Tips till författaren
Ställ krav
»Innan jag tar mig an ett manus brukar jag och förläggaren ha en rejäl avstämning så att jag vet vad jag ska fokusera på. Det hindrar förstås inte författaren från att förse mig med ytterligare instruktioner av typen ›Kan du hålla utkik efter krystade metaforer?‹. Sådana önskemål underlättar mitt arbete.«
Ha rimliga förväntningar
»Om inte uppdragsbeskrivningen uttryckligen preciserar att jag inte ska lägga mig i disposition och dramaturgi kommer jag att försöka förbättra manuset även på dessa plan. Men räkna inte kallt med att en redaktör kan rädda bristfällig karaktärsfördjupning. Ett platt personporträtt kräver mycket för att bli levande.«
Tips! Den osynliga redaktören.
Redaktören är din vän
»Somliga författare ser redaktörer som en representation av ondskan, men vi finns faktiskt där för att hjälpa till. Även den mest fulländade författare är betjänt av ett annat perspektiv. Ingen förutom författaren bryr sig lika mycket om texten som redaktören, särskilt inte under manusarbetets upploppsfas. Vid det laget har förläggaren oftast gått vidare till andra projekt. Vi redaktörer är kvar tills manuset skickas till tryck, och vi är din boks bästa vän.«
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.