Hon är docent i litteraturvetenskap och livnär sig som frilansande deckarexpert. Kerstin Bergman förklarar varför den svenska ­deckarfloden aldrig kommer att sina.

Ämnen: Deckare & Kriminalroman

Intervju

Emelie Schepp om att skriva serier

I oktober kom Emelie Schepps sjätte bok i serien om den komplexa och kyliga åklagaren Jana Berzelius. Läsarna tycks inte tröttna – men hur vet man som författare när det är dags att sätta punkt?

Ämnen: Deckare & Kriminalroman, Serier

Panel

Vad söker du just nu?

De brukar hävda att de sällan vet vad de letar efter förrän det dyker upp. Men även förläggare har böcker som de drömmer om att ge ut. Vi frågade: Vad letar du efter i manushögarna?

Ämnen: Bli utgiven, Förlagen har ordet

Guide

13 trender som formar ­morgo­n­dagens deckare

Den svenska kriminalromanen står starkare än någonsin – men nya krav ställs på dem som vill skriva framtidens succéer. Här är trenderna du vill hålla koll på.

Ämnen: Deckare & Kriminalroman, Trender i branschen

Reportage

Caroline Ringskog Ferrada-Noli: »Början kommer ofta till mig som en mening.«

Ämnen: Första sidan, Inledningar

Reportage

Majgull Axelsson: »Det är inte magi, det är en logisk ­konsekvens.«

Ämnen: Första sidan, Inledningar

Reportage

Håkan Nesser: »Så bra början att jag måste ha snott det från någon annan.«

Ämnen: Första sidan, Inledningar

Reportage

BLI UTGIVEN: Del 2 – Presentera dig

Ditt manus är färdigt att skickas till förlaget – men är du själv redo? Skrivas artikelserie hjälper dig att förbättra dina odds för att bli utgiven. I den här delen: konsten att presentera sig själv och sin bok.

Ämnen: Maxa dina chanser: Bli utgiven

Porträtt

»Världen blev ännu ­konstigare när jag slutade dricka«

I två decennier sökte pianisten, låtskrivaren och poeten Matti Ollikainen ruset. Numera finner han mening i de enkla sakerna. Solljuset mot kinden. Ett gammalt kvitto bakom spisen. Och så stunderna då orden och tonerna kommer.

Ämnen: Essä, Poesi

Intervju

»Jag vill att historien ska välta rummet«

Kritikerna har varit skeptiska till Alex Schulmans plottwist i Överlevarna, hans första fiktiva roman. Själv vill han att vändningen ska skapa en chockvåg i läsaren.

Ämnen: Plottwist

Debutanter

»Jag fick ett infall och mejlade honom«

Johan Kellman Larsson debuterar med en bok om Tom Alandh, en av Sveriges mest kända dokumentärfilmare. Där berättar Alandh för första gången om sitt liv, om filmerna och om människorna han mött längs vägen. En bok om de ljusa drömmarna, och den mörka verkligheten.

Ämnen: Biografi

Snabba tips

Fyra fantastiska författardokumentärer

Själva ­yrkesutövningen gör sig dåligt i rörligt format men slut­resultatet – böckerna – kan ­skapa stor ­dramatik både innanför och utanför ­pärmarna. Skriva tipsar om fyra författar­dokumentärer.

Ämnen: Författardokumentär

Debutanter

»En kväll gick vi ut i mörkret och lekte en lek«

Jasmines Berges debutbok är en bilderbok om att våga fast man inte vågar, och om att inse att det man är rädd för inte är så farligt ändå. Bokens värld är en mörk skog med ödehus, grävlingar och äventyrliga storasyskon.

Ämnen: Barnbok

Hantverksintervju

»Fakta måste inte vara gravallvarliga«

Hon vet hur lång en megalodons tand är, har djupgående kunskaper om vulkanutbrott och kan uttala pachycephalosaurus perfekt. Men hur förklara så att barnen förstår? Sarah Sheppard, som hyllats för sina humoristiska och detaljrika bilderböcker, berättar hur hon hittar rätt nivå.

Ämnen: Barnbok

Guide

BLI UTGIVEN: Del 1 – Gör klart ditt manus

Finns det några genvägar till utgivning? Nej, men det finns saker du kan göra för att ditt nästan färdiga manus ska få ­bästa möjliga förutsättningar hos förlagen. I Skrivas artikelserie får du veta hur du maxi­merar ­chanserna att få din bok antagen.

