Foto: Everst/Shutterstock

Så säljer du dina resetexter

1975 gav amerikanen Paul Theroux ut resereportageboken Den stora järnvägsbasaren om en resa Asien runt med tåg. Boken sålde i en och en halv miljon exemplar. Men hur mår genren idag? Kan man försörja sig på att skriva resereportage?

Texten

För det första: för att klara sig i den hårda konkurrensen måste du vara en både vass och noggrann skribent. För det andra: alla resetexter måste inte vara reportage, ibland passar en instrumentell guide bättre, exempelvis 12 stränder du inte får missa i Thailand eller Brooklyns 10 bästa barer. För det tredje: välbesökta och ofta skildrade platser kräver specifika vinklar, både geografiskt och ämnesmässigt. Ju smalare vinkel, desto bättre.

Marknaden

Rena resetidningar vimlar det inte av. Förutom Vagabond och Res finns Expressens bilaga Allt om Resor och Aftonbladets Resa. Dessutom ger Dagens Industri då och då ut en resebilaga. Och många vecko- och månadsmagasin har resesidor, medan de flesta morgontidningar publicerar researtiklar på helgerna.

Men tänk bredare. Sveriges Natur vill kanske ha ett reportage om naturturism, en fackförbundstidning en resetext med facklig tvist (hur ser livet ut för charterhotellanställda i Turkiet?) och en kulturtidning en kulturell reseessä. Även kundtidningar som ges ut av olika företag vill ibland ha resereportage.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2015 (20 oktober 2015) och är skriven av .