»Barn är känsliga«

»Jag tror att man genom att ta upp känsliga ämnen kan göra en insats för små barn. Min senaste bok handlar om att prata inför folk, att stå upp och prata på en scen. Vartenda barn, eller åtminstone hälften, är jättenervösa för att vara med på julfesten eller något liknande och ha en replik. Och ändå är det ingen som skrivit om det, inte som jag hittat i alla fall. Barnböcker kan fungera frigörande, så att man förstår att man inte är ensam.«

1. Stärk din läsare

Om vi tänker oss att ett barn ska gå fram på julfesten inför föräldrarna och säga: ”Det var allt vi hade och nu önskar vi er god jul”. En typisk uppgift som fröken har hittat på. Vi tänker nog att det inte kan vara något stort. Men det kan vara mycket svett och elände på nätterna i kanske två veckor medan man tränar på det, riktigt tungt att bära. Det är inget stort problem i världshistorien, men det handlar i botten om att våga ta för sig och våga uttrycka sig. Jag tror att bakom alla de små problem som barn har, gömmer sig väldigt stora mänskliga problem. Barnböcker kan fungera befriande genom att blotta dem. Det kan bli nästan som en inkörsport till den stora litteraturen också, för den handlar ju om just det – att vi inte är ensamma, att det inte bara är jag som tänker såhär.

En bra berättelse för barn kan innehålla kanske 40 procent personlig ton, 50 procent muntert och godmodigt skratt, och så 10 procent någonting som sitter kvar, som inte tar slut när boken tar slut. På bilderboksnivå tycker jag absolut att jag har ett ansvar för att berättelserna står för bra värden. Att se till att det ingår i normaliteten att man kommer från Somalia eller älskar en annan pappa, så att inte barn tycker illa om människor med ett annat ursprung än det svenska eller går runt och smyghatar homosexuella. Jag kan inte skriva ”det var så roligt med ett litet tjockt barn som kom gående”, för jag vill inte spä på någon sorts ångest för att vara lite tjock. Så då ändrar jag. Barn är känsliga, det är små saker som gör att de kan gå och grunna på något. Och det bara för att man lite oförsiktigt försökt vara skojig. Jag tycker att jag har ett ansvar för att läsaren ska vara lite starkare när berättelsen är färdig.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2012 (20 augusti 2012) och är skriven av .