Tobias Regnell: »Själv skulle jag aldrig skriva en text för hand«

Efter att Skrivas reportage om fördelarna med att skriva för hand kom ut för två månader sedan har diskussionen exploderat, och förgrenat sig till en digitaliseringsdebatt som bland annat verkar kunna leda till att skolornas efterfrågan på pennor, papper och pappersböcker ökar radikalt.

Skolminister Lotta Edholm totalsågar således Skolverkets nya digitaliseringsstrategi och säger att »det finns väldigt lite vetenskap som stödjer den här utvecklingen«.

Svenska Dagbladets ledarskribent Paulina Neuding, menar att »handskriften är avgörande för koncentration och inlärning« och fortsätter: »Elever med läs- och skrivsvårigheter görs lättvindigt beroende av digitala ›hjälpmedel‹  i stället för att ges grundlig träning i att skriva. Men också elever med bästa möjliga förutsättningar skriver som om de vore yngre och mer omogna än jämnåriga i Europa, eftersom de inte får den mängdträning de behöver.«

Louise Epstein konstaterar – liksom Skriva – i samtal med Anders Hansen att handens och hjärnans kunskap hänger ihop. Och att hon själv numera skriver mer gräsligt än läsligt. (Jag är inte ett dugg bättre, vilket Johannas återkommande Instagramtävling »Gissa Tobias korr« illustrerar.)

Till och med IT-entreprenören och numera bokförläggaren Christer Sturmark anser att »det var ett ödesdigert misstag att ta bort papper och penna som arbetsverktyg«.

 

Intill Karin Alfredssons reportage om att skriva för hand berättade Skrivaläsarna om hur och när de skriver för hand. De flesta rapporterade ett slags växelbruk, där pennan och pappret kan ge en bättre överblick, större möjlighet att reflektera över texten och dess riktning, och en känsla av att vara närmare sina egna tankar och känslor. Själv skulle jag aldrig skriva en text för hand, men i idéfasen är pennan ovärderlig. Och i rollen som redaktör är pappersutskrifter och penna i hand ett måste när jag tar mig an bokmanus eller ett längre reportage. Då minns jag min läsning bättre, och kan lättare fånga mina egna förbättringstankar.

Som Göteborgs-Postens nya kulturchef Johan Hilton skriver: »Att skriva för hand är en möda, vilket också är själva poängen. Det tålamod som krävs tvingar oss inte bara till en viss eftertänksamhet och större koncentration, utan förbättrar också inlärningen.«

 

Digitalt skrivande och läsande ger oss en motståndslös rörelsefrihet.

Pennan och pappret stimulerar motsatsen.

Välj din egen väg, men gör det medvetet. Och ge skolbarnen samma möjlighet att välja när de blir vuxna.

 

Veckans …

… poesipepp

Nu kan alla Skrivaprenumeranter läsa vårt nya kunskapskompendium om poesi, med utvalda texter från Mats Söderlunds avdelning Poesiskolan. Sedan tidigare finns kunskapskompendier om att skriva noveller och om att komma igång med sitt bokprojekt.

… bokcirkelbok

Vem dödade min far, av Édouard Louis. Mer essä, anklagelseakt eller jag-reportage än roman. En ordsnål (knappt 100 sidor) och knivskarp klasskildring från det franska samhällets källare, som framför allt gav mig förståelse för hur pressade människor kan »välja« beteenden och livsvägar som så uppenbart leder fel. Saknar liknande rapporter från eller om människorna som lämnats i den svenska dikesrenen.

Betygssnittet blev bland de fem bästa någonsin i vår mer än decenniegamla cirkel.

Ida Ölmedals intervju med Édouard Louis i Sydsvenskan ger en fin introduktion till hans skrivande och tankevärld.

… poesipepp 2

Blev lite tagen av alla de fina sonetter som skickades in till poesitävlingen nyligen. Inte minst vinnande Efteråt av Daniel Goldmann.

Övriga vinnare och Lennart Carlssons inspirerade och hantverksskickliga sonettkrans, som fick ett hedersomnämnande, hittar du här, en bit ner.

… deadline

Novelltävlingen på tema Göteborg. Sista inlämningsdagen nu på måndag 12 juni, men vi brukar ju alltid rekommendera att inte vara ute i sista sekunden. 10 000 kronor och plats på scen under stadens 400-årsjubileum utlovas.

… sommarskrivare

Som vanligt en rad författare bland sommarpratarna i P1.

Lina Wolff (9 juli) ska berätta om att översätta, ett ämne hon också tangerar i denna Skrivaintervju.

Nora Khalil pratar den 11 juli och hennes Yani står på min läslista i sommar. Får jag mersmak lär jag läsa nya Abow också.

Göran Greider (18 juli) lär ju prata om politik, kanske också om att skriva politiskt.

Jila Mossaed, poet och ledamot i Svenska Akademien, har sin dag den 16 augusti. Drygt två veckor tidigare kan du lyssna på henne under Bokdagar i Dalsland. Under den litteraturfestivalen kan du också träffa Johanna och mig, och följa SkrivaSpåret.

… sommarskandaler

Kul också att Ina Lundström ska sommarprata. Hon började som journalisthögskolepraktikant hos oss, och arbetade sedan i olika omgångar på Skrivas systertidningar Filter, Offside och numera nedlagda Hunger innan hon blev rolig på heltid. Roligt, tycker jag, är också detta diagram med Sommar-skandaler som Ina gjorde i Filter för ett par år sedan.

Trevlig helg!
Tobias Regnell

Publicerad 9 juni 2023.
Tobias Regnell, Tidningen Skriva
Annons