Hade Stieg Larsson gjort samma succé om boken hetat Hacker på hal is?

Vad ska boken heta?

För lång, för konstig, för tråkig, för stereotyp – den titel du väljer har stor betydelse och det finns många fällor att trilla ner i. Skriva pratade med tre av Sveriges mest framgångsrika författare om konsten att döpa en bok.

Skulle Den store Gatsby blivit lika stor om Scott Fitzgerald envisats med att behålla ursprungstiteln Trimalchio i West Egg? Det kan vi naturligtvis inte veta, men nog har titeln betydelse. En titel kan väcka associationer och nyfikenhet. Den kan också avskräcka eller tråka ut oss. Få oss att dra ut en bokrygg från hyllan eller låta blicken vandra förbi. Och kriterierna för en bra titel är många.

– En anslående titel kan göra att man både blir intresserad av och minns boken. Den kan också vara en nyckel och antydan till hur läsare kan tolka boken. Den ska vara hanterlig i munnen och i huvudet, och så ska man helst förstå den. Själv är jag inte särskilt förtjust i det vaga och har strävat efter titlar som har kontur, säger författaren Lena Andersson.

Hennes Augustprisbelönade Egenmäktigt förfarande har fått sitt namn från brottsbalkens åttonde kapitel, som beskriver en lättare form av stöld där det som stulits inte har behållits eller sålts vidare, exempelvis en cykel som efter användning slängts i ett dike. Utan personligt ansvar kommer också från en juridisk term som återfinns i exempelvis bolagsjuridiska dokument. Bägge kan anföras på hur böckernas huvudperson Ester Nilsson behandlas av sina kärleksintressen.

– Titlarna kom till väldigt tidigt i processen och det fanns inga alternativ. Dels tycker jag om kontrasten mellan det torra juridiska språket och kärlekstemat. Men det juridiska finns också där för att detta rör sig om djupt moraliska frågor som inte är brottsliga i juridisk mening. Man kan inte anmäla någon för att den inte beter sig som den borde, och tur är väl det, även om Ester nog skulle vilja göra det.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!

Populärt!

Skriva Digital

Få obegränsad tillgång till hela Skrivas värld!

0 kr första månaden*

  • Alla artiklar på Tidningenskriva.se
  • E-tidning och app
  • Skrivtävlingar
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Erbjudanden och förhandsvisningar
Till erbjudande

Skriva Total: tidning + digitalt

Få obegränsad tillgång till hela Skrivas värld!

Från 59 kr i månaden**

  • Alla artiklar på Tidningenskriva.se
  • E-tidning och app
  • Skrivtävlingar
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Erbjudanden och förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan
Till erbjudande

* Därefter 49 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (118 kr)

Publicerad 19 september 2018 och uppdaterad 5 juni 2019. Artikeln är skriven av .

Rekommenderas för dig