Bild: Kim Svensson

Nå ut med dina texter!

I Skriva nr 3 2018 tipsade vi om olika skrivarsajter där du kan publicera dig. Men många klassiska litteraturmagasin finns fortfarande kvar. Vi har valt ut tio tidskrifter som tar emot poesi och prosa.

Klass

Tidskriften drivs av föreningen Arbetarskrivare och som namnet avslöjar ligger fokus på klassfrågor och maktordningar. Redaktionen vill lyfta fram litteratur med klassperspektiv och publicerar poesi, noveller, krönikor och recensioner. Om du blir medlem i föreningen kan du även få texter publicerade på hemsidan.

Skicka till: redarbetarskrivare@gmail.com

Mer info: tidskriftenklass.se

 

Ponton

Annons

För många unga människor som skriver har Ponton varit både en vän och inspirationskälla. Är du mellan 14 och 21 år kan du skicka in dikter, prosastycken, noveller och bilder. Hur mycket eller lite du skickar in spelar ingen roll, men det kan dröja några månader innan du får svar.

Skicka till: skriv@ponton.nu

Mer info: ponton.nu

 

Enhörningen

För dig som skriver fantasy eller science fiction. Den finlandssvenska tidskriften Enhörningen, som numera enbart finns på nätet, publicerar noveller, artiklar, recensioner, illustrationer och serier. Redaktionen arbetar ideellt och beklagar att de inte kan betala ut något arvode.

Skicka till: enhorningen@enhorningen.net

Mer info: enhorningen.net

Annons

 

Populär Poesi

Psst…

Att ha blivit publicerad i en tidskrift kan vara en fördel om du vill kontakta förlag.

Tar emot nyskriven lyrik, musiklyrik och essäer som på något sätt relaterar till poesi. I varje nummer finns ett tema som utannonseras på hemsidan, men det går även att skicka dikter (max fem stycken) som inte passar in på temat. Publicering kan ske både i den tryckta tidskriften och på nätet. Redaktionen är utspridd över landet men har sitt säte i Tranås. För den som är prenumerant finns det även tävlingar att delta i. Annars inget arvode.

Skicka till: dikter@popularpoesi.se, men kolla hemsidan för att skicka till rätt redaktör.

Mer info: popularpoesi.se

 

Provins

Kommer ut med fyra nummer per år och ges ut av Norrländska litteratursällskapet. Tidskriften produceras i Umeå men de har som mål att täcka hela landet. Du måste inte bo i norra Sverige för att bli publicerad, men det är en fördel om du skriver med ett perspektiv som rör sig utanför storstaden. »Perspektiv från andra platser än centrum, perspektiv det råder tystnad kring och litterära gestaltningar som kan fördjupa eller ompröva vad en norrländsk litteratur kan innebära«. Även Provins jobbar ofta under ett tema och letar aktivt efter skribenter som kan passa kommande nummer.

Skicka till: carl.akerlund@tidskriftenprovins.se

Mer info: tidskriftenprovins.se

 

Ord & Bild

Från 1896 och still going strong. Det här är ett magasin för kultur-, konst- och samhällsdebatt, som även publicerar poesi och prosa samt blandformer.
   Redaktionen finns i Göteborg. Varje nummer planeras långt i förväg och är bundet till ett tema. De har inte alltid möjlighet att läsa och svara på allt material som kommer in, men letar efter »röster och texter som sticker ut, det är roligt att bli förvånad. Det som säger oss något, kanske tillför något alldeles särskilt i en viktig pågående diskussion«.

Skicka till: red@tidskriftenordobild.se

Mer info: tidsskriftenordochbild.se

 

Ordkonst

Psst…

Läs några nummer av respektive tidskrift för att bekanta dig med deras format och eventuella teman.

Denna nätbaserade tidskrift huserar i Lund och drivs av Akademiska föreningen. De tar emot nyskrivet material från både oetablerade och etablerade författare. Alltifrån dikter och prosatexter till essäer och recensioner välkomnas, men inget arvode utgår. Varje nummer har sitt eget tema som annonseras på hemsidan och sociala medier.

Skicka till: bidrag@ordkonst.nu

Mer info: ordkonst.nu/tidskrift

 

10-tal

Denna stockholmska kulturtidskrift har funnits sedan 80-talet och har bytt namn varje årtionde. 10-tal kommer ut med fyra nummer om året och innehåller poesi och prosa av debutanter. De vill ha mellan 3–15 sidor text: poesi, prosa eller en blandform. Upp till tre månader brukar det dröja innan de svarar. Driver även ett eget förlag.

Skicka till: info@10tal.se eller per post

Mer info: 10tal.se

 

Glänta

Göteborgsbaserade Glänta är ett litterärt magasin med fokus på filosofi, litteratur, konst, politik och historia. De publicerar obeställt material i flera olika genrer. För det mesta har varje nummer ett tema så håll koll på hemsidan eller kontakta redaktionen innan du skickar dina alster. Fyra nummer per år. Litet arvode utgår.

Skicka till: info@glanta.org

Mer info: glanta.org

 

Lyrikvännen

En tungviktare från 1950-talet som är mer lättläst än vad man kan tro. Essäer varvas med lyrik och recensioner. Sex nummer kommer ut varje år och numera ligger redaktionen i Malmö. I varje nummer publiceras nyskrivna dikter och stort fokus ligger även på översättningar av lyrik från andra språk. Arvode utgår.

Skicka till: info@lyrikvannen.se

Mer info: lyrikvannen.se

Artikeln publicerades i Skriva #5 2018 (22 november 2018) och är skriven av .