Ämnen: Maxa dina chanser: Bli utgiven

Råd från författarna

Elisabeth Åsbrinks råd till dig som vill skildra verkligheten

Ämnen: Skildra verkligheten

Porträtt

»Vissa saker var farliga att prata om«

I hela sitt vuxna liv har Elisabeth Åsbrink velat skriva om sin familjs hemligheter. Efter decennier av vånda fann hon till slut ett sätt att fylla i de vita fläckarna.

Ämnen: Romandebut, Skriv ett liv

Reportage

Jobb som inspirerar

Nästan alla författare har erfarenheter från andra yrken. Men vissa jobb kan nära skrivlusten mer än andra. Skriva har träffat tre författare från yrken där man skriver i jobbet, träffar många människor och är förberedd på dramatik varje dag.

Debutanter

»En deppig crash course i rasism och sexism«

Debutanten Wanda Bendjellouls roman Dalenglitter är en berättelse om brännmärken från fritöser, stulna sedlar, innerstadsvisningar och drömmen om kapitalvaror – och om vad som kan hända i en polsk hamnstad, långt bort från Enskededalen.

Reportage

Du kan aldrig härma för mycket

Att läsa är bästa sättet att lära sig skriva. Här tipsar Skrivas redaktion om sex författare du kan lära dig av.

Ämnen: Läsande

Porträtt

»Jag vill leda människor till deras explosiva källa«

Tove Folkesson: »Det var väldigt härligt, tills jag tappade greppet. Då blev det väldigt obehagligt.«

Råd från författarna

Camilla Läckbergs metod

Camilla Läckberg har skrivit 24 böcker och har en skrivprocess som bygger på rutin. Här berättar hon bland annat om hur hon väljer perspektiv, om hur hon formar karaktärerna och om varför hennes deckare alltid utgår ifrån offret.

Porträtt

Camilla Läckberg: »Det finns något väldigt kraftfullt i hämnd«

Camilla Läckberg har alltid hållit huvudet högt och humöret i schack – men innerst inne drömmer hon om vedergällning. För Skrivas Johanna Wiman berättar Sveriges mest omdebatterade författare hur hon skrev fram sin moderna hondjävul Faye.

Debutanter

Stina vann Bonnier Carlsens manustävling

Barnboksförlaget Bonnier Carlsen fick över 800 bidrag till sin stora manustävling. Nu har de äntligen utsett en vinnare: 29-åriga Stina Nilsson. För Skriva berättar hon om hur manuset växte fram ur en gammal filmidé – och hur hon skrev det under blott en månad.

Reportage

Att bygga en bok

1920-talets Berlin, sexuell frigörelse och gryende nazism … för fem år sedan uppstod en vag idé i Elin Boardys huvud. Nu kommer hennes roman Nätterna på Winterfeldtplatz. Vi lät henne dissekera skrivprocessen.

Snabba tips

Fem inspirerande skrivarpoddar

Sugen på att prokrastinera lite? Vi tipsar om fem poddar som ger dig skrivpauser med inspirerande innehåll.

Ämnen: Poddar

Hantverksintervju

»Jag ville skaffa kroppsminnen«

När Ida Andersen skulle skriva om en fattig familj i 1700-talets Småland ville hon förstå sina huvudpersoner på djupet. Lösningen: att utsätta sig själv för strapatser.

Intervju

»Jag lärde mig att inte rygga för någonting«

Arne Dahl, eller Jan Arnald som han heter då han inte skriver deckare, är en av Sveriges mest etablerade kriminalromansförfattare. I slutet av april kommer hans tjugonde kriminalroman Friheten ut på Albert Bonniers förlag. Men vad läser han själv?

Ämnen: Skriva crime

Intervju

»Visa på din passion för berättelsen«

Råd från författarna

»Du måste ta dig bakom myterna«

Hantverksintervju

»Ett sätt att göra en ritning«

Tolv månader, tolv noveller. För Sven Olov Karlsson började Årsboken med en övergripande idé som gjorde det lätt att sätta igång.

Porträtt

»Jag har utrymme att tänka«

I en av Sveriges mest glesbefolkade kommuner fann Maria Broberg gemenskap. Det förlöste hennes författarskap.

