Simona Ahrnstedt om refuseringar – Jag har verkligen inte glidit på någon räkmacka. Mitt första manus blev refuserat av femton förlag och många avrådde mig från att fortsätta. Damm förlag, som slutligen gav ut boken, krävde att jag först skulle korta 25 procent. Det har varit hårt slit men samtidigt så roligt. Jag tog hjälp av en skrivarcoach och det gjorde stor skillnad. Foto: Elisabeth Ohlson Walllin

Sveriges okrönta Romance-Drottning

Okunskapen om genren är stor i Sverige, tycker romanceförfattaren Simona Ahrnstedt. Själv var det i de romantiska berättelserna hon fann sitt skrivflöde. Men när det kommer till sexskildringarna tar det emot även för henne.

På sin hemsida kallar hon sig för Sveriges enda romance-författare, men Simona Ahrnstedt har ingen önskan om att sitta ensam på tronen – tvärtom vill hon att många fler ska upptäcka romance.

– Det är svårt att förklara varför jag älskar genren så mycket – jag bara gör det, och har alltid gjort. Kärlek och happy endings slår an någonting hos mig. Det är lätt att tro att jag, som skriver den här typen av böcker, har en väldigt rosenskimrande syn på tillvaron, men tvärtom tycker jag att livet ofta är både jobbigt och tungt. För mig är det en glädje att läsa och skriva om att livet kan bli gott; det måste kunna få sluta bra ibland.

Simona Ahrnstedt

Ålder: 45 år

Bor: Stockholm

Framtidsplaner: Arbetar med en tredje bok i kategorin historisk romance. Därefter ska hon skriva romance som utspelar sig i svensk samtid, kontrakt är skrivet även på den boken och utgivningen är planerad till 2013 och 2014.

Detta till trots skriver hon inte med avsikten att ge tröst eller verklighetsflykt åt läsaren. Simona Ahrnstedt säger istället att som författare behöver man inte fundera så mycket över vilka tankar det färdiga manuset ska väcka hos mottagaren.

Annons

– Det är ändå ingenting du styr över. Det enda jag kan konstatera är att relationer alltid engagerar; det är det allting handlar om, inte bara de som bygger på kärlek utan alla slags relationer. Jag skriver för att jag själv tycker det är roligt och har alltid tänkt att om jag känner så starkt för den här typen av litteratur så måste det ju finnas fler som gör det. Är det någonting jag har lärt mig av mitt arbete som psykolog så är det att vi ofta är ganska lika, vi människor.

 

Sunkiga könsroller

Att genren romance är så stor i USA och Storbritannien men har tagit tid på sig att etablera sig i Sverige, tror Simona Ahrnstedt till stor del beror på att den har förknippats mycket med Harlequin-romaner.

– Och de har ofta väldigt sunkiga könsroller. Det fungerar inte i Sverige. När genren sedan breddades och kvaliteten höjdes hängde vi inte med här. När svenskarna nu har börjat läsa romance är det ungefär som att upptäcka plockgodis, säger hon och fortsätter:

– När jag hade besök från USA och skulle beskriva vilken sorts bok jag höll på att skriva så behövde jag bara säga två ord innan de jag pratade med konstaterade att ”jaha, du skriver romance”. Här hemma får jag ständigt definiera genren.

Och hur definierar du den?

– Romance kan vara allting från väldigt kyska berättelser som Jane Austens Stolthet och fördom, där de inte ens kysser varandra, till litteratur som närmar sig ren erotik. Hela spannet ryms, men det ska alltid finnas en kärlekshistoria med lyckligt slut som stomme i berättelsen.

Annons

 

»Jag blir som besatt«

Simona Ahrnstedts första roman Överenskommelser kom ut 2010 och Betvingade i augusti i år. Båda är utgivna av Damm förlag och är kärlekshistorier som utspelar sig i en historisk kontext. När Simona debuterade var hon småbarnsmamma och hade precis startat egen firma som psykolog. I dag arbetar hon deltid som anställd företagspsykolog. Livet gick då som nu i en rasande fart men hon säger att hon funnit tid och kraft till skrivandet då det är ”helt och hållet styrt av lust”.

– Jag förstår inte de som pratar om att det är svårt att sätta sig ner och skriva. För mig är det svårt att inte skriva. Jag blir som besatt. Den enda gången det tar emot lite är när jag kommer till sexskildringarna, de är svåra.

Kan man skriva bra romance utan sex?

– Det kan man, men för just mig är ändå en stor del av poängen att man ska få följa med in i sovrummet. Men det var en jättefrustration att jobba med scenerna, jag hittade varken orden eller känslan.

Dessutom var det svårt att få feedback på sexscenerna, berättar Simona Ahrnstedt. Hennes vänner, som frikostigt ställde upp med läsning och kommentarer på de övriga delarna i böckerna blev plötsligt fåordiga.

– Det var helt enkelt svårt att prata om. Jag kände inte att jag kunde fråga ”när du ligger med din man…”

Hon funderar ett tag och tillägger:

– En sexscen kan inte enbart handla om sex, det måste hända något mellan paret som tar deras relation till en ny nivå. Det är inte alla som fixar att skriva så, men några klarar att beskriva sex så att det känns nytt och spännande.

Artikeln publicerades i Skriva #7 2012 (20 oktober 2012) och är skriven av .