Nu blir Bokmässan en Skrivmässa!

Att läsa och att skriva går hand i hand. Därför gör Skriva och Bokmässan gemensam sak och inrättar Café Skriva‚ ett helt område på mässan för dig som vill förkovra dig i hantverket, få tips och inspiration – direkt från Sveriges främsta författare.

Kom och träffa oss på Skriva, lyssna på våra föreläsare, hitta nya skrivkompisar och ge ditt eget skrivande en rejäl vitamininjektion i höstmörkret.

  • Över 50 programpunkter
  • Tävlingar
  • Föreläsningar
  • Workshops
  • Skrivarpodden i liveformat
  • Exklusiva erbjudanden för dig som skriver

Café Skriva ingår i entrébiljetten och du hittar oss på övre plan.
Bokmässan går av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg, 27 september-1 oktober.

 

Utvalda programpunkter

torsdag 10.00-10.30
Anders Fager, Jens Lapidus

Skrivkurs – vad ger det dig?
Jens Lapidus gick en skrivkurs och skrev sedan en bestseller. Anders Fager gick ingen skrivkurs, men är nu skrivlärare. Här samtalar de kring sina erfarenheter och resonerar kring vad man kan få ut av att gå en skrivkurs.

fredag 14.30-15.30
Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren, Fredrik Backman
Moderator: John Häggblom

Att skriva fram sina karaktärer
Hockeyspelande tonårskillar, teaterelever med magiska förmågor och hemsökta demenspatienter. Fredrik Backman, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg skriver i olika genrer, men de sätter alltid karaktärerna främst. Hur skapar de fiktiva personer med egna språk, egenskaper, drivkrafter, fel och brister? Hur gör de för att engagera oss i romanfigurernas öden, och hur får man läsaren att verkligen avsky en antagonist?

Fredag 17.30-18.30
Jenny Rogneby

Verklighet vs fiktion
Jenny Rogneby är kriminolog och arbetade som brottsutredare på Citypolisen i Stockholm innan hon blev författare på heltid. Huvudpersonen i hennes böcker lever ett dubbelliv och är både polis och kriminell. Hör Jenny berätta om hur hon använder sin kunskap om brottslighet och polisarbete i skrivandet och hur man kan förhålla sig till verkligheten när man skriver fiktion.

Lördag 15.30-16.00
John Ajvide Lindqvist, Johanna Wiman

Hitta romanidén
John Ajvide Lindqvists skrivprocesser börjar ofta med att han får en stark bild. I ett samtal med Skrivas redaktör Johanna Wiman berättar skräckförfattaren hur han skapar berättelser av bilderna, om vägen från idé till färdig roman och om vikten av att göda sina darlings, istället för att döda dem.

söndag 11.00-12.00
Emelie Schepp

Bokens väg
Emelie Schepp uppmärksammades stort som PR-proffset som sålt 40.000 böcker på egen hand. Sedan dess har hon blivit upplockad av Wahlström & Widstrand, gått internationellt och gjort förlagsbyte. Hör Emelie berätta om den resa som hennes texter tagit henne med på.

 

Få rabatt på Bokmässan

Samtliga föreläsningar på Café Skriva ingår i den vanliga entrébiljetten till Bokmässan. Men för dig som vill ta del av samtliga föreläsningar på Bokmässan har vi goda nyheter. Som prenumerant på Skriva får du 1100 kronor i rabatt på Bokmässans stora seminariekort, som ger dig tillgång till 100-tals seminarier under alla mässans fyra dagar.

Här kan du ta del av hela seminarieprogrammet.

Här beställer du ditt rabatterade 4-dagarskort.

