»Jag tar bara deras själar«

Helene Tursten har sedan länge regerat på pocketlistorna med sina böcker om Irene Huss, den första kvinnliga snuten i den svenska deckarboomen. Skriva blev nyfiken på hur man skapar en säljande personlighet.

Varför är Irene Huss en så populär figur?

– Hon är ovanlig i litteraturen just för att hon är en vanlig människa med ett ganska vanligt liv. När jag började skriva var de kvinnliga poliser som fanns i litteraturen amerikanska och dessutom väldigt underliga och svåra att identifiera sig med. De var väldigt mycket en kopia av männen i polisromanerna med de vanliga klichéerna – man kan inte ha familj för att man jobbar så mycket övertid, man bor i sitt gamla garage, man super, och så vidare. Medan de kvinnliga poliser jag kände var ganska mycket som tjejer är mest. Därför är det väldigt roligt att så många poliser, och framförallt kvinnliga poliser, säger att de känner igen sig i mina böcker.

Var hittar du dina karaktärer?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2011 (18 oktober 2011) och är skriven av .