Hantverksintervju

»Hitta rätt språk för rätt berättelse«

Nina Wähäs nya roman är skriven med den muntliga berättar­traditionens tekniker. Skrönor, skvaller, skämt och ett stort persongalleri satte tonen för berättelsen.

Reportage

Laget bakom boken

Debutanten Patrik Svensson anade inte att hans bok om ålar var en ­potentiell ­bästsäljare. ­Lyckligtvis fanns det andra som såg möjligheterna.

Ämnen: Hitta din bokidé

Skrivliv

»Jag slet mitt hår och ville kassera allt«

Flora Wiström intervjuades 2018 av Skriva i ett reportage om distanskurser. Då gick hon en projektkurs och ägnade den åt att färdigställa ett bokmanus. Hur gick det?

Panel

Påverkar egenutgivningen chansen att bli antagen?

Många som kontaktar förlag med sina manus har redan gett ut böcker på egen hand. Vi frågade förläggarna om erfarenhet alltid är av godo, eller om de föredrar att ge ut »blanka blad«.

Ämnen: Förlagen har ordet

Samtal

»Mitt skrivande blir inte lönlöst«

Balsam Karam fick arbetsstipendium – vågade ta sitt skrivande på allvar.

Ämnen: Stipendier

Reportage

Sandra Beijer: »Tonåringar är helt enkelt störiga«

I sin senaste ungdomsroman Mellan oss låter Sandra Beijer tre tolvåringar påbörja den plågsamma förvandlingen från barn till vuxna. Hur får hon sina tonårsskildringar så träffsäkra?

Reportage

Att möta mörkret inom sig

En huvudperson ska vara någon som läsarna känner för och identifierar sig med. Men Tomas Bannerhed valde att skriva fram en riktigt motbjudande protagonist. Det kostade honom flera års själsfrid.

Guide

Skriva kapitelbok – så skriver du dig in i barnens värld

Ämnen: Barnbok, Ungdomsbok

Porträtt

Allt börjar i en bild

Han har svårt att formulera sig, känner motstånd inför orden och ser sig inte som en skrivande människa. Ändå är han en av Sveriges mest älskade författare. För Sven Nordqvist börjar varje berättelse med en bild, som kan veckla ut sig till en fantastisk historia om idén bara får gro. Och då kan det – jo faktiskt – nästan kännas roligt att fatta pennan.

Ämnen: Barnbok

Reportage

Skriv med barn

Hur kan man kombinera skrivandet med småbarnslivet?

Ämnen: Skriva i vardagen

Reportage

Priset på en dröm

Mytomspunnet, romantiserat, åtråvärt – men allt svårare att leva på. Att vara författare i dag är också att vara överlevnadskonstnär.

Ämnen: Ekonomi, Författarliv

Så gör jag

Johannes Anyurus arbetsprocess

Författaren tipsar om en fungerande arbetsprocess.

Reportage

Trött på fiktionen?

Just nu befinner sig det svenska reportaget i förvandling, och suget efter dokumentära berättelser bara växer.

Ämnen: Fackbok, Trender i branschen

Reportage

Stressa inte – att skriva måste få ta sin tid

Är du stressad över att skrivandet går sakta? Då ska du läsa det här!

Ämnen: Skriva i vardagen, Skrivkramp

Panel

Snackar ni med varandra?

Vattentäta skott eller kollegial vänskap? Är förläggarna bittra konkurrenter, eller tipsar de varandra om guldkorn i manushögarna? Vi frågade om de brukar prata om inskickade manus med varandra.

Ämnen: Bli utgiven, Förlagen har ordet

Panel

Vilka manus letar förlagen efter?

Vilken typ av manus letar förlagen efter och vad letar de INTE efter? Vi bad fyra förläggare rannsaka sig själva.

Ämnen: Bli utgiven, Förlagen har ordet, Trender i branschen

Panel

Hur mycket förändras manuset hos er?

Glädjen över antagningsbeskedet följs ibland av en kalldusch, när författaren inser att en omfattande redigering återstår. Hur mycket petande från redaktörer och förläggare ska du räkna med?

Ämnen: Förlagen har ordet

Panel

Kan man lära sig att skriva?

Vad säger förläggarna – märks det i manushögarna vilka författare som gått en utbildning?

Ämnen: Kom igång, Skrivarkurser

Panel

Skiljer ni på bok och person?

