Skriv för livet

Motion på recept har vi hört talas om, men kanske kommer doktorerna i framtiden även att rekommendera tid vid tangentbordet? Helt långsökt vore det inte, många vittnar om skrivandets läkande kraft.

Journalisten och utbildaren Jenny Eklund har skrivit boken Skriv ditt liv, utgiven på Premiss förlag i samarbete med Sensus studieförbund, en handbok för de som vill teckna sin livshistoria. Jenny har hållit otaliga kurser i att skriva sin livshistoria och boken är baserad på upplevelser beskrivna av de hundratals livsberättare hon träffat genom åren.

– När jag började hålla kurser i att skriva sin livsberättelse så blev jag förvånad över att intresset var så stort. Det finns ett oerhört sug efter att skriva och berätta, men många tvekar inför att börja och inför att ta plats på det här sättet. Bara att skriva i jag-form kan kännas ovant och konstigt, säger hon och fortsätter:

– Efter att ha tagit steget och skrivit om sitt liv blir många rent euforiska. Att dela sin berättelse med andra blir ett sätt att synliggöra hur lika vi människor är varandra, vi har alla glädjeämnen, sorger och trauman i livet. Men samtidigt som vi lever i ett informationssamhälle där det finns omkring en halv miljon bloggar och du får små, små glimtar av allas liv på Facebook, så är vi så otroligt ovana vid att prata med varandra på riktigt.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2013 (20 december 2012) och är skriven av .