 

Hela programmet på Café Skriva

Torsdagens program
Tid Medverkande Rubrik Innehåll
10.00-10.30 Anders Fager, Jens Lapidus Skrivkurs – vad ger det dig? Jens Lapidus gick en skrivkurs och skrev sedan en bestseller. Anders Fager gick ingen skrivkurs, men är nu skrivlärare. Här samtalar de kring sina erfarenheter och resonerar kring vad man kan få ut av att gå en skrivkurs..
10.30-11.00 Kajsa Gordan, Sofi Hjort Så skriver du för unga Författare som skrivit otaliga böcker för alla upptänkliga läsare berättar om sina tips och trix, vad som gör dem inspirerade och får dem att slutföra sina projekt.
11.00-11.30 Eva F Dahlgren Research och skrivande Journalisten och författaren Eva F Dahlgrens tematiska trilogi om människors värde har krävt år av noggrann research. Här berättar hon hur du samlar fakta, kombinerar intuition med konstruktion och förvandlar ditt material till en bok som får läsaren att reflektera själv.
11.30-12.00 Louise Alvarsson Att utveckla en berättartradition Med projektet Värmland skriver vill Institutionen för språk, litteratur och interkultur vid Karlstads universitet uppmuntra och inspirera fler att skriva. På bokmässan ger de ut sin andra novellsamling, Låt oss berätta: Noveller från Värmland. Projektledaren Louise Alvarsson berättar om hur de arbetat med bland annat novelltävlingar och skrivarworkshops.
12.00-12.30 Patrik Lundberg Skrivtips med Patrik Lundberg Hur kommer du igång, och hur går du vidare när du kört fast? Journalisten och författaren Patrik Lundberg ger dig några ovärderliga skrivtips och bjuder på sina bästa ”do’s and don’t’s”
12.30-13.00 Marit Larsdotter, Fredrik Mattsson Skriva i jobbet Hur gör du för att skriva rakt, begripligt och intresseväckande? Marit Larsdotter och Fredrik Mattsson från utbildningsföretaget Ordrum är medförfattare till Skrivarkokboken. Här ger de dig vägledning i den sköna konsten att skriva texter – i jobbet – som människor vill läsa.
13.30-14.00 Jujja Wieslander Att skriva om sitt liv, är det så klokt? I boken Hjördis skildrar Jujja Wieslander vänskap, lek och vardag, precis så rysligt, roligt och spännande som det kan vara. Det handlar om bästisar, hemliga klubbar och kärleken till en katt. Hör Jujja berätta om hur det var att skriva en bok baserad på sin egen uppväxt.
14.00-15.00 Kristina Hård, Frida Arwen Rosensund Fler än en – att skriva en bokserie Hur fungerar en bokserie? Kristina Hård och Frida Arwen Rosensund samtalar kring vad som skiljer i hantverket mellan fristående romaner och serier. Om planering och återvändsgränder, om karaktärsutveckling och krut. Hur håller man igång skrivglädje och intresse över många år och boksidor? Hur mycket tillbakablickar krävs och hur trogen måste man vara grundpremissen?
15.00-15.30 Anette Eggert, Charlotte Cederlund Att slåss med en bok Anette Eggert tog sju år på sig för att skriva sin bok och Charlotte Cederlund skrev en ny bok på sju månader efter att ha slängt sin första version. Charlotte och Anette talar om skrivande, hur man tar sig från idé till färdig bok, vilka hinder finns och hur man gör för att inte ge upp längs vägen.
15.30-16.30 Anne Ohlsson, Paul Ström Allt annat än likriktning Många tror fortfarande att förmågan att skriva är något man antingen har, eller inte har, och att skolor i skrivande enbart sysslar med likriktning. Men de flesta som sysslar med skrivande har för längesen övergett det sättet att tänka. Här intervjuas lärarna på Albins skrivarlinje om kreativt skrivande och om det stora intresset för långa skrivutbildningar.
16.30-17.00 Mikael Bengtsson, Anton Lundqvist Väck elevernas skrivlust! Så får du barn intresserade av litteratur genom att låta dem rita och skriva böcker själva. Illustratören Anton Lundqvist och författaren Mikael Bengtsson berättar vad barnen fastnar för och hur du lägger upp ett klassframträdande så att du fångar barnens skriv- och skaparlust.