Ett bra manus är inte det enda som avgör vem som får debutera hos de stora förlagen. Ofta hör man förläggare prata om att de satsar på ett författarskap snarare än på enskilda böcker. Men vad innebär det egentligen?

Ämnen: Bli utgiven, Förlagen har ordet

Guide

Nå ut!

Det har blivit dags att marknadsföra och sälja din egenutgivna bok. Här är en steg-för-steg-guide som tar dig hela vägen till läsarna.

Ämnen: Egenutgivning, Hitta läsarna

Så gör jag

Från idé till färdigt manus

Proceduren kan skifta beroende på författare och beställare, men ungefär så här går det till när ett manus skapas:

Ämnen: Skriva för film och tv

Reportage

Mårten Melin: »Det handlade om att få ett sammanhang«

Ämnen: Skrivarkurser

Reportage

Jenny Tunedal: »Man måste brinna för det«

Ämnen: Skrivarkurser

Reportage

Elin Cullhed: »Våga testa dina gränser«

Ämnen: Skrivarkurser

Reportage

Petra Holst: »Jag insåg att det var vad jag alltid velat göra«

Ämnen: Skrivarkurser

Så gör jag

Vägen till en bilderbok – fem goda råd från Anna Höglund

Ämnen: Barnbok

Så gör jag

Majgull Axelssons skrivprocess

Guide

Egenutgivning – Stor oberoende guide till allt du behöver veta

Funderar du på att ge ut en bok på egen hand? Läs vår stora oberoende guide till egenutgivning!

Ämnen: Bli utgiven, Egenutgivning

Reportage

Skrivargruppen

Du behöver inte bli antagen av förlag för att få ett välläst manus. För medlemmarna i skrivargruppen i Lund har de återkommande responsträffarna blivit en guldgruva. Numera är fyra av dem utgivna på etablerade förlag och de är säkra på att textkritiken är en viktig del i framgångsreceptet.

Ämnen: Författarliv, Skriva i vardagen

Porträtt

Slitvargen

Glöm glamouren. När romanen väl är färdig väntar kravet som knappt någon författare kommer undan: att ge sig ut på vägarna och marknadsföra boken. Skriva tog rygg på rutinerade Aino Trosell under en sexton timmar lång arbetsdag för att ta reda på hur författarvardagen kan se ut.

Ämnen: Ekonomi, Författarliv, Hitta läsarna

Intervju

Skildrar våldet

Två pojkar sparkar en tredje till döds. När de är klara ligger en livlös kropp kvar vid strandkanten och långt fler liv har ödelagts. Med När hundarna kommer ville Jessica Schiefauer berätta om våld, slump och följdverkningar. Genom att beskriva intensiv upptrappning i stället för klimax lyckas hon berätta om när det värsta händer – utan klyschor.

Panel

Så gör förlagen

Ämnen: Förlagen har ordet

Porträtt

Skammen satte igång någonting

När Augustprisvinnaren Kristina Sandbergs mormor gifte sig togs aldrig något bröllopsfotografi. 70 år senare frågade hon sin mormor varför – och fann en skamlig familjehemlighet som fick mormodern att resa sig och gå utan ett enda ord. Där fanns fröet till romantrilogin om hemmafrun Maj.

Porträtt

Sista resan

Håkan Nesser har bestämt sig för att sluta. Sista deckaren är skriven, den grandiosa storstadstrilogin snart klar, och sedan ska han bara skriva en allra sista roman – som vanligt med döden som bärande tema. Sedan? Det vet han inte. Den historien får skriva sig själv.

Ämnen: Skriva crime

Panel

Ska man utgå från sitt eget liv?

Ämnen: Förlagen har ordet, Självbiografi & Memoar

Reportage

Så här skriver du utifrån ditt liv

Att förvandla livet till fiktion är klurigt. Du måste sovra hårt för att hitta det allmängiltiga och använda språk och dramaturgi för att lyfta berättelsen – från privat dagbok till storslagen roman. Skrivläraren och författaren Sören Bondeson ger dig de viktigaste verktygen.

Ämnen: Självbiografi & Memoar

Så gör jag

Morgan Larsson

Ämnen: Självbiografi & Memoar

Så gör jag

Susanna Alakoski

Ämnen: Självbiografi & Memoar

Så gör jag

Tomas Bannerhed

Ämnen: Självbiografi & Memoar

Panel

Vad vill förlagen ha?

