Johanna Wiman: »Hans böcker har åkt ned i och upp ur flyttkartonger under halva mitt liv«

I nästnästa nummer kommer vi att rikta fokus på skrivande för barn och unga. Därför ska jag om några veckor träffa och intervjua en gammal barndomsidol.

Jag slukade hans ungdomsromaner. Läste och läste om dem. Flera av hans böcker står fortfarande i bokhyllan hemma, de har åkt ned i och upp ur flyttkartonger under halva mitt liv och jag har aldrig ens övervägt att göra mig av med dem. Och jag insåg, när jag skulle förklara för Tobias vad som var så speciellt med just den här författarens berättelser, att jag fortfarande nästan ordagrant kan citera inledningen till den av hans böcker som drabbat mig mest:

Här kommer en.
Här kommer en annan.
In i bilden kommer de, utifrån.
De kommer att mötas.
En av dem ska dö.
Det regnar, lite.

Här kommer en.
Ut ur skuggorna, in i ljuset kommer han.
Han rundar hörnet, nu är han på den rätta gatan.
Här kommer de att mötas. Längre fram. Snart.
Någon ska dö.

Säg den tonåring som kan sluta läsa efter de raderna!

Men vad är det egentligen som skapar en stark, laddad, medryckande start i en bok?

Till några procent handlar det om fingertoppskänsla. En sorts magi, om man så vill. Författarens outgrundliga förmåga att ta sig in i blodomloppet på den som läser, så att berättelsen fastnar och slår rot.

Resterande 92 procent handlar nog ändå om hantverk. Det finns ett antal ingredienser som gärna får finnas i bokens inledning (till exempel en presentation av protagonisten och en förnimmelse av det motstånd hon ska komma att möta). Om detta och annat skriver Therése Granwald (författaren och skrivläraren som du känner igen från vår Trimma din text-vinjett) i den nya artikeln »Bokens bästa början« som nu finns att läsa på vår webb. Där får du veta på vilka olika sätt du kan kicka igång din berättelse, och mot vilka hållplatser och vändpunkter inledningen ska föra sin läsare.

Användbart för alla – och särskilt för er som fortfarande inte har skrivit ett bidrag till vår pågående Romanstartstävling!

 

Veckans …

… tips

I veckan som kommer bjuder Aftonbladet Kultur in till ett scensamtal med författaren Jonathan Jeppsson om hans kommande Mot kollapsens hjärta. Den 21 mars på The Social Kitchen i Stockholm kan man höra Jeppsson – som utöver författarskapet är grävchef på Aftonbladet – berätta om boken, som avhandlar vår civilisations sannolika sammanbrott.

Om den svartsyn som präglar hans författarskap har Jeppsson redan berättat i Skriva.

… godaste

De tre Budapeststubbar vi bjöd på i tisdags för att fira att vi på några månader har blivit med över 1 000 heldigitala prenumeranter.

… osmakligaste

Samma proppmätta dag gick jag sedan med min sambo och några vänner till Diket i Göteborg och åt fyrarätters. Halva sällskapet startade med varsitt spett med tre små kycklinghjärtan dränkta i ingefärschutney. Blev bjuden att smaka. Avböjde.

… nya kunskap

Har assisterat och redakterat Tobias som skrivit en handfast text om hur det går till när en bok trycks, och vilka beslut som fattas på vägen från digital inlaga till färdig bok. Där fanns många begrepp som jag trodde att jag hade stenkoll på, men som jag nu fick tillfälle att fördjupa mig i. Till exempel trodde jag felaktigt att »bulk« helt enkelt handlade om huruvida ett papper är tunt eller tjockt, men nu har jag lärt mig att det snarare handlar om densitet. Ju högre bulk, desto mer luft innehåller pappret, desto mer poröst blir det och desto mindre väger det i förhållande till sin tjocklek.

Har författaren skrivit en kort bok som förlaget vill ge ett lite »längre« intryck, kan formgivaren exempelvis uppmanas att använda en liten satsyta och produktionsavdelningen tillsägas att välja ett bulkigt papper.

… bokpost

Ett nytryckt exemplar av Barbro Lindgrens klassiker Loranga, Masarin & Dartanjang. Älskar denna berättelse, men lånade för typ 17 år sedan ut min barndoms exemplar utan att få tillbaka det. Den bok som nu landade på mitt skrivbord har – till skillnad från min gamla – bilder i färg och hårda pärmar. Ska genast tvångshögläsas för barnen.

Trevlig helg!
Johanna Wiman

Publicerad 15 mars 2024 och uppdaterad 30 april 2024.
Johanna Wiman, Tidningen Skriva
Annons