Skriva #5 2022 (10 oktober 2022)

Nytt nummer av Skriva

I 2022 års femte nummer av Skriva skriver vi om litterära agenter. Vad kan de egentligen göra för dig som författare? Och varför är såväl förlag som författarförbund lite skeptiska? Vår reporter Frida lär dig att sätta skräck i dina läsare i en lång guide till hur man som författare skapar obehag, äckel och fasa i sin text – och hur man anpassar skräcken efter sin genre och läsekrets.

Johanna Wiman har porträtterat feelgoodförfattaren Åsa Hellberg som berättar om varför hon nu lämnar glamourösa hotell Flanagans och istället skildrar kvinnorna i sin släkt, och Tobias Regnell återvänder till sin barndomsstad Lund och dyker djupt i tre lyckade fackboksprojekt.

Dessutom har vi intervjuat hyllade deckarförfattaren Anders Roslund om hur han skriver fram sina karaktärers djup. Charlotte Al-Khalili berättar om varför hon skriver ur sexton olika perspektiv, Lina Wolff om att skildra andra platser och Eli Åhman Owetz om att leva som sina karaktärer. Dessutom: skräckquiz och debutanter, novellvinnare och Karin Tidbeck på svenska, stilskola och förlagspanel och skrivövningar som kickar igång din författarhjärna.