Jag har sällan sett en publik anteckna så flitigt som i lördags, på vår heldag Skriva feelgood. Författarna på scen berättade otroligt generöst om arbetsprocesser, motgångar och skrivtips. En av metoderna jag tog med mig kom från Jenny Fagerlund och handlade om att författaren kan analysera sina huvudkaraktärer på tre nivåer:
- Vem är karaktären utåt, hur framställer hen sig?
- Vad visar karaktären bara för sina närmaste?
- Vilka hemligheter har hen? Vilka egenskaper, åsikter och handlingar vill hen dölja för alla?
Denna trestegsraket är en användbar tankefigur, som också kan skapa konflikter och driv på en rad nivåer i din berättelse. Men jag skulle vilja tillföra en dimension till:
- Vilka egenskaper, åsikter och handlingar är karaktären själv inte medveten om, eftersom de är så självklara utifrån karaktärens bakgrund eller den rådande tidsandan?
Många av de romaner jag gillat mest de senaste åren – Ia Genbergs Detaljerna, Kerstin Ekmans Löpa varg och Lydia Sandgrens Samlade verk – rymmer den här dimensionen. Miljöerna och tidsandan är fantastiskt skildrade men har också trängt djupt in i huvudkaraktärernas tankar och beteende, vilket gör dem trovärdiga och levande. Ibland, som i Löpa varg, får huvudkaraktären syn på mekanismerna och försöker medvetet få till en förändring (jaktlagsledaren förkastar sin tidigare machosyn på manlighet och natur). Men lika ofta kan karaktären sitta fast i sin tid som i ett osynligt spindelnät.
Tack för att du läser Skriva
Skapa ett gratiskonto eller Logga in för att fortsätta läsa.
Sugen på en prenumeration? Teckna här!
Trevlig helg!
Tobias Regnell
