Skriva barnbok – Allt du behöver veta för att lyckas

Vill du skriva barnbok eller ungdomsbok? Här har vi samlat våra bästa texter och tips.

Försäljningen pekar uppåt

En rolig nyhet för dig som vill skriva barnbok är att försäljningskurvorna just nu pekar spikrakt uppåt. Och branschen är enig om att den senaste tidens diskussion om barns läsande tydligt avspeglas i bokförsäljningen.

Skriva barnbok – allt du behöver veta för att lyckas

Detta kan du läsa mer om i vårt reportage Uppsving för barnböcker där förlagen funderar kring orsakerna och hur detta påverkar deras utgivning framöver.

 

Vilken typ av böcker efterfrågas?

Men vilken typ av barnböcker och ungdomsböcker efterfrågas av publiken? Vi ställer frågan till fyra av Sveriges tyngsta förläggare inom barn- och ungdomslitteratur – Eva Dahlin på Bonnier Carlsen, Johanna Ringertz på Natur & Kultur, Moa Brunnberg på Rabén & Sjögren och Erik Tituson på Lilla Piratförlaget.

Vill du skriva barnbok – här får du veta vad förläggarna är intresserade av att ge ut

De berättar också vilka misstag som många nybörjare gör när de skickar in sina manus. Dessutom tar de upp vad man bör tänka på när man börjar skriva barnbok.

 

Ska man skicka med egna illustrationer?

Ett vanligt tips till den som vill skriva barnbok är att fokusera på texten och inte skicka med egna illustrationer. Men det är faktiskt en sanning med modifikation.

Fokusera på texten och inte bilderna när du ska skriva barnbok

Fundera på om du främst är illustratör eller om det är texten som står i fokus för dig. Det är ett av de råd som du hittar här.

 

Vad krävs för att skriva barnbok?

Det finns en fördomsfull bild av att det skulle vara enklare att skriva barnbok än vuxenbok. Men kraven på barnböcker är i själva verket väldigt höga. Konkurrensen är stor och böckerna ska ge läsarna en unik upplevelse.

Detta berättar vi mer om i vårt stora reportage Att skriva för barn – så funkar det. Bland annat påminner vi om bredden. En barnbok kan vara allt ifrån enkla massproducerade bilderböcker till existentiella och konstnärliga verk. Så det finns ingen anledning att från början begränsa sig när man ska skriva barnbok. Våga experimentera med formen och uttrycket!

 

Skriva barnbok som Astrid Lindgren

En av de största förebilderna bland barnboksförfattare är förstås Astrid Lindgren. Hennes böcker är ständigt aktuella och älskade och har gett miljontals barn världen över stora läsupplevelser. Många aspirerande författare drömmer om att kunna sätta samma avtryck med sin barnbok. Men vad var det som fick Astrid Lindgren att lyckas så väl?

I vårt stora reportage Lär av Astrid Lindgren benar vi ut hur hon egentligen gjorde när hon skrev barnbok. Visste du till exempel att hon var skeptisk till djursagor och trollberättelser?

 

Inspiration från våra största författare om att skriva barnbok

Ett bra sätt att få inspiration till sitt eget skrivande är att läsa om hur andra författare tänker och arbetar med sina böcker.

Gunilla Bergström hade en väldigt klar bild av hur Alfons skulle se ut. Framförallt skulle han vara annorlunda än de Disneysöta figurer som dominerade barnkulturen. »Usch, jag hatar sådant som är barnanpassat på en vuxen snobbighetsnivå«, berättade hon när vi träffade henne.

Och Ulf Nilsson är övertygad om att man kan göra en insats för små barn genom att ta upp känsliga ämnen när man ska skriva barnbok. Till exempel en sådan sak som att många barn är rädda för att tala inför folk. Och han tycker att barnlitteraturen har till uppgift att stärka sina läsare.

Pija Lindenbaum tänker å sin sida inte så mycket på mottagaren när hon skriver. I stället går hon upp i sina karaktärer och skriver utifrån dem. Hon tycker att det är ett bra knep att helt enkelt gå in i sig själv och tänka på sin egen barndom. Hur tänkte man inför olika situationer? Hur reagerade man?

För Barbro Lindgren har empati varit ett tydligt tema i hennes författarskap. Att beröra och visa att det går att komma vidare, även efter en stor sorg. Något som kommit naturligt av att hon själv varit med om många svåra händelser. Redan i tioårsåldern drabbades av sin första depression. »Livet är inte lätt, för många är det fruktansvärt svårt.«

Men medan Barbro Lindgren upptäckte att orden var hennes främsta verktyg har Sven Nordqvist alltid fått kämpa med sitt skrivande. För honom har den stora glädjen legat i arbetet med bilderna. Men genom att använda sig av en tydlig dramaturgisk kurva i sitt skrivande har han lyckats skapa fantastiska historier. Till exempel de älskade böckerna om Pettsson och Findus. Inspirerande läsning för dig som vill skriva barnbok men i första hand har din styrka i bilderna.

Och för Lennart Hellsing var målsättningen med hans skrivande hela tiden enkelt och rakt: »Den ska ge barnet en lust, kanske lust att röra på sig, att dansa. Jag har sagt att en av barnlitteraturens viktigaste uppgifter är att fånga själva livskänslan och med det menar jag känslan av att man lever, att det finns möjligheter, att det finns ett hopp.«

 

Gå på djupet

I vårt tema Skriv för barn har vi samlat mer än 18 reportage och artiklar om konsten att skriva för barn och ungdomar. Här hittar du bland annat ännu fler intervjuer med våra främsta barnboksförfattare om att skriva barnbok. Dessutom guider och tips som hjälper dig att lyckas med din barnbok.