Plötsligt talar alla om romance

Särskilt många champagnekorkar har inte smällt i Norstedtshuset på Riddharholmen i Stockholm sedan september, då Femtio nyanser av honom, översättningen av den första delen i E L James erotiska succétrilogi nådde de svenska bokdiskarna. Men egentligen finns all anledning att fira: med över 30 miljoner sålda exemplar gör böckerna ett segertåg över hela världen och även det svenska mottagandet kan beskrivas som en braksuccé.

– Vi har faktiskt inte hunnit dricka skumpa, hösten är så intensiv med bokmässorna i Göteborg och Frankfurt. Vi sa att vi skulle fira lite när den sålt över 100 000 och det gjorde vi, men annars har det varit business as usual. I december lugnar det ner sig lite för oss, då hoppas jag att vi hinner slappna av och njuta lite mer, säger Henrik Lindvall, förläggare för översatt litteratur på Norstedts och den som tog böckerna till Sverige.

Det intensiva arbetstempot till trots; det råder ingen tvekan om att Henrik Lindvall är nöjd med mottagandet. Nöjd och lite lättad. Efter att Norstedts scouter i USA och Storbritannien en dag i mars i år berättade om boken som alla pratade om gick det väldigt fort. På bara tre-fyra dagar hade förlaget vunnit budgivningen om de svenska rättigheterna.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #7 2012 (20 oktober 2012) och är skriven av .