Ämnen: Förlagen har ordet

Guide

Humor och feelgood

Hundraåringen klev ut genom fönstret och öppnade samtidigt upp för en ny trend på bokmarknaden. Efter att i decennier ha sökt verklighetsflykt bland psykopater, seriemördare och bistra kriminalkommissarier längtar läsarna nu efter att skratta högt – helst åt skrupelfria pensionärer som bryter mot lagen. Men vad beror det på? Och vad är det egentligen som gör en text rolig? Skriva undersöker den stora feelgood-vågen i svensk litteratur, hittar en helt ny genre, och ger dig en guide till hur du får dina läsare att lägga ifrån sig din bok med ett leende på läpparna.

Ämnen: Feelgood & Humor, Trender i branschen

Reportage

Skriva för film och tv – Deras tid är nu

Suget efter TV-serier är större än någonsin och många drömmer om att skapa nästa stora succé. Skriva har ­träffat tre som lyckats.

Ämnen: Skriva för film och tv

Porträtt

Den riktiga Elsie Johansson

Hon fick vänta ett halvt liv, men när debuten väl kom var den fullständigt förlösande. Flera decenniers kamp hade lärt Elsie Johansson att vara ensam med sina tankar och skrivandet blev den bästa terapi hon kunde få. Åttiofem år gammal var hon slutligen mogen att ta itu med sin svåraste skrivprocess någonsin: berättelsen om sig själv.

Ämnen: Självbiografi & Memoar

Guide

Bli klar!

Du som ger ut på egen hand har ingen förlagsredaktör att luta dig emot. Här visar vi hur du ger manuset bästa möjliga slutredigering.

Ämnen: Egenutgivning

Porträtt

»Mycket är bara bortglömt och begravet«

Det är i relationerna Majgull Axelssons berättelser finns – i de svåra, starka och komplexa banden människor emellan. Men hennes senaste bok handlar också om någonting mer: En stor oförrätt.

Porträtt

»Jag får göra det jag vill«

Till sist slutade Anna Höglund att bry sig om marknadsavdelningar och målgrupper. En märklig idé dök upp i ­huvudet, och hon lät orden välla fram. Det blev en vändpunkt i hennes ­författarskap.

Ämnen: Barnbok

Porträtt

»Ingen ska komma åt mig«

Sedan barnsben har Anders Roslund försökt förstå varför människor utövar våld. En drivkraft som hjälpte honom att förnya den svenska kriminalromanen – och att reda ut sin egen historia.

Ämnen: Skriva crime

Intervju

»Det var svårt, för jag kunde inte reglerna«

Trots hyllningskörerna valde Åsa Ericsdotter att lämna ett vinnande koncept för att prova en helt ny genre. Den orwellska hälsodystopin Epidemin blev ett experiment som gjorde henne friare som författare.

Intervju

»Det finns en motor i tystnaden«

Jerker Virdborg skildrar två syskons flykt genom ett Sverige i krig, genom ett sommarlandskap som är vackert men samtidigt hotfullt. Framåtrörelsen skapar han genom »tigandets svåra konst«.

Intervju

»Dialogen måste vara laddad«

Nyckeln till sina romanpersoner hittade Helan Thorfinn i deras sätt att tala.

Ämnen: Dialog

Porträtt

»Jag är för gammal för att skämmas«

Författaren Johanna Thydell fick arbetsstipendium: »Jag har lugn att skriva, och vet samtidigt att jag har råd att göra det«.

Ämnen: Stipendier

Intervju

»Jag skrev i ett rasande tempo«

I ren vrede skrev skådespelare Evin Ahmad ner intryck från en resa från förorten till kulturens finrum. Först kom bilderna, sedan berättelsen, och resultatet blev en hyllad debutroman – En dag ska jag bygga ett slott av pengar.

Intervju

»Jag fokuserade på en karaktär i taget«

Istället för att skriva en klassisk deckare valde Mattias Edvardsson ett ovanligt berättarperspektiv: tre skilda jag-berättelser.

Ämnen: Berättarperspektiv, Karaktärer, Skriva crime

Reportage

»Vinsten blev ett riktigt energitillskott«

För ett år sedan kammade Christine Bergkvist Björklund hem segern i Skrivas stora novelltävling. Vi frågade henne vad som hänt sedan dess.

