Egenutgivning – Stor oberoende guide till allt du behöver veta

I fem delar skärskådar vi branschen kring egenutgivning och ger dig informationen du behöver för att fatta rätt beslut. I första delen beskriver vi de självpubliceringstjänster som finns och hjälper dig att ta reda på vad som passar dig. Längst ner hittar du en länk till nästa del i vår serie Så väljer du rätt väg för din bok.

Så ligger det äntligen där – ditt färdiga manus. Antingen visste du redan från början att du ville göra det här på ditt eget sätt genom att ge ut boken själv, eller så har refuseringsbreven börjat trilla in. Oavsett vad skälet är, så är dina alternativ inom egenutgivning många, för idag är det inte längre bara de traditionella förlagen som avgör vilka böcker som trycks.

Det pågår en stor och omvälvande gör-det-själv-rörelse. En demokratiserande revolution som berikar både bokbranschen och litteraturen, anser vissa. Andra befarar att egenutgivningen leder till försämrad kvalitet och svåröverblickbart utbud av böcker. Och några varnar för Klondikestämning: en falsk guldrush där aspirerande författare riskerar att bli besvikna. För som en läsare skrev till oss: ”Det är väldigt svårt för en som är ny i branschen att skaffa sig den överblick som krävs för att undvika ”lycksökare”, där en bok blir tryckt och sedan liggande i ett hörn.”

Visste du att…

… de två mest sålda böckerna förra året var egenutgivna? Lär dig leva: Mindre stress – Mer närvaro av Mats Billmark och Susan Billmark och Kaninen som så gärna ville somna av Carl-Johan Forssén Ehrlin sålde båda två mer än någon bok utgiven av ett traditionellt förlag.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #5 2016 (20 augusti 2016) och är skriven av .