Café Skriva på Bokmässan den
22–25 september 2022

Café Skriva är tillbaka! Bokmässans och vår stora mötesplats för dig som vill utveckla ditt skrivande, lära dig mer om hantverket och inspireras av Sveriges främsta författare inom alla tänkbara genrer.

Du hittar oss på andra våningen i F-hallen, på plats F01:56. Kom och träffa Skrivas redaktion, och ta del av bland annat:

  • 66 programpunkter på scen, med bland andra Pascal Engman, Nina Wähä, Jenny Jägerfeld, Sofie Sarenbrant, Emelie Schepp, Jenny Tunedal, Sara Gordan, Martin Widmark, Sarah Sheppard, Mons Kallentoft, Åsa Hellberg, Anna Fredriksson, Stina Wirsén och Merete Mazzarella.
  • Fina erbjudanden på böcker om skrivande i Skrivas monter bredvid Café Skriva scen.
  • Speedcoachning med redaktör Inger Lundin
  • Skrivhandböcker och tidningar till förmånliga priser

 

Program

Gå direkt till programpunkterna för torsdag, fredag, lördag eller söndag.

 

Torsdag

10.00: Skriv lättläst om sådant som är svårt (#2)

Journalisterna Moa Candil och Bengt Fredrikson har mångårig erfarenhet av att skriva lättläst och vill uppmuntra fler att skriva mer begripligt. I sin nya handbok för skribenter, Skriv lättläst, har de samlat sina erfarenheter av hur man skriver så att så många som möjligt kan förstå och ta till sig information. I ett samtal med Kristin Nord från Myndigheten för tillgängliga medier berättar de vad du som skribent behöver hålla koll på när du vill att din text ska bli begriplig och lätt att läsa.

Medverkande: Moa Candil, Bengt Fredriksson, Kristin Nord (moderator)
Arrangör: Myndigheten för tillgängliga medier, MTM

10.30: Debutera eller dö (#3)

Nina De Geer skrev dedikerat i 13 år innan hon fick ett manus antaget av förlag. I fem år har hon också drivit podcasten Debutera eller Dö, där hon mött verksamma författare och förläggare. Här samtalar hon med Jenny Bjarnar på Ordfront förlag om hinder och utmaningar i skrivandet på vägen mot debuten med romanen Sommarsorger.

Medverkande: Nina De Geer, Jenny Bjarnar (moderator)
Arrangör: Ordfront Förlag

11.00: Att våga ta steget (#4)

Niklas Turner Olovzon har skrivit hela sitt liv, både som copywriter och krönikör, men först nu har han vågat satsa på sin stora barndomsdröm: att bli författare. Nu debuterar han med Isberg, en mörk familjesaga om utanförskap och de hemligheter vi ärver genom generationer. Vad fick honom att ta steget? Vilka råd vill han ge till de som vill men inte riktigt vågar?

Medverkande: Niklas Turner Olovzon, Céline Hamilton (förläggare)
Arrangör: HarperCollins

11.30: Skrivarkollektivets kraft (#5)

Sandy Harry Ceesay debuterar med Kärlekens exil, en poetisk roman om migration, våldsamhet och förlust, kärlek och överlevnad. Han är medlem i skrivarkollektivet Qalam, som startades i Göteborg 2017. Här berättar han vad ett kollektivt skrivande kan innebära och hur Qalam påverkat hans väg till debuten.

Medverkande: Sandy Harry Ceesay, Lotta Aquilonius (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

12.00: Hur kan två uttrycksformer befrukta varandra? (#6)

Susanne Fellbrink har lång erfarenhet av att verka som artist, låtskrivare producent och körledare. Efter att hon fyllt 50 år bestämde hon sig för att satsa på skrivandet och är nu aktuell med Än brinner lågan, den fjärde delen om artisten Cilla Fallander. Lana Brunell är journalist, sångerska, låtskrivare och körledare med rötter från Motala och Linköping, och har bland annat skrivit två böcker tillsammans med Martin Widmark. Nu är hon aktuell med småstadsdeckaren Svart guld. Här berättar de hur olika kreativa uttryck kan berika ett skrivande.

Medverkande: Susanne Fellbrink, Lana Brunell, Jakob Nilsson (moderator)
Arrangör: Bokfabriken

12.30: Skriv feelgood! (#7)

Varför är feelgood så populärt? Vad gör en roman till feelgood, och vad får feelgood absolut inte innehålla? Hur kommer du själv igång med ditt skrivande? Bästsäljande feelgoodförfattarna Jenny Fagerlund och Caroline Säfstrand har nu slagit sina påsar ihop och är aktuella med den pedagogiska skrivhandboken Skriv feelgood! Här ger de sina bästa tips.

Medverkande: Jenny Fagerlund, Caroline Säfstrand
Arrangör: LB Förlag

13.00: Skriva för barn och unga (#8)

Stefan Casta är en av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare och under många år lärare och handledare vid Lunds universitets författarskola. Han har skrivit över 65 böcker, de allra flesta för barn och unga. Nu är han aktuell med en bilderbok, Larson flyttar hemifrån, samt ungdomsböckerna Den gröna cirkeln, Under tiden och På andra sidan Fågelsången. Här för han ett samtal kring skrivandets hantverk och berättar hur man håller sig uppdaterad som ungdomsförfattare över tid.

