»Texten lät som en gammal farbror«

Enligt Augustprisjuryns vinnarmotivering är Svälten en »oavbrutet spännande och engagerande berättelse«. Magnus Västerbro förklarar hur dammiga arkiv kan ge liv åt en genre där fakta är allt och fabulerande förbjudet.

Historien skrivs traditionellt om och av samhällets mäktigaste. Du ger röst åt några av samhällets fattigaste, som oftast försvann med ett tyst andetag i ett avlägset norrländskt torp. Hur hittade du dem?

– Innan jag hittar människorna måste jag ta reda på vilket ämne man överhuvudtaget kan skriva om, om man som jag vill beskriva verkligheten och ändå skapa en bra berättelse med detaljer och personliga öden. Ämnet måste ha något slags allmänintresse, rymma dramatik och helst ha en början och ett slut. Jag hade skrivit en bok om pestens Stockholm 1710 tidigare och tycker det är intressant att skildra farsoter och katastrofer som drabbat människorna – och våra reaktioner på dem.

Och då hittade du svältåren 1867–1869 …


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2019 (06 februari 2019) och är skriven av .