Stockholm 200925. Klas Östergren, författare och Stephen Farran Lee, förläggare. Foto: Anna Simonsson

Hela havet stormar

Klas Östergren, aktuell med tegelstens­romanen Renegater, tillhörde Bonniers i fyra årtionden, men har de senaste åren följt med sin förläggare Stephen Farran-Lee genom två omtumlande förlagsflyttar. Har förläggarna blivit viktigare än förlaget för svenska författare?

Det är inget oflådigt förlagshus Polaris har skaffat sig. En gammal disponentvilla i anslutning till Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm. Kåken fungerade som lönekontor; hit kom bryggeriarbetarna för att kvittera ut lönen. I dag är det en annan yrkesgrupp som kommer med mössan i hand. Författare. 

Jonas Axelsson, med förflutet på Bonniers, öppnar trädörrarna. Jag hejar också på förläggaren Sofia Brattselius Thunfors som nyligen norpades från Piratförlaget. Polaris har existerat i blott fyra år, men personalens samlade förlagserfarenhet spänner över hundra år. Och pengar för satsningar finnes – Polaris ägs av danska bok- och tidningskoncernen JP/Politikens Forlag, med anrikt förflutet sedan 1800-talet. 

Jag visas in till en dunkel mötessal med guldblänkande tapeter från 1700-talet. Där väntar förläggaren Stephen Farran-Lee, som tidigare varit förläggare på Norstedts, Albert Bonniers förlag och Natur & Kultur. Hans värdefulla klient Klas Östergren står på spiselkransen. Ja, inte författaren själv, men en nytryckt upplaga av den serie romaner författaren är mest känd för. Höstens emotsedda tegelsten Renegater är en 750-sidig final på den trilogi som inleddes med ­Gentlemen 1980, och fortsatte med Augustprisvinnaren Gangsters 2005. 

Artikeln publicerades i Skriva #5 2020 (19 oktober 2020) och är skriven av .