17.00-17.30 Björn Bergenholtz Så kan en bilderbok skapas I två år arbetade Björn Bergenholtz arbeta med en bok som han inte berättade om för någon. Lejoparden är en bilderbok i extra stort format om utanförskap och vänskap, om av att få vara den man är och – inte minst – om vikten av att vara snäll. Hör Björn Bergenholtz berätta om skapandet av en bilderbok. Vad ska skrivas i text och vad kan berättas genom bilden?
Fredagens program
Tid Medverkande Rubrik Innehåll
10.00-10.30 Magnus Ljunggren Från läsförståelse till skrivglädje Så utvecklar du som pedagog skrivlusten hos dina elever. Det är mycket fokus på att lära ut läsning och läsförståelse i skolan, men hur inspirerar man eleverna att utveckla sitt skrivande?
Med Magnus Ljunggren, författare, dyslektiker och flitig föreläsare på skolor.
10.30-11.00 Maria Frensborg, Katarina Genar Tio tips för dig som vill skriva barnböcker Drömmer du om att skriva en barnbok? Maria Frensborg är författare och lärare i svenska på gymnasiet. Aktuell med ungdomsromanen Mina smala axlars längtan. Katarina Genar är känd för sina magiskt realistiska berättelser för mellanåldern och aktuell med Spökflickan, ett suggestivt och spännande sommarlovsäventyr. Här delar de med sig av sina bästa tips!
11.00-11.30 Annette Eggert, Tove Berggren Ljug dig blå! Nästan dagligen möter Anette Eggert och Tove Berggren elever som är så hämmade i sitt skrivande att de börjar gråta när de inte får använda suddgummi, eller som har svårt att koncentrera sig på de briljanta idéer de faktiskt har i huvudet. Här berättar Anette och Tove hur de öppnar upp för det kreativa skrivandets möjligheter och hur gott det gör barnen att få tillgång till det.
11.30-12.00 Mariette Lindstein, Johanna Wiman Debutera på litet förlag Mariette Lindstein bekostade själv utgivningen av sin debutroman och det blev början på en framgångssaga. Johanna Wiman, redaktör på Skriva och författare till Ge ut din bok, samtalar med Mariette om för- och nackdelarna med att starta sin författarkarriär på ett litet förlag.
12.00-12.30 Magnus Västerbro, Nina Västerbro Skriva för vuxna och skriva för barn Vad är skillnaden när man skriver för barn och vuxna? På vilka olika sätt fångar man läsarens intresse beroende på vilken ålder man skriver för? Magnus Västerbro är historiejournalist och författare. Han har tidigare bara skrivit för en vuxen publik men debuterar i år som barnboksförfattare tillsammans med sin fru, Nina Västerbro.
12.30-13.00 Sören Bondeson, Per Adolfsson Skriva som man lär? Författaren Sören Bondeson är också Sveriges kanske mest rutinerade skrivlärare. I somras kom han ut med sin första roman på tio år, Lögnen är en annan sanning. I ett samtal med Skrivas chefredaktör Per Adolfsson berättar han om arbetet och hur han fick förhålla sig till sina egna skrivråd.
13.00-14.00 Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren, Fredrik Backman
Moderator: John Häggblom
Att skriva fram sina karaktärer Hockeyspelande tonårskillar, teaterelever med magiska förmågor och hemsökta demenspatienter. Fredrik Backman, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg skriver i olika genrer, men de sätter alltid karaktärerna främst. Hur skapar de fiktiva personer med egna språk, egenskaper, drivkrafter, fel och brister? Hur gör de för att engagera oss i romanfigurernas öden, och hur får man läsaren att verkligen avsky en antagonist?
14.00-15.00 Anette Eggert, Anja Eriksson, Christina Lindström, Tove Andersdotter Författare – redaktör Ofta är den som skriver för spontanhögen helt ensam med sin text.
Väl inne på förlag blir fler involverade i texten, har synpunkter och ändringsförslag. Två författar-redaktörspar berättar om samarbetet kring texten och vägen från manus till bok.
15.00-15.30 Jo Salmson Att skriva fantasy Hur skapar man en spännande fantasy-berättelse? Om konsten att fånga in läsaren och med få ord skapa spännande berättelser som trollbinder.
