Det finns lika många potentiella misstag att göra i sitt manus som det finns manus och författare. Men vissa misstag verkar lättare att begå än andra. De här »felen« är inte nödvändigtvis anledningen till att ett manus blir refuserat, men de hjälper verkligen inte till. Jag har tittat på tu-sen-tals manus. Läst, bedömt, refuserat (det är tyvärr det vanligaste scenariot). Och 95 procent av alla manus har minst ett av problemen nedan.
Texten är ett utdrag från Konsten att skriva barnböcker, som utkommer under april 2025. Boken är skriven av Klara Bjelkenäs, som bland annat har jobbat som redaktör för barn- och ungdomsböcker på Lilla Piratförlaget och Gilla Böcker, och författaren och skrivpedagogen Sara Ohlsson som debuterade med ungdomsromanen Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag och är en av författarna till Fula tjejer-serien.
1. Berättelsen kommer inte igång tillräckligt snabbt
Det vanligaste plot-problemet. Om boken inte tar fart på de första sidorna kommer inte ett barn att läsa vidare. De tröttnar. Med all rätt, varför ska de läsa något som inte ger dem något att bry sig om redan från början? Varför ska de läsa sida upp och sida ner med miljöbeskrivningar, bakgrundshistoria till karaktärer de inte bryr sig om och beskrivningar av en grå vardag som bara puttrar på?
Den goda nyheten är att det här är lätt avhjälpt. Ge läsaren något att fästa sig vid på sida ett, en så kallad hook, som krokar fast läsaren. Någonting måste hända som gör att man vill läsa vidare. I Jenny Jägerfelds Här ligger jag och blöder råkar huvudpersonen skära av sig toppen av tummen i bokens första stycke. I Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta står meningen »Jonatan visste att jag snart skulle dö« på första sidan. Katarina Kuicks Veras krig börjar med att huvudpersonen Vera säger att hon inte gillar lever och får en örfil av sin mamma, något som aldrig hänt förut.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.