Så mycket tjänar en författare

En av de frågor som oftast återkommer från våra läsare är »Hur mycket tjänar en författare?«. Något som snabbt kan konstateras är att det är svårt att bli rik på sitt författarskap. Åtminstone i pengar räknat.

Svenska författarförbundet har runt 2 700 medlemmar men deras ordförande, Mats Söderlund, uppskattar att det bara är omkring hundra personer i Sverige som kan leva uteslutande på sina böcker. Författare som Läckberg och Mankell, de har vi ju hört att de klarar sig. Där snackar vi årslöner som rör miljoner. Men de är försvinnande få.

– Det är en handfull som säljer på de nivåerna. För de allra flesta är det svårt att klara sig enbart på skrivandet. Man kan faktiskt se att ju mer man ägnar sig åt sitt författarskap, desto mindre tjänar man, säger Mats Söderlund.

Bland dem som i huvudsak lever på sitt skrivande är snittlönen 120 000 kronor per år före skatt. Räknar man in de författare som arbetar vid sidan av sitt författarskap stiger lönen till 210 000 kronor per år.   

För många är det svårt att få författande att generera en jämn inkomst under många år. Ofta innebär ett författarskap ett tjugotal böcker men det är sällan mer än två eller tre titlar som säljer riktigt bra.

– Det är svårt att hantera den typen av ekonomi. Det är svårt att planera för sin sjukförsäkring, svårt att veta hur mycket man ska spara till sin pension och hur mycket man kan betala av på sina studielån.

Så mycket får du per bok

På originalutgåvan får du som författare 24 procent av f-priset på varje bok. F-priset är det pris förlaget sätter på boken vid försäljning till bokhandeln. F-priset brukar variera mellan 70 och 120 kronor, vilket innebär mellan 17 och 29 kronor per bok för dig. För resterande utgåvor får du betydligt mindre. Minst tjänar man på pocketböckerna.

Författarskap måste kunna vara mer än en hobby

Författarförbundet efterfrågar en annan kulturpolitik. En politik som ser författandet som mer än en hobby.

Annons

– Svenska är ett relativt litet språk. Även om det är en blomstrande bokmarknad så räcker det inte till. Det behövs statliga insatser. Men vår nuvarande kulturminister ser inte skrivandet som ett riktigt jobb.

Men dagens författare är duktiga på att hitta kringjobb till sitt författande. Jobb som kan berika deras skrivande och som rör litteratur och skapande. De recenserar böcker, skriver krönikor, tar lektörsuppdrag eller är ute och föreläser. Ofta är det härifrån den största delen av inkomsten kommer.

Även böckerna genererar lite pengar såklart. Bäst tjänar man som författare på det som kallas originalutgåvan, de inbundna böcker som trycks först. Där tjänar en författare runt 20 kronor per bok. Men originalutgåvan är en väldigt liten del av de böcker som trycks.

»Skriv en riktigt bra bok«

– Det är väldigt komplicerade avtal och regler. Det är nästan omöjligt att räkna ut vad man kommer att tjäna eller vad man borde ha tjänat på en bok. Det är knappt förlagen kan räkna ut det. Men det är en fråga vi driver, vi vill att det ska bli lättare och mer överskådligt, säger Mats Söderlund.

Så vad ska man då göra, hur får man det att gå runt?

– Det bästa tipset för att tjäna pengar, det är att göra något annat, säger Mats Söderlund med ett skratt.

Men för dem som inte ger upp så lätt, har han ytterligare ett gott råd för hur man lyckas som författare.

Skriv en riktigt bra bok. Visst måste det till en hel del annat. Man måste vara aktiv och driven för att få igenom sina idéer, man måste vara framåt för att få uppmärksamhet i media och vara utåtriktad för att möta sin publik. Men inget av det där hjälper om man inte skrivit en bra bok från början.

Annons

Skaffa ett bra avtal

Ett annat viktigt tips för att öka chanserna till att tjäna verkliga pengar på sitt författarskap är att se till att få ett bra förlagsavtal.

– Det första är att du ska se avtalet som ett förslag, alltså ett erbjudande från förlaget. Gå hem och läs hela avtalsförslaget i lugn och ro. Ta gärna hjälp av någon, till exempel oss på Författarförbundet. När det gäller debutanter hjälper vi även icke-medlemmar med granskning av avtal, säger Malin Koch som är jurist på Sveriges Författarförbund.

Läs hela reportaget om hur du fixar ett bra förlagsavtal här. 

Så mycket tjänar en författare

  • Svenska författarförbundet har cirka 2 700 medlemmar
  • 700 av dem ägnar minst 75 procent åt sitt författande
  • 3 procent av medlemmarna har inget annat jobb vid sidan av
  • Snittlönen för dem som ägnar minst 75 procent av sin tid till författarskap är cirka 120 000 kronor
  • Medianlönen för författarförbundets alla medlemmar är cirka 210 000 kronor. Cirka 39 000 kronor av den inkomsten kommer från den litterära verksamheten.
  • 58 procent av medlemmarna är män
  • Medelåldern i förbundet är 59 år
  • Genomsnittsåldern för den litterära debuten bland medlemmarna är 36 år

Källa: Sveriges författarförbund

Hur ser framtiden ut?

Hur mycket tjänar en författare är en av de vanligaste frågor vi får in till redaktionen. Avgörande är förstås hur mycket böcker som säljs. Där konkurrerar idag författarna om uppmärksamheten med mobilspel, podcasts och olika streamingtjänster. Samtidigt uppstår nya möjligheter att tjäna pengar som författare:

Barnböcker säljer idag bättre än på länge. Därför kan det vara intressant att titta på möjligheten att skriva för barn och ungdomar. Här får du allt du behöver veta om att skriva för en yngre publik.

Ljudböcker har slagit igenom på bred front. Aktörer som Storytel har gjort ljudboken till något helt annat än det varit tidigare. Kolla gärna in vårt reportage om att skriva för ljud här.

Tv-serier är större än någonsin. Branschen skriker efter bra och unika idéer. Här kan du läsa om hur man skriver för film och tv.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2012 (20 december 2011) och är skriven av .