Bli författare

Vill du bli författare? Här är allt du behöver veta för att lyckas med ditt skrivande och bli utgiven. Här får du också veta vad du ska tänka på om du vill ge ut en bok själv.

 • En förutsättning för att bli författare är naturligtvis att du tycker om att skriva och har något att berätta. Om du tycker att detta stämmer in på dig är första steget att hitta en idé som håller. Därefter behöver du grundläggande kunskap om de sju stegen till en bra roman.
 • Du behöver också komma fram till inom vilken genre du vill bli författare. Är du mer intresserad av att skriva för barn och unga eller dras du åt skräckhållet? Kanske vill du bli nästa Camilla Läckberg och skriva en storsäljande deckare eller är det kanske smäktande romance som är din grej? Eller är det kanske din egen livshistoria du vill berätta?
 • En annan genre som kan vara intressant är fackböcker. Dessa lämpar sig bäst för dig som redan har specialkunskaper inom ett visst område. Att skriva en fackbok skiljer sig en hel del från att skriva en roman. Läs mer om detta här.
 • Många författare börjar i den kortare formen novell. Att skriva noveller kan vara ett bra steg att börja för att utveckla sitt skrivande om man vill bli författare. Där kan man till exempel inspireras av av detta reportage.
 • För att verkligen lyckas som författare finns inget utrymme för slarv. En bra roman innehållet starka skildringar av miljöer, unika karaktärer som stannar kvar hos läsarna, en dramaturgi som håller drivet i historien uppe ända till sista sidan, en start som genast fångar läsarna, dialog som känns trovärdig och naturlig. Dessutom behöver du hitta ett berättarperspektiv som fungerar för just din historia.
 • Om man är ny inom skrivandet eller behöver hjälp för att utvecklas är ett bra steg mot att bli författare att gå en utbildning. Här hittar du en lista över distansutbildningar i skrivande och här har vi sammanställt en lista över på-plats-utbildningar.
 • När boken väl är klar är nästa avgörande steg förstås att bli utgiven på förlag. Konkurrensen är hård och därför kan det vara bra att läsa vilka knep som finns för att öka sina chanser att bli utgiven.
 • Om inget etablerat förlag antar ditt manus, eller om du själv vill ha större kontroll över din bok finns också alternativet att ge ut boken själv. Innan du tar beslutet att satsa på egenutgivning bör du läsa på ordentligt för att undvika fallgroparna.
 • Men hur mycket tjänar man egentligen som författare? Om din främsta drivkraft är att tjäna pengar bör du läsa det här först.
 • Att bli författare idag, när utbudet av underhållning är större än någonsin, innebär att det inte är någon nackdel att ha en del kunskaper i marknadsföring.
 • För dig som vill bli författare står dock en sak klar – ingen är för gammal eller ung. Din tid är nu!

Här är tre utvalda reportage för dig som vill blir författare:

Sju steg för att skriva en roman

Så skriver du noveller

Bli utgiven på förlag – 10 tips som ökar dina chanser