Reportage

Allt för läsarna

Alltid uppdaterad på Instagram, Twitter och Facebook, och alltid tillgänglig för fansen. En ny sorts författare är här. Men måste alla bli PR-proffs nu?

Ämnen: Författarliv, Hitta läsarna

Så gör jag

Så använder Johanna Thydell sitt eget liv

Prisade ungdomsförfattaren Johanna Thydell utgår ifrån sina egna erfarenheter när hon skildrar ungas vardag. Vi bad henne kommentera utdrag ur tre av sina romaner, och berätta hur hon tänkt.

Panel

Skiljer förlagen på bok och person?

Ämnen: Bli utgiven, Förlagen har ordet

Porträtt

»Ondskan finns där hela tiden«

I sin stora romantrilogi har John Ajvide Lindqvist utforskat vår existentiella nollpunkt och låtit sig slukas av ett stort mörker. Men vad tror han egentligen själv på?

Ämnen: Skräck

Så gör jag

John Ajvide Lindqvists 5 bästa skräckråd

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist delar med sig av fem utsökta råd.

Panel

Hur ser ni på att ge ut noveller?

Vissa ser novellen som framtidens format, men sett till utgivningen ligger den fortfarande långt efter andra genrer. Vi frågade fem förläggare om hur de egentligen ser på noveller.

Ämnen: Förlagen har ordet, Novell

Reportage

Läget idag, Jenny Gromark Wennberg?

Du vann Skrivas och Storytels stora tävling och fick 5 000 kronor för att utveckla din pitch »Kämpa tjejer!«. Hur har det gått?

Panel

Varför vill så många skriva?

Varannan människa tycks bära på en stor roman, en barnbok eller den ultimata guiden till ett lyckligt liv. Vad är det som lockar så? Och är förväntningarna rimliga? Vi frågade dem som dagligen tar sig an svenska folkets skrivardrömmar.

Ämnen: Förlagen har ordet

Guide

Så väljer du rätt väg för din bok

Vilken författartyp är du? Det kan vara avgörande för dina val om du funderar på att ge ut en bok själv.

Ämnen: Egenutgivning

Guide

Så förvandlar du ditt manus till en bok

Funderar du på att ge ut en bok på egen hand. Här går vi igenom hur du ska tänka kring produktion och tryck.

Ämnen: Egenutgivning

Porträtt

»Det ska finnas något som oroar«

Johannes Anyuru ville skriva om nuet. Det kunde inte bli någonting annat än en allvarlig och sorglig bok: om terror, ­fascism och om hur svårt det faktiskt är att leva tillsammans.

Så gör jag

Tid för gestaltning – Tomas Bannerheds bästa exempel

Det tar tio gånger längre tid att gestalta ett skeende än att återge eller förklara det, menar Augustprisvinnaren Tomas Bannerhed. Och det är just gestaltningen som lyfter en text och gör den litterär. Därför valde vi, tillsammans med Tomas, ut fem exempel på lyckad gestaltning ur hans roman Korparna.

Ämnen: Gestaltning

Panel

Hur viktig är dialogen?

Hur viktig är egentligen dialogen för en bok? Vi frågade fyra förläggare.

Ämnen: Dialog

Vinnare

Hon skrev bästa pitchen

Med sin komiska och drastiska skildring av ett fitnessmagasin i kris fick Jenny Gromark Wennberg juryn att skratta högt. Hon vinner nu Skrivas och Storytels stora ljudbokstävling och får chans att förvandla sin pitch till en ljudboksserie.

Intervju

»Skrivande är ett sätt att vara svag«

Det ska vara framgång, livsstil och något fyndigt om den nya boken. Men Karolina Ramqvist får inte ihop det. Författarrollen har i själva verket lite att göra med den som skriver. 

Reportage

Så hanteras ditt manus på Sveriges största förlag

Vad sker egentligen med ditt manus efter att du skickat det till förlaget? Vi hälsade på hos Albert Bonniers förlag.

Ämnen: Bli utgiven, Förlagen har ordet
  • Prenumerera
  • Om Skriva
  • Shop
  • Annons och marknad
  • Kontakt
  • Kundtjänst & FAQ
  • Bli författare
  • Tävlingar och event
  • Sekretesspolicy
  • Allmänna villkor
  • Cookiepolicy