Stig Larsson om god smak

Under lång tid var han symbolen för litterär kvalitet i Sverige. Nu är han aktuell med Högt och lågt: en tankebok om skrivande. Tycker smakdomaren att han själv ­någonsin haft fel?

»Det finns böcker som har ett annat värde«, skriver du i nya boken. Hur avgör man det?

– Jag tror att det finns en instinktiv känsla för kvalitet hos människan. Den kan finnas hos de som är outbildade, eller de som aldrig någonsin har brytt sig om litteratur – de fattar ändå. Det är som bollkänsla, en medfödd gåva.

Du debuterade med romanen Autisterna 1979 och betraktades som ett geni under 1980-talet. Men de senaste decennierna har du blivit både utskälld och sågad. En DN-recension av din bok Folk på ön 2017 menade att läsningen var som att »lyssna till en tröttsam surgubbe som svär över att det inte finns några riktiga män längre«.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!

Skriva Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på tidningenskriva.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Skrivtävlingar
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan

Skriva Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på tidningenskriva.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Skrivtävlingar
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 27 maj 2024. och är skriven av .

Rekommenderas för dig