Medverkande: Stefan Casta
Arrangör: Bokförlaget Opal

13.30: Skriv och må bra! (#9)

Skrivpedagogen Louise Alvarsson lyfter konceptet Skriv och må bra! Det handlar om att skriva ur ett hälsofrämjande perspektiv, och om att skriva för att må bättre i vardagen. Det handlar även om att skriva för att bearbeta minnen, tankar och känslor. I det här skrivandet är det viktigt att fokusera på processen och att ge sig tid för pauser och reflektion. Det behöver inte resultera i publicering eller färdig bok.

Medverkande: Louise Alvarsson, Cicci Sjödelius (moderator)
Förlag: Votum Media

14.00: Hur orden får mening (#10)

Vad betyder orden – och vem bestämmer det? Vi använder språket dagligen utan att fundera över vad som händer i våra huvuden när vi tar in vad någon skriver. Men det räcker inte att kunna läsa – vi måste också förstå ordens betydelser för att det skall bli meningsfullt.
Peter Gärdenfors, aktuell med boken Hur orden får mening, berättar här vad som händer när människor kommunicerar och hur vi kommer överens om ordens betydelse, i det som kallas språkgemenskap.

Medverkande: Peter Gärdenfors
Arrangör: Natur & Kultur

14.30: Att skildra ett gemensamt liv (#11)

I nya boken Åren berättar bröderna Kjell och Mårten Westö om sina liv: om uppväxt och tonår, vuxenblivande och åldrande, och om författaryrket som de båda valde. En del minnen överlappar varandra, men lika ofta är det frågan om kompletterande berättelser. Hur kan man skildra sitt liv så att det blir allmängiltigt och intressant för andra? Och hur skär de stora världshändelserna in i en människas liv?

Medverkande: Kjell Westö, Mårten Westö, Daniel Sandström (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

15.00: Att skapa bilderbok (#12)

Stina Wirsén har blick för de lite skaviga och högst igenkännbara situationer som kan uppstå för barn och föräldrar. I den senaste boken i Vem-serien är det den destruktiva avundsjukan som skildras. Och Maria Nilsson Thore skildrar i sin senaste bilderbok Plopp!, med varm humor och filosofisk finurlighet, hur det är att vara liten och rädd, men också vikten av att låta vänskap växa över tid. Två av våra mest älskade bilderboksskapare delar med sig av skapandeprocessen bakom det konstverk som en bilderbok kan vara.

Medverkande: Stina Wirsén, Maria Nilsson Thore, Eva Dahlin (förläggare)
Arrangör: Bonnier Carlsen

15.30: Forever young – att skriva om tonår och tumult (#13)

Tonårstiden – en tid i livet då känslorna spretar åt alla håll. Hur skriver man trovärdigt om tonåren för en målgrupp som är känslig för minsta lilla detaljmiss? Författarna Ellen Strömberg (aktuell med Vi ska ju bara cykla förbi) och Ida Ömalm Ronvall (aktuell med En hemlig syster) i ett samtal om tonträff.

Medverkande: Ellen Strömberg, Ida Ömalm Ronvall, Cecilia Knutsson (moderator)
Arrangör: B Wahlströms, Rabén & Sjögren

16.00: Grävande journalistik (#14)

Lisa Röstlund arbetar som grävande reporter på Dagens Nyheter och har nominerats till såväl Stora Journalistpriset som Guldspaden – Sveriges främsta pris inom grävande journalistik. Nu är hon aktuell med Skogslandet, en granskning av den svenska skogsindustrin. Lisa berättar här om hur det är att jobba som grävande reporter, och om att skriva långt och djupt i ett ämne.

Medverkande: Lisa Röstlund, Marie Lok Björk (moderator)
Arrangör: Bokförlaget Forum

16.30: Hitta rätt tema och genre (#15)

Merete Mazzarella har över trettio böcker i bagaget och en professur i nordisk litteratur.
Hon är främst känd för sina essäer kring olika fenomen i tiden, där hennes egna reflexioner och träffande analyser ofta på ett lätt humoristiskt sätt blandas med exempel ur skönlitteraturen. Hur väljer hon teman och genrer? Hur håller hon nyfikenheten vid liv? Och har hon någonsin drabbats av en skrivblockering?

Medverkande: Merete Mazzarella
Arrangör: Schildts & Söderströms

17.00: Att dissekera en roman (#16)

Hur skriver man en bra romanscen? Under våren 2022 diskuterades akademiseringen av svensk skönlitteratur i hårda ordalag på kultursidorna. Johan Heltne och Zara Kjellner har valt varsin scen ur sina aktuella böcker och diskuterar dem utifrån ideal och brott. Vad har de velat berätta i Sympati för djävulen och En ny gud? Vad har de tagit med sig från författarutbildningen på Biskops-Arnö? Vilka ideal bryter de mot i sitt skrivande?

