Bild: Valerie Potapova/Shutterstock

Skildra sex utan skämskudde

Varför är det så svårt att skildra trovärdiga sexscener i litteraturen? Skriva tar grepp om ett tabubelagt men samtidigt brinnande aktuellt ämne.

Sällan har väl erotiken haft en så framhävd plats i skönlitteraturen som i svallvågorna efter E L James Fifty Shades-trilogi om den unga Anastasia och den svårt perverterade och svinrike Mr Grey. Förlag som Xstory och Vertigo publicerar nya erotiska romaner på löpande band och diskussionerna om böckernas sexskildringar går heta.

Slutsatserna som dras är dock ofta att den här delen av litteraturen sällan blir särskilt lyckad. Är det kanske rent av omöjligt att som författare bemästra konsten att skriva ”snyggt” om sex?

Katerina Janouch, författare och sexrådgivare, tror att svårigheterna att skriva om ämnet delvis beror på att vokabulären kring sex är begränsad, reglerna för hur sexet ska ”gå till” är ofta uppgjorda på förhand.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #4 2013 (20 juni 2013) och är skriven av .