Gunnar Wetterberg: »Vad får folk att haja till?«

Han är folkkär expert i SVT:s Fråga Lund och ­brister ­gärna ut i miniföreläsningar i På spåret. När ­Gunnar ­Wetterberg blåser liv i torra fakta i sina böcker utgår han också från historier som han vet fångar en publik.

Du har gett ut ett flertal böcker som överblickar långa historiska skeenden, och samtidigt är fulla av spännande detaljer. Hur väljer du ut vad du ska ta med?

– Jag har ända sedan jag var liten varit hemskt road av historia och läst så mycket jag kunnat. Så är det nu också. Jag läser på mycket: det utgör nog 80–90 procent av arbetet med varje bok. Då letar jag efter sakerna som kan bli berättelser, och lägger dem på minnet. Jag excerperar också oerhört mycket. Det vill säga gör utdrag. Jag stryker under intressanta grejer och sedan skriver jag av allt jag markerat, ordagrant. Ibland ser jag något särskilt kul – och skriver dit ett »obs!« När råmanuset är klart tar jag datorns sökfunktion och letar igenom mappen med alla excerperingar och hittar mina »obs!«. Ett viktigt knep eftersom jag ibland hittar saker jag hade noterat för så länge sedan att de fallit bort ur minnet. I genomgången funderar jag också på hur godbitarna kan lyftas fram bättre i texten. 

Hur vet du vad som är godbitar?

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2022 (28 november 2022) och är skriven av .