7 steg för att skapa spänning

Hur blir din berättelse spännande hela vägen till slutet? För att behålla läsarnas engagemang behöver du skriva en historia med rytm och framåtrörelse. Det handlar om att skapa flera höjdpunkter, mångbottnade intriger och löften om ännu större spänning som väntar. Här är 7 steg för att lyckas.

Du har kört fast. Din historia har ett fantastiskt anslag, en helt grym öppning och ett oförglömligt klimax, men du kan redan nu se att tempot inte håller hela vägen till slutet. Det går alldeles för långsamt. Det kommer inte att funka.

Du försöker lösa det genom att bygga in ytterligare en höjdpunkt någonstans i mitten, men problemet kvarstår. För när läsarna väl fått upplösningen på detta mittenklimax – hur ska du då få dem att bläddra vidare till ditt ännu starkare slutklimax?

Finns det något sätt att balansera upp allt detta? Att lyckas trollbinda läsaren under hela resan, genom uppbyggnaden av ett flertal dramaturgiska höjdpunkter och upplösningar, och hela vägen fram till finalen?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2015 (20 april 2015) och är skriven av .