Med fantasydrottningen Jo Salmson, aktuell med trilogin Drakarnas öde.
15.30-16.00 Navid Modiri, Golnaz Hashemzadeh Bonde, TILLKOMMER FLER. Uppdateras Varför behövs en berättelse om flykt? Författaren och samtalsaktivisten Navid Modiri leder ett samtal om flykt, berättande och om att skriva i och om exil. Tillsammans med sina gäster undersöker han berättelsens funktion för flyktingen och flykten som narrativ för ett land. Vad händer med en befolkning som genom berättande kan mötas i mellanrummen mellan bofast och nyanländ?
16.00-16.30 Martin Widmark, Helena Willis Lättläst, men inte lättlöst Beskrivning. Martin Widmark och Helena Willis har tillsammans skapat de omåttligt populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Här delar de med sig av sina bästa tips på hur du skriver deckare för barn.
16.30-17.00 Anna Arvidsson, Anna Ahlund, Anna Jakobsson Lund Ett skrivande samarbete Författarna Anna Arvidsson, Anna Ahlund och Anna Jakobsson Lund har en gemensam blogg där de berättar om skrivande och om hur de samarbetar. Alla tre skriver för unga vuxna och har blivit publicerade under de senaste åren. I det här samtalet berättar de om värdet av att ta stor del i varandras skrivprocesser genom att testläsa och diskutera text och tankar med varandra.
17.00-17.30 Jesper Ersgård Skriva för ljud Hur skriver man direkt för ljud? Vad ska man tänka på och hur tar man till sig en berättelse man inte kan bläddra i? Jesper Ersgård berättar om arbetet med ljudbokssuccén Svart Stjärna.
17.30-18.30 Jenny Rogneby Verklighet vs fiktion Jenny Rogneby är kriminolog och arbetade som brottsutredare på Citypolisen i Stockholm innan hon blev författare på heltid. Huvudpersonen i hennes böcker lever ett dubbelliv och är både polis och kriminell. Hör Jenny berätta om hur hon använder sin kunskap om brottslighet och polisarbete i skrivandet och hur man kan förhålla sig till verkligheten när man skriver fiktion.
Lördagens program
Tid Medverkande Rubrik Innehåll
10.00-10.30 Ann Ljungberg samt tre litterära konsulter Litterära konsulter Vi berättar hur du kan få bästa hjälpen för just ditt skrivprojekt. Är det manusutvecklare, författarcoach, lektör eller redaktör du behöver? Vad gör de och vad behöver du veta för att välja rätt?
10.30-11.30 Elisabeth Östnäs, Charlotte Cederlund Luttrad skrivprocess Charlotte Cederlund och Elisabeth Östnäs är författare med flera utgivna böcker bakom sig. De pratar om hur skrivprocessen ser ut, hur man kombinerar skrivande och jobb och om när den stunden infaller att skrivandet blivit ett yrke.
11.30-12.00 Sören Bondeson, Pelle Andersson Vägen till romanen Författaren och skrivläraren Sören Bondeson kan tapetsera en toalett med refuseringsbrev men har också blivit nominerad till Augustpriset. I somras kom han ut med sin första roman på tio år, Lögnen är en annan sanning. I ett samtal med förläggaren Pelle Andersson delar han med sig av nya lärdomar han fått på vägen.
12.00-12.30 Anders Fager, Petra König Realism och andra världar Även fantasivärldar måste fungera. Kan man göra research om troll? Författaren och skrivläraren Anders Fager pratar om hur man gör det otroliga trovärdigt tillsammans med redaktören och manusutvecklaren Petra König.
12.30-13.00 Agnes Lindström, Karin Lemon Att bli antagen Agnes Lindström är 24 år och jobbar som socionom med inriktning mot ungdomar i Rosengård i Malmö. Hon är en av de som tagit sig igenom nålsögat bland alla manus som inkommer till förlaget och debuterar nu med uppväxtskildringen Hata Gustavsberg! Här samtalar hon med sin förläggare Karin Lemon om arbetet med boken och om vad det var i manuset som gjorde att det blev antaget.
13.00-13.30 Camilla Grebe Att skriva spänning Vad är det egentligen som skapar spänning i en berättelse och hur gör man rent praktiskt för att skriva en riktigt bra spänningsroman?
Camilla Grebe är aktuell med den psykologiska spänningsromanen Husdjuret, en fristående fortsättning på den kritikerrosade Älskaren från huvudkontoret från 2015 som har översatts till fler än 20 språk och sålts till ett av USA:s största filmbolag.
13.30-14.00 Katarina Wennstam Med indignationen som drivkraft Katarina Wennstam har alltid utgått från brännande samhällsfrågor, såväl i sina romaner som fackböcker. Hennes nya spänningsroman Gänget är ett drama om skuld och skam, och om gruppens livsfarliga inverkan på individen. Hör henne berätta hur hon arbetar och hur man kan omvandla ett starkt engagemang till spännande skönlitteratur.
14.00-14.30 Jerker Virdborg Det måste hända något också Är den samtida litteraturen för besatt av litterär röst och stil, på bekostnad av handlingen? Det menade Jerker Virdborg i en debattartikel i våras. Här berättar han om vikten av dramatik och intrig i en berättelse, och om tillkomsten av hans senaste bok Sommaren, syster, en gastkramande roman om syskonkärlek i en utsatt tid.
14.30-15.00 Cissi Forss Skitkul med fisar! 10 av 10 barn kan inte ha fel, men varför är det så fascinerande med fisar och pruttar? Och varför skriver man om dem? Är det för att plocka billiga poäng eller finns det något djupare bakom? Cissi Forss, skådespelare och författare, berättar mer om sin bok debutbok Fislandet.
15.00-15.30 Mattias Göransson, Annika Seward Jensen Verklighetens berättelser I samarbete med Storytel Dox ger Filter nu ut reportage som ljudböcker. Mattias Göransson, chefredaktör på Filter, och Annika Seward Jensen, förläggare på Storytel Dox samtalar om att skriva fakta för ljudboksformatet. Vad ska du tänka på som skribent? Vilka berättelser riskerar att gå förlorade?
15.30-16.00 John Ajvide Lindqvist, Johanna Wiman Hitta romanidén John Ajvide Lindqvists skrivprocesser börjar ofta med att han får en stark bild. I ett samtal med Skrivas redaktör Johanna Wiman berättar skräckförfattaren hur han skapar berättelser av bilderna, om vägen från idé till färdig roman och om vikten av att göda sina darlings, istället för att döda dem.
16.00-16.30 Ellen Mattsson Under skinnet på en av historiens förlorare Ellen Mattson har många gånger valt Bohuslän som spelplats för sina romaner. I Tornet och fåglarna är det krigsåret 1719 på Marstrand, och hon ger liv åt kommendanten Henrich Danckwardt som ser hur danskarna samlar sig för det stora anfallet.
Hör henne berätta om sin skrivprocess och tillkomsten av den nya romanen.
16.30-17.30 Jöns Hellsing Tusen nej knäcker, ett ja räcker. Jöns skickade in sitt manus till 10 förlag – och fick 10 nej. Satte sig knockad ner och deppade, tills han klurat ut en ny väg framåt… Ett samtal om den udda vägen, paketering och införsäljning. Som att använda en röd whiskystämpel med mervärde.
Söndagens program
Tid Medverkande Rubrik Innehåll
10.00-10.30 Soran Ismail, Jonas Magnusson Två författare, en bok Soran Ismail och Jonas ”Steken” Magnusson har tillsammans skrivit den prisbelönta TV-serien Absolut svensk och nu också boken med samma namn. I grova drag kan man säga att arbetsprocessen styrts av deras olika dygnsrytmer. Här berättar de allt om sitt samarbete.
10.30-11.00 David Nyman, Anna Schulze, Moderator: Åsa Selling (förläggare) Att skriva om sin släkthistoria Tidningsartiklar, dagböcker, brev och gamla fotografier. Författarna Anna Schulze och David Nyman har i sina böcker utgått från verkliga händelser i sina familjers historia.
Samtal om romanskrivande, att ge liv till det förflutna och utforska sin egen släkts historia.
11.00-12.00 Emelie Schepp Bokens väg Emelie Schepp uppmärksammades stort som PR-proffset som sålt 40 000 böcker på egen hand. Sedan dess har hon blivit upplockad av Wahlström & Widstrand, gått internationellt och gjort förlagsbyte. Hör Emelie berätta om den resa som hennes texter tagit henne med på.
12.00-12.30 Caroline Säfstrand, Marie-