Medverkande: Johan Heltne, Zara Kjellner, Tobias Regnell (moderator)
Arrangör: Fri Tanke, Nirstedt/litteratur

 

Fredag

09.30: Språkets regler (#17)

Sara Lövestam är författare och språkvetare. Hennes underhållande böcker om grammatik, senast Handbok för språkpoliser, har blivit stora succéer. Här berättar hon om hur du som författare kan tänka kring grammatiken och språket, om de regler du faktiskt bör följa – och de som du med gott samvete kan bryta mot.

Medverkande: Sara Lövestam
Arrangör: Piratförlaget

10.00: Politik i spänningsgenren (#18)

Thomas Bodström är advokat, före detta justitieminister, riksdagsledamot och deckarförfattare, nu aktuell med Svart guld. Veronica Palm lämnade politiken efter mer än ett decennium som riksdagsledamot och ordförande i ett flertal riksdagsutskott och når nu ut i sina hjärtefrågor genom att skriva spänningsromaner. Nya boken Ett högt pris tar upp sexköp. Här diskuterar de hur erfarenheterna från politikens värld kan ge idéer och stoff, och hur man gör för att skildra verkligheten i fiktiv form.

Medverkande: Thomas Bodström, Veronica Palm, Jakob Nilsson (moderator)
Arrangör: Bokfabriken

10.30: Hämta inspiration från släkthistoria (#19)

Åsa Hellberg är en av dem som gick i bräschen för den svenska feelgood-boomen, men med nya boken Inte utan min syster, den första delen i en ny serie, byter hon genre till historisk roman. Med inspiration från sin egen släkt från 1900-talets början skriver hon om förra seklets kvinnor som ville ha rätten att välja sina liv. Hur är det att inspireras av sin egen släkt när man skriver en roman?

Medverkande: Åsa Hellberg, Teresa Konchenhauer (moderator)
Arrangör: Bokförlaget Forum

11.00: Skapa gemensamma världar med text och bild (#20)

Hur kan författare och illustratör samarbeta i ett bokprojekt? Vem gör vad, och i vilken ordning? Och hur vet man vad som passar bäst att berättas i text respektive bild? Ingela Korsell och Daniel Thollin, aktuella med Mutanterna: Experimentet, en kombination av serietidning och kapitelbok, berättar här om sitt samarbete och ger sina bästa tips.

Medverkande: Ingela Korsell, Daniel Thollin, Marie Augustsson (moderator)
Arrangör: Natur & Kultur

11.30: I språkets fotspår (#21)

I Sverker Johanssons bok På vandring i språkens fotspår får vi följa med på en resa genom världens språk. Vad beror det på att vi pratar olika språk och hur mycket skiljer språken egentligen? Med hjälp av den senaste språkforskningen, men också av arkeologin och genetiken, pekar Sverker Johansson ut både väl upptrampade stigar som leder till stora språk och knappt synliga fotspår som avslöjar språk som få av oss har hört.

Medverkande: Sverker Johansson
Arrangör: Natur & Kultur

12.00: Att skildra en sårig relation (#22)

Sara Gordan är aktuell med hyllade romanen Natten, om en mamma som söker efter sin diabetessjuka tonårsdotter i natten. En delvis autofiktiv roman om föräldraskap, oro, sjukdom och skrivande. Här berättar Sara hur hon gjorde för att skildra den laddade relationen mellan en mor och en dotter.

Medverkande: Sara Gordan, Helena Ljungström (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

12.30: Skrivcafé Live – Författarkväll med Kristina Sigunsdotter (#23)

I vanliga fall hittar du Skrivcafé online. Varannan onsdag klockan 18.00 erbjuds träffar med utbildning, samtal och effektiv skrivtid med vägledning av etablerade författare, skrivpedagoger eller förläggare. Här får du ett smakprov på ett författarpass med författaren Kristina Sigunsdotter och därefter berättar Skrivcafés Natalie Forslind mer om vilken sorts hjälp och inspiration du kan få av dem.

Medverkande: Kristina Sigunsdotter, Natalie Forslind (moderator)
Arrangör: Skrivcafé

13.00: Att skriva reportagebok (#24)

Johan Wicklén är aktuell med boken Vi ger oss aldrig!, om den svenska narkotikapolitiken och debatten kring den som gör den världsunik. Få reportrar bottnar som Wicklén i sitt ämne. Vad kostar det att lära sig ett ämne så djupgående – och hur besatt behöver man vara för att driva sig själv till bokutgivning?

Medverkande: Johan Wicklén, Johan Wirfält (förläggare)
Arrangör: Volante

13.30: Författardrömmar och förlagsvisioner (#25)

Plötsligt skildras förlagsvärlden i tv-serier, filmer och böcker aldrig förr. Vad är det som lockar med att använda bokförlaget som spelplats för sitt berättande? Och hur realistisk är bilden? Johanna Schreiber är aktuell med Vända blad, den andra delen i serien om medarbetarna och författarna på Schantz förlag. Therese Bohmans roman Andromeda utspelar sig på ett förlag där förhållandet mellan en ambitiös praktikant och en litterär chef förändras över tid.

