Från Bokmässan till och med julhandeln dansar de stora elefanterna på bokhandelsdiskarna. Det första kvartalet varje år (då det inte köps så många böcker, rean undantagen) är däremot i stor utsträckning vigd åt debutanterna.
I tidningen Svensk Bokhandels nya Vårens böcker-nummer presenteras 71 författare som ska testa vingarna för första gången i början av 2024. Några kommer att lyftas mot skyn, de flesta återvänder ganska snart till livet ungefär som det såg ut förut.
Men för nästan alla är den första boken först en dröm, och sedan – ifall drömmen realiseras – en tid av förväntan och ångest, hybris och skörhet och en rad andra motstridiga känslor.
Om detta, om vägen mot debut och om debutanternas villkor finns det mycket bra att läsa.
- Allra mest hittar du på Debutantbloggen, som varje år sedan 2008 släpper fram ett nytt gäng författare som är i färd med att debutera. Läs rakt upp och ner eller följ någon av författarna som du är speciellt intresserad av. Kul är att man i slutet av varje år låter föregående års bloggare skriva ett »vad hände sen-inlägg«. Och här finns en länksamling med några av de populäraste inläggen.
- Skrivas »Vem får debutera?« är en gedigen genomgång som vi fortfarande är stolta över.
- Min redaktörskollega Johanna har också gjort en handfast artikelserie om vad du ska tänka på i samband med att du skickar in ditt första manus.
- Och här följer hon en spännande debutantresa i realtid.
Det finns naturligtvis ett »efter« också:
- Stina Stoor debuterade sig fram genom ett regn av hyllningar och priser. Sedan tystnade hon. På SVT Play finns en dokumentär som fördjupar bilden.
- Lydia Sandgren kom från ingenstans till Augustpriset, säljsuccé och översättningar. I Skriva har hon förklarat vad hon tror gjorde Samlade verk så läsaruppskattad.
- Och så har vi Alba Mogensens hudnära reportage om »den svåra andra boken«.
Vi lovar att återkomma flera gånger till livet före, under och efter debuten under första kvartalet 2024!
Veckans …
… gigantiska poesiintresse
December är årslistornas tid och Google vet förstås mer än alla vi andra om vad vi anser ha varit intressantast under året. På deras lista över de vanligaste »vad-frågorna« toppar »Vad är Hamas?«, med »Vad händer i Israel?« på tredje plats.
Däremellan hittar vi den mer överraskande frågan »Vad är lyrik?«.
Ingen av de tre frågorna har ett enkelt svar men här på Skriva tycker vi ju att den sistnämnda hanteras fint i Mats Söderlunds kompendium i ämnet (gratis nedladdningsbart för prenumeranter).
Söderlunds allra mest uttömmande svar återfinns i hans bok Skriva poesi.
… julklappstips
Har du exempelvis en syster, moster, son eller svåger som är intresserad av skrivande? Just nu kan du som Skrivaprenumerant ge bort ett halvår med 100 kronor rabatt.
… krossade kristallkula
För några veckor sedan skrev jag i Fredagsbrevet om Alex Schulmans spaning efter att han hade besökt bokmässan i Frankfurt: »Crime är dött och romance gigantiskt.« Men utgivningen våren 2024 ger inte Schulman något stöd för teorin, antalet spänningstitlar har ökat med 50 procent på två år samtidigt som andra genrer går ner.
… debutantpris
Under debutantmånaderna delas också de två stora priserna på området ut: Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset, Författarförbundets pris till bästa skönlitterära debut. Redan i förrgår presenterades de fem nominerade till Katapultpriset (Frans Wachtmeister har berättat om sin resa på Skrivas debutantavdelning »På väg in« och Sanna Samuelsson berättar i vårt aktuella nummer om att inte komma från, och inte skriva om, kulturfamiljernas värld).
Katapultprisets vinnare presenteras under Littfest i Umeå i mitten på mars, och den 14 mars avslöjas vem som kasserar in de 150 000 kronorna i Borås.