När du bestämmer dig för att skriva en roman, novell eller livsberättelse måste du också välja perspektiv. Inom litteraturvetenskapen används ibland begreppet fokalisering. På engelska talar man ofta om POV (point of view). Det handlar om vem som förmedlar handlingen i din berättelse.
Berättarperspektivet är ett redskap, ett medel för att berätta en historia. Men det kan vara så mycket mer. Perspektivet, eller bytena mellan olika perspektiv, kan till och med utgöra själva motorn i berättelsen och bli det som gör just din text unik och fängslande.
Vem berättar din historia?
Alla historier berättas ur ett specifikt perspektiv. Detta perspektiv kan tillhöra en utomstående berättare som inte deltar i handlingen. Denna berättare kan i sin tur vara mer eller mindre synlig. Ett bra exempel på en synlig berättare hittar vi i Kurt Vonneguts Slakthus 5, där berättaren är en författare som påminner en hel del om Vonnegut själv. I de klassiska tecknade filmerna om Bamse finns istället en osynlig berättare. Ett grepp som Fredrik Backman har använt mycket framgångsrikt i trilogin om Björnstad.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.