Medverkande: Johanna Schreiber, Therese Bohman, Håkan Bravinger (moderator)
Arrangör: Norstedts

14.00: Att skriva bladvändare (#26)

Pascal Engman är tidigare journalist och utgår alltid ifrån samhällsaktuella frågor när han skriver sina böcker. Nu är han aktuell med boken som handlar om den luxuösa och ofta korrupta fotbollsvärlden. Om matchfixning, gängkriminalitet, agenter och en utredning som leder hela vägen till Qatar. Pascal ger sina bästa tips för att skriva en blandvändare, lär dig att göra grundlig research och talar om vikten av skrivdisciplin.

Medverkande: Pascal Engman, Ebba Barrett Bandh (moderator)
Arrangör: Bookmark

14.30: Att utmana sitt skrivande (#27)

Ibland flödar orden, ibland tar de precis slut. Vilka tips och tricks använder några av våra mest rosade författare när de behöver byta form eller helt enkelt tvinga ur sig text? Daniel Sjölin började skriva en bok utan A, Nina Wähä har berättat hur hon »går omkring med en parabol på huvudet« för att pejla in bokens röster. Här berättar de hur de hittar nya vägar i sitt skrivande.

Medverkande: Daniel Sjölin, Nina Wähä, Lisa Lindberg (moderator)
Arrangör: Norstedts

15.00: Hålla liv i en huvudkaraktär (#28)

Emelie Schepp är en av landets mest lästa och omtyckta deckarförfattare. Tre år i rad har hon utsetts till Årets Deckarförfattare, och två år i rad har hon vunnit Storytel Awards i kategorin spänning. Nu är hon aktuell med sjunde boken i serien om Jana Berzelius. Hur gör man för att hålla liv i sin huvudkaraktär, så att det inte blir platt och uttjatat? Och hur arbetar man för att hålla den dramaturgiska bågen vid liv i en lång serie?

Medverkande: Emelie Schepp, Håkan Bravinger (moderator)
Arrangör: Norstedts

15.30 Hur skriver man i par (#29)

Anna Winberg Sääf och Katarina Ekstedt är duon bakom den framgångsrika serien Rekordskolan för läsare i åldern 6-9 år. Nu är de aktuella med NORD, deras första spänningsroman för vuxna.
Här delar de med sig av sina råd om man vill skriva en bok tillsammans med en vän. Hur lägger man upp arbetet när man jobbar ihop? Hur har skrivprocessen sett ut?
Och vilka är de största fördelarna och utmaningarna?

Medverkande: Anna Winberg Sääf, Katarina Ekstedt, Ebba Barrett Bandh (moderator)
Arrangör: Bookmark

16.00: Skriva om svåra saker för barn (#30)

Det som utmärker Jenny Jägerfelds skrivande är hennes förmåga att balansera mellan det djupt tragiska, och det roliga och lustfyllda. Man skrattar och gråter om vartannat, och trots att karaktärerna ibland är något skruvade kan man alltid känna igen sig.  Här berättar hon hur man kan skriva om svåra saker för barn – och varför det är viktigt. Jenny Jägerfeld är aktuell med Min storslagna kärlek, dubbelaktuell med två filmatiseringar och nominerad till Alma och Jugend Literatur Preis.

Medverkande: Jenny Jägerfeld, Sofia Hahr (moderator)
Arrangör: Rabén & Sjögren

16.30: Att utgå från en vision (#31)

Handlar skrivande bara om inspiration och kreativitet? Författaren Elias Våhlund hade både och – men dessutom en vision. Här berättar han om resan till att bygga framgångssagan Handbok för superhjältar. 2017 kom första boken – fem år senare är över 1 miljon exemplar sålda.

Medverkande: Elias Våhlund, Sofia Hahr (moderator)
Arrangör: Rabén & Sjögren

17.00: Den skrivande småbarnsföräldern (#32)

Efter hyllade och Augustprisnominerade Europa kommer nu Maxim Grigorievs Regnet, om en grupp unga människor i Porto som bestämmer sig för att göra något åt den kapitaldrivna gentrifieringen och exploateringen i den historiska stadskärnan. Men hur vara småbarnsförälder och samtidigt skriva en 500-sidig roman? Hur hitta tiden, orken och lusten att skriva?

Medverkande: Maxim Grigoriev, Lina Rydén Reynols (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

17.30: Strukturera berättelsen om ditt liv (#33)

En av de vanligaste frågorna från människor som vill skriva om sitt liv handlar om struktur och upplägg, och även om en god dramaturgi alltid funkar finns det fler vägar att skapa ett intresseväckande upplägg. Inger Lundin jobbar som lektör, redaktör, skribent och skrivcoach och har lång erfarenhet som journalist, förlagsredaktör och förläggare. Här ger hon dig fem bra – och ett dåligt – sätt att strukturera berättelsen om ditt liv.

Medverkande: Inger Lundin
Arrangör: Inger Lundin Text och Idé AB

18.00: Hitta rätta tonen till din feelgood (#34)

Annette Haaland är läraren och pastorn från Enskede som började skriva feelgood-deckare och gjorde omedelbar succé. Nu är hon aktuell med den humoristiska roadtripen Konrad Visslers förunderliga resa till Ångermanland. Hur får hon till den varma, roliga tonen som är gemensam för alla hennes böcker och som lockar så många? Hör henne berätta om hur skrivprocessen går till och få hennes bästa allra bästa tips!

Medverkande: Annette Haaland, Johanna Strömqvist (förläggare)
Arrangör: Bokförlaget Semic

18.30 Att skriva humor (#35)

Smugglarna från Paradiset av debuterande Henrik Sjöberg är en bok som bygger på en verklig händelse men som har skruvats och fiktionaliserats. Vilka är svårigheterna och fallgroparna när man skriver humor? Här ger Henrik i samtal med Kalle Lind sina bästa tips.

Medverkande: Henrik Sjöberg, Kalle Lind (moderator)
Arrangör: Palaver Press

 

Lördag

09.30: Författarliv och disciplin (#36)

Att försörja sig som författare kräver stenhård självdisciplin och ekonomisk planering. Karin Erlandsson veckohandlar inte, hon månadshandlar för att hålla budgeten. Karin ger en fysiskt konkret bild av författaryrkets glädjeämnen och vedermödor – och därtill en rad handfasta tips! Hon har publicerat ett tiotal böcker; romaner, fantasy och essäer. I år är hon aktuell med en bok om stickningens kulturhistoria.

Medverkande: Karin Erlandsson, Martin Welander (moderator)
Arrangör: Schildts & Söderströms

10.00: Samma värld – olika läsmognad (#37)

I år firar böckerna om LasseMajas detektivbyrå 20 år I våras kom första delen i en ny serie om den lilla staden; Berättelser från Valleby: Det hemliga brevet. Här är det Bröderna Bacon som har huvudrollerna och boken riktar sig till det yngre spannet LasseMaja-läsare. Emma Karinsdotters högläsningsböcker om Lisbet och Sambakungen har hyllats i recensioner. Lisbet och Sambakungen. En apelsin bland päron är en lite kortare bok i serien, för de som själva vill läsa men inte hunnit bli så vana läsare ännu. Ett samtal om att bjuda in fler läsare till en älskad värld, låta bikaraktärer få en egen spin-off och att skriva för olika läsmognad.

Medverkande: Martin Widmark, Emma Karinsdotter, Karolina Nenzén (förläggare)
Arrangör: Bonnier Carlsen

10.30 Skriva humoristiskt (#38)

Augustin Erba är författare och journalist och har skrivit fyra hyllade romaner. Hans senaste roman Den unge Walters lidanden har uppskattats för sin humoristiska ton och träffsäkra skildringar av vår samtid. Dessutom är Erba redaktör och uppskattad kåsör på Dagens Nyheter. Här berättar han hur du gör för att skriva med värme och humor.

Medverkande: Augustin Erba
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

11.00: Kom igång med Scrivener (#39)

Scrivener är ordbehandlingsprogrammet för bokprojekt. Det stödjer dig med smarta verktyg för brainstormande, skrivande och slutförande. Läraren och författaren Mattias Karlsson Sjöberg guidar dig genom programmet som hjälpt honom att skriva sju böcker.

Medverkande: Mattias Karlsson Sjöberg
Arrangör: Författarens verktyg

11.30: Komik och tragik (#40)

Niclas Christoffer skildrar i sina senaste böcker ett dystopiskt Sverige där medborgarnas vikt och hälsa avgör deras medborgerliga rättigheter. Melody Farshin skildrar i sin hyllade bokserie livet i ett miljonprogramsområde där skjutningar och kriminalitet är vardag. Två stå-upp-komiker om att mejsla fram tragik med hjälp av komik, och om vad de tagit med sig från stå-upp-scenen in i skrivandet.

Medverkande: Melody Farshin, Niclas Christoffer, Titti Persson (förläggare)
Arrangör: Bonnier Carlsen

12.00: Att skriva spänning för yngre (#41)

Möt författarna Camilla Sten och Tobias Söderlund i ett samtal om att skriva spänning för yngre läsare. Hur skruvar man skräcken för att passa barn eller unga vuxna? Tobias Söderlund är flerfaldigt nominerad till Crimetime Award Årets barndeckare och är nu aktuell med tredje delen i serien Spökhunden Buster. Camilla Sten, aktuell med Eldvakt, skriver spänning både för vuxna och barn.

Medverkande: Camilla Sten, Tobias Söderlund, Ylva Blomqvist (moderator)
Arrangör: Rabén & Sjögren

12.30: Skapa framåtrörelse och driv (#42)

Christina Larsson, aktuell med Agenturen. Två sidor av samma mynt, och Johanna Mo, som är aktuell med Mittlandet, har båda stor erfarenhet av att jobba som skrivcoacher vid sidan av författarskapet, och vet hur man skriver en driven berättelse med högt tempo. Här berättar de vilka verktyg man som författare ska använda om du vill skapa framåtrörelse och spänning.

Medverkande: Johanna Mo, Christina Larsson, Susanna Romanus (moderator)
Arrangör: Romanus & Selling

13.00: Skapa en ny romanserie (#43)

Mons Kallentoft har hyllats av såväl läsare som kritiker för sina kriminalromaner om Malin Fors. Nu är han aktuell med Kärlekens algoritm, den första delen i en helt ny serie. I våras kom även Grissly, den åttonde boken i den hyllade Zackserien. Hur gör man för att skapa nya litterära universum? Och hur är det att hoppa mellan olika bokserier?

Medverkande: Mons Kallentoft, John Häggblom (moderator)
Arrangör: Bokförlaget Forum

13.30: Att skriva för olika format (#44)

Moa Herngren och Sara Bergmark Elfgren arbetar båda med skrivande i olika format – tv, film, böcker, radio och teater. Just nu är de aktuella med romanen Skilsmässan och den gotiska spänningsromanen Grim. Vilken är den gemensamma nämnaren mellan de olika formaten, och vad skiljer skrivandet åt?

Medverkande: Moa Herngren, Sara Bergmark Elfgren, Ylva Blomqvist (moderator)
Arrangör: Norstedts, Rabén & Sjögren

14.00: Från feelgood till feel afraid (#45)

Anna Fredrikssons feelgood-romaner, som Tisdagsklubben och Pensionat Pomona-serien, har fått ett mycket fint mottagande av både recensenter och läsare. Nu byter hon genre och skriver psykologisk spänning i aktuella Minnesförlusten. Hur är det att byta genre?

Medverkande: Anna Fredriksson, Åsa Lindström (moderator)
Arrangör: Bokförlaget Forum

14.30: Skriva för både ljud och text (#46)

Sofie Sarenbrant har utsetts till Årets deckarförfattare och hennes böcker SyndabockenMytomanen och Skyddsängeln blev årets mest lyssnade böcker på Storytel 2018, 2020 och 2021. Sofies senaste bok heter Själsfränden och är den tionde fristående delen i den populära deckarserien om kriminalinspektör Emma Sköld. Här hör du henne berätta om tankarna kring att skriva en bok som ska passa både för text och ljud – du får både hennes bästa tips och fallgropar att undvika.

Medverkande: Sofie Sarenbrant, Ebba Barrett Bandh (moderator)
Arrangör: Bookmark

15.00: Att skriva poesi (#47)

Jenny Tunedal mottog 2012 Gerard Bonniers lyrikpris och var Augustprisnominerad 2017. Nu är hon aktuell med Dröm, baby, dröm, en diktsamling om sorgens och drömmarnas plats i en människas liv. Här berättar hon om hur hennes poesi blir till, och om vikten av att inte bara läsa sina egna utan också andras texter.

Medverkande: Jenny Tunedal, Helene Atterling (förläggare)
Arrangör: Wahlström & Widstrand

15.30: Förverkliga din bokidé med egenutgivning! (#48)

BoD gör det möjligt för alla att trycka och ge ut sin bok och e-bok. En framgångsrik egenutgivning baseras på en väl genomtänkt plan gällande textproduktion, bokens utformning, publicering och marknadsföring. BoD berättar om vad du som egenutgivare bör tänka på och om vilka författartjänster som finns, inom de områden där man behöver extra stöd och hjälp, såsom till exempel omslagsdesign eller layout. Dessutom berättar BoD:s författare Moa Norström (Våga starta eget och bli din egen boss) samt Monica Bergenek (med Marionettmamman) om deras böcker och delar råd och tips.

Medverkande: Linda Reumann, Moa Norström, Monica Bergenek
Arrangör: BoD

16.00: Familjerelationer och hemligheter (#49)

Möt tre författare som alla är aktuella med böcker om olika former av familjerelationer och hemligheter. Malou von Sivers är aktuell med Hon som hade allt handlar om familjehemligheter. I centrum står relationer mellan systrar, mödrar och döttrar.
Louise Boije af Gennäs släppte nyligen Stjärnfall, fristående uppföljare till Stjärnor utan svindel – 25 år senare. Och Peppe Öhman är aktuell med En gång om året, en relationsroman full av – ibland bitter – igenkänning för samtidskvinnan.

Medverkande: Malou von Sivers, Louise Boije af Gennäs, Peppe Öhman, Elise Karlsson (moderator)
Arrangör: Norstedts

16.30: Skriva ensam – och i par (#50)

Anders de la Motte är före detta polis och säkerhetschef som vunnit både Svenska Deckarakademins debutantpris (2010) och priset för Bästa svenska kriminalroman (2015). Han skriver både ensam, till exempel Geim-trilogin och Årstidskvartetten, och i par (Morden på Österlen-böckerna tillsammans med Måns Nilsson). Vad är skillnaden mellan att skriva ensam och tillsammans med någon annan? Anders delar med sig av sina erfarenheter av de olika skrivprocesserna.

Medverkande: Anders de la Motte, Johanna Stenius (moderator)
Arrangör: Bokförlaget Forum

17.00: Att byta genre (#51)

Malin Karim har tidigare skrivit två barnböcker tillsammans med sin man, skådespelaren Alexander Karim. Nu byter hon genre och är aktuell med Jag är Gud, en roman präglad av svart humor där huvudpersonen Hermine under en vecka begår alla de sju dödssynderna utan en tanke på konsekvenserna. Malin Karim berättar hur det är att gå från att skriva för barn, till att författa vuxenromaner. Kan genrebyte vara ett sätt att blåsa liv i kreativiteten?

Medverkande: Malin Karim, Cecilia Eklund (moderator)
Arrangör: Bazar Förlag

17.30: Att hitta sitt språk (#52)

Ella-Maria Nutti har studerat vid Långholmens författarskola och utbildar sig nu till psykolog vid Umeå universitet. Tidigare i år debuterade hon med Kaffe med mjölk, ett relationsdrama om en mor och en dotter som är varandras allt men ändå inte kan prata om det viktiga i livet. Här berättar Ella-Maria hur hon fann rätt språk för att skildra deras relation, och om vikten av att inte försöka »skriva som en författare« – utan att skriva med sina egna ord.

Medverkande: Ella-Maria Nutti, Maria Såthe (förläggare)
Arrangör: Wahlström & Widstrand

 

Söndag

09.30: Att lära känna en människa genom sitt skrivande (#53)

Jessica Haas Forsling och Ingela Bendt är aktuella med böcker som handlar om människor i deras närhet – mamma eller mormor. Personer man känner väl – eller inte alls. Hur har de valt att närma sig dessa personer genom sitt skrivande? Hur nära kan man gå? Vilka frågor kan man ställa – eller själv söka upp svaren på?

Medverkande: Jessica Haas Forsling, Ingela Bendt, Michaéla Marmgren (moderator)
Arrangör: Norstedts

10.00: Skildra bekanta miljöer (#54)

Viveca Sten är en av Sveriges mest populära och översatta deckarförfattare. Hennes tio böcker i serien om Morden i Sandhamn utspelar sig i skärgårdsmiljö, och nu kommer Återgäldaren, den tredje delen i hennes lika framgångsrika serie Åremorden. Här hör du henne berätta om det medvetna valet att skriva om miljöer som många har en relation till eller är nyfikna på, och om den dynamik det ger att kunna skriva om lokalbefolkning som möter semesterfirare.

Medverkande: Viveca Sten, Ebba Östberg (moderator)
Arrangör: Bokförlaget Forum

10.30: Att skriva TV och barnbok (#55)

Ylva Hällen och Sara Edwardsson har mångårig erfarenhet av att skapa barnprogram för TV. Ylva Hällen är aktuell med bokserien Ylvania, inspirerad av barnprogrammet med samma namn, och tillsammans är de aktuella med bilderboksserien Barnen på Skräckis. Elin Ek skriver om den 13-åriga miljöaktivisten Athena, men även manus till och programleder UR-programmen Grammatikbolaget och Skrivbolaget. Hur skiljer sig skrivande för TV och bok åt? Vilka guldkorn har de tagit med sig från TV-världen in i bokvärlden? Programskaparna och författarna delar med sig av sina bästa skrivtips!

Medverkande: Ylva Hällen, Sara Edwardsson, Elin Ek, Ulrika Caperius (förläggare)
Arrangör: Bonnier Carlsen

11.00: Bli mer produktiv i ditt skrivande (#56)

Att leta efter senaste manusversionen och spontana anteckningarna tar tid – tid du hellre vill lägga på att skriva. Jeanette Niemi, beteendevetare och skrivpedagog, lär dig de viktigaste knepen för att prioritera och skapa ordning i skrivandet.

Medverkande: Jeanette Niemi
Arrangör: Författarens verktyg

11.30: Med feeling för feelgood (#57)

Feelgood är en genre som fullkomligt har exploderat de senaste åren. Läsarkretsen är stor, och många vill skriva sina egna böcker. Möt tre framgångsrika feelgoodförfattare som delar med sig av sina tips för att skriva om känslor så att sidorna vibrerar. Deltar gör Marcus Jarl – vinnare av årets feelgood 2021, aktuell med Där du en gång gick, Jenny Fagerlund, aktuell med Den sista adventskalendern och Anna Lönnqvist som skrivit Innan morgonen gryr.

Medverkande: Marcus Jarl, Jenny Fagerlund, Anna Lönnqvist, Jennifer Lindström (moderator)
Arrangör: Norstedts

12.00: Att använda sitt yrke i sitt skrivande (#58)

Anna Jinghede & Lena Ljungdal är poliserna som började podda om krim och sedan började skriva egna böcker Den här hösten kommer deras debutroman Någon måste dö. Christian Unge är överläkaren som skriver spänning som utspelar sig i sjukhusmiljö. Hur använder de sina yrkeserfarenheter i sitt skrivande? Vilka specialkunskaper använder de sig av, och vilka är deras bästa råd för den som vill skriva utifrån sitt yrke?

Medverkande: Anna Jinghede, Lena Ljungdal, Christian Unge, Clara Gustafsson (moderator)
Arrangör: Norstedts

12.30: Att skriva om framtiden (#59)

Hur skriver man sci-fi idag, när verkligheten ibland nästan överträffar det som vi tidigare trott utgör framtid? Möt tre författare som skriver sci-fi för unga. Hur skriver man om framtiden? Hur gör man det relevant för en ung läsarskara? Och vilka fallgropar ska man undvika?

Medverkande: Oskar Källner, Ömer Oguz, Filip Lindkvist, Cecilia Knutsson (moderator)
Arrangör: B Wahlströms, Rabén & Sjögren

13.00: Använda verkligheten på rätt sätt (#60)

Simon Häggström arbetar parallellt som författare och polis mot prostitution och människohandel. Nu är han aktuell med tredje delen i Människohandelsgruppen, Systrarna och ensamheten. Simon berättar här om att använda verklighetsnära och självupplevda saker i böcker. Om balansgången för att inte kapitalisera eller romantisera, och om att man ibland måste tona ner verkligheten i romanform för att verka trovärdig.

Medverkande: Simon Häggström, Anna-Lena Hernvall (förlagschef)
Arrangör: HarperCollins

13.30: Spänning, krim, mysdeckare – om att byta undergenre inom spänning (#61)

Kristina Ohlsson är en hyllad spänningsförfattare både bland vuxna och barn. Just nu är hon aktuell med Skuggbyte, del 3 i hennes hyllade Strindbergserien. Hur är det att skriva olika sorters spänning och att skifta mellan olika undergenrer? Och hur gör man för att hitta rätt ton, språk och innehåll när man skriver spänning för olika åldrar?

Medverkande: Kristina Ohlsson, John Häggblom (moderator)
Arrangör: Bokförlaget Forum

14.00: Ung och HBTQI (#62)

Edvin Törnblom är programledare och medieprofil, och tillsammans med Johanna Nordström driver han Ursäkta, en av Sveriges största podcasts. Här berättar han om sin bok Bögen är lös, och om att våga skriva personligt om mörker och samtidigt göra det lättillgängligt och med humor.

Medverkande: Edvin Törnblom, Jennie Sjögren (moderator)
Arrangör: Bokförlaget Forum

14.30: Konsten att komma ihåg (#63)

I minnesmästaren Martin Nilssons debutbok Det andra minnet får vi en fascinerande berättelse om hur minnet fungerar och hur vi kan maximera vår minneskapacitet samtidigt som vi får ta del av Martin Nilssons egen resa mot ett mästarminne. Hur fungerar den kanske mest fundamentala funktionen i vår hjärna? Hur kan en författare arbeta med minnen? Vilka fördelar och fallgropar finns?

Medverkande: Martin Nilsson
Arrangör: Polaris Fakta

15.00: Den viktiga och roliga faktaboken (#64)

I en värld av fake news och konspirationsteorier är faktaboken viktigare än någonsin, inte minst för unga läsare. Sarah Sheppards böcker om hajar, dinosaurier, och naturfenomen har fascinerat hundratusentals barn, och vetenskapsjournalisten Rasmus Åkerblom är aktuell med Vetenskapens ABC som tar med läsaren på en hisnande resa bland vetenskapliga fenomen. Ett samtal om hur man gör spännande barnlitteratur av komplicerade fakta!

Medverkande: Sarah Sheppard, Rasmus Åkerblom, Karin Lemon (förläggare)
Arrangör: Bonnier Carlsen

15.30: Skriva en fristående uppföljare (#65)

Gertrud Hellbrand är verksam som skrivkurslärare på Bona folkhögskola, och just nu aktuell med Svinskytten som är andra delen i Östgötasviten. Här berättar hon om hur hon arbetat med romanens teman – besatthet, begär och svårigheten att göra sig fri från sitt förflutna – och om hur hon gjort när hon skrivit en fristående uppföljare.

Medverkande: Gertrud Hellbrand, Anna-Lena Hernvall (förlagschef)
Arrangör: HarperCollins

16.00: Skrivkramp! (#66)

Lilly Emme lyckas nå ut till många feelgoodälskare med sin karaktäristiska kombination av humor, igenkänning och svärta. I Skrivkramp avhandlar hon detta fruktade fenomen genom karaktären Emma Singh, en brittisk författare som inte lyckas få ur sig uppföljaren till sin succédebut. Hur skildrar hon detta ångestfyllda tillstånd – och vilka är hennes bästa råd för hur man tar sig ur det?

Medverkande: Lilly Emme (pseudonym för Therese Loreskär), Lena Amurén (förlagschef)
Arrangör: Historiska Media