Frida Windelhed: »Böcker med HBTQ-innehåll som lyfts fram i Sverige präglas ofta av misär«

Förra veckan firade vi West Pride här i Göteborg, och världen över firas juni månad som Pride Month. Det gjorde mig sugen på att slå ett slag här i Fredagsbrevet för en av de viktigaste grenarna inom Priderörelsen: queerlitteraturen.

Mycket av det jag läser och skriver har queera teman, men för många andra är det inte så. Kanske för att de böcker med HBTQ-innehåll som lyfts fram i Sverige oftast präglas av misär, och inte sällan slutar med att karaktärerna går fruktansvärda öden till mötes på grund av sin sexualitet. Tänk Mia Lodalens Lisa och Lily och Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar.

Det kan vara fantastiska romaner, som skildrar viktiga ämnen, men när lidande är den enda vinkeln som bjuds blir alla inte så sugna på att läsa queert.

Därför kommer här några HBTQ-tips för den som saknar juniläsning eller vill vidga sina litterära vyer:

Orlando (1928) av Virginia Woolf, ett litterärt geni och en bisexuell ikon som låg före sin tid med denna klassiska roman om flytande könsidentitet. Handlar om en känslig och konstnärlig ung aristokrat som lever första halvan av sitt liv som man – och sedan vaknar upp som kvinna.

Kyssa sammet (1998) av Sarah Waters. En ung kvinna faller för en burleskartist och följer med henne till 1890-talets London, för att bli hennes partner såväl på som bakom scenen. Det skaver lite att kalla en bok klassisk när den kom ut så sent som 1998, men Waters romantiska epos har hunnit bli en nästan lika självklar lesbisk klassiker som Sapfos diktfragment. Finns även som TV-serie.

Purpurfärgen (1982) av Alice Walker. Efter att ha överlevt en våldsam barndom träffar Celie jazzsångerskan Shug och börjar kämpa för ett värdigt, självständigt och fritt liv. Steven Spielberg i all ära men filmversionen gör inte Walkers starka brevroman rättvisa. Framför allt inte den gripande lesbiska kärlekshistorien.

Detransition, baby! (2021) av Torrey Peters. Ärligt, modernt och mörkt humoristiskt om att leva som transkvinna i USA. En komplicerad situation uppstår när två ex-flickvänner, varav en återgått till att leva som man efter ett trauma, återförenas på grund av en oväntad graviditet.

Kärlekens exil (2022) av Sandy Harry Ceesay. Kamil tvingas komma ut som gay för sin pappa efter ett hatbrott, och relationen börjar falla samman – eller utvecklas? Ceesay berättade för Skriva om arbetet med debutboken här, och om hur han fortsätter att utvecklas som författare här.

Hennes kropp och andra parter (2017) av Carmen Maria Machado, som blivit ett samtida hushållsnamn i queerlitterära kretsar. En gripande novellsamling med magiska inslag, om lesbiskhet och kvinnlighet i stort. Skriven med ett imponerande, poetiskt språk.

Vagabonds! (2022, engelska) av Eloghosa Osunde. Debutnovellsamling om livet som queer i Osundes hemstad Lagos, med inslag av magi och nigeriansk folktro. Det starkaste, fantasifullaste och mest tankeväckande jag läst.

Our Wives under the Sea (2022, engelska) av Julia Armfield. Ytterligare en av mina favoriter. Miris fru Leah är marinbiolog och försvinner under en expedition ned i ett outforskat havsdjup. När hon återvänder är hon förändrad. Både hisnande undervattensskräck och en vacker och intim äktenskapsskildring.

 

Veckans …

… spaning

Varje gång vi får in en ny Svensk Bokhandel-katalog till redaktionen brukar vi notera hur få unga (typ, under 30 år) personer som debuterar. När Höstens böcker 2023 nu dunsade ner i brevlådan, häpnade jag därför över att kunna räkna ihop hela fem under 30.

Vi på Skriva försöker hålla koll på vilka som debuterar i Sverige, och har rett ut vilka som släpps fram här. Nu undrar vi för ett kommande jobb: Vilka favoritförfattare under 30 har ni? Mejla gärna frida@tidningenskriva.se.

… Skrivahändelse

26–30 juli är det årets Bokdagar i Dalsland! Och på fredagen, 28 juli, håller mina kära chefredaktörer Tobias och Johanna i det nya SkrivaSpåret. Under en halvdag svarar de tillsammans med Patrik Lundberg, Elisabeth Åsbrink och Mohlin & Nyström på frågeställningar som: Hur kommer man igång? Hur skildrar man personliga och verkliga händelser? Hur skriver man tillsammans? Hur når man ut med sin bok?

Notera att man behöver entrébiljett till Bokdagarna för att kunna besöka SkrivaSpåret.

… skryt

Tanken med Skriva för spel-reportaget i årets första Skrivanummer var att visa hur många olika sätt det finns att berätta historier på. Och att locka några av er att pröva nytt.
Själv lockades jag något oerhört, och plötsligt dök chansen upp! Jag har nämligen fått äran att skriva manuset till Elden Pixels nya datorspel A Void Hope, vars trailer släpptes i veckan. Otroligt kul och konstigt att försöka skriva ihop en sammanhängande berättelse av spelutvecklarnas flashiga idéer. Nu återstår det att se vad alla gamers tycker.

… roligheter

Humorserien I Think You Should Leave av Tim Robinson har fått en tredje säsong med oförutsägbara, stundtals obegripliga, komedisketcher. Det är så urbota dumt, men jag kan inte låta bli att skratta. Och här tror jag det finns lärdomar att dra om att skriva roligt. Framför allt om hur man kan använda sig av det korta formatet. Roligast med Robinsons sketcher är nämligen att de tar slut så plötsligt, just som man tror att historien ska börja reda ut sig.

Att skriva roligt måste vara något av det svåraste som finns, och den som vill lära sig kan utöver I Think You Should Leave kolla in Augustin Erbas guide till att skriva humor.

… avsked

I tisdags gick mästerlige Cormac McCarthy bort vid 89 års ålder. McCarthy gav oss bland många andra mäktiga och tankeväckande böcker Pulitzerprisade Vägen, som enligt min mening är en av de bästa moderna romanerna, och blev en nästan lika bra film.

I februari i år kom hans sista bok, dubbelromanen (alltså två romaner mellan samma pärmar) Passageraren. Stella Maris. Den steg precis till toppen av min att läsa-lista.

Trevlig helg!
Frida Windelhed

Publicerad 16 juni 2023.
Annons