Foto: Kim Svensson

Så skriver du en självbiografi

Vill du göra en Knausgård? Berätta en historia utifrån ditt eget liv? Skriva en bok med dig själv i centrum som rör om i hela samhället och griper tusentals läsare? Regel nummer 1: Skapa distans till dig själv. Det är förresten viktigt vad du än skriver. I slutändan kommer du aldrig undan ditt eget JAG.

Böcker med en självbiografisk utgångspunkt har en stor läsekrets. Det kommer ständigt nya skildringar som handlar om det självupplevda. Drivkraften hos läsaren är oftast en vilja att krypa under skinnet på författaren och få reda på vad som egentligen hände, eller att man identifierar sig med texten.

För dig som tänker skriva en text med ditt eget liv som grundval finns det en hel del att tänka på. Men först tänkte jag bena ut de olika förgreningar som ryms under den här genren.

Kändisar, barn och författare


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #3 2012 (20 februari 2012) och är skriven av .