Mats Söderlund är författare, poet och tidigare ordförande i Sveriges Författarförbund. I varje nummer av Skriva tar han sig an er läsares dikter. I Mats bok Skriva poesi visar han hur du kan ta dig från idé till färdig dikt.

Att skriva kärleksdikter

Poesin är kärlekens språk. Vi behöver dess bilder, rytmer och klanger för att alls kunna yttra oss om kärlekens väsen. Och det är i mellanrummen, mellan orden, som mening uppstår.

Det första och enklaste rådet om du vill skriva kärleksdikter är att undvika alla ord som har med kärlek, förälskelse, hjärta och smärta att göra. Förbjud dig själv att använda ord som blod, pulsar, ögon, älskade och så vidare. De vanliga och uttjatade orden lurar både dig och läsaren att uppfatta något som de slitna bilderna inte uttrycker. Vill du ändå till varje pris använda dem måste du göra det på ett nytt sätt.

Det är inte ovanligt att man vill skriva sin kärleksdikt i form av en hyllning till föremålet för sin kärlek och räkna upp alla sätt som hen är fantastisk på, och alla känslor som hen väcker. I nittionio fall av hundra kommer det inte att fungera.

Det är bristen, den frånvarande eller en förlust, som de flesta fungerande kärleksdikter talar till. Niklas Strömstedt förstår det när han målar upp bilden av att hans ”du” inte funnes. I refrängen till den välkända hiten Om skriver han så här:

Artikeln publicerades i Skriva #4 2016 (20 juni 2016) och är skriven av .