»Strunta i beskrivningar«

»Att berätta en historia för sina barn eller barnbarn är väldigt annorlunda mot att göra det till en berättelse som passar i en bok. Det som kan vara grymt kul och bra när man sitter på sängkanten och berättar för sitt barn behöver inte funka så himla bra i bokform. Det är en speciell sorts dramaturgi och inte så lätt som man tror.«

1. Lär dig bilderboksformen

En bilderbok innehåller 32 sidor, det är nästan alltid det man har att jobba med. Det är en ekonomisk fråga och handlar om tryckteknik. Eller inte ens 32 förresten, för det går bort för- och eftersättsblad och titelsida och sådant, man brukar ha tolv eller tretton uppslag att berätta sin berättelse på. Så behöver man ju aldrig tänka när man skriver en roman, men i bilderböcker är längden alltså bestämd sedan innan, vilket gör det till en väldigt speciell form. Men det går att berätta en ganska avancerad berättelse utan alltför stora fördjupningar på det här sidantalet.

Pija Lindenbaum

Ålder: 57 år


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2012 (20 augusti 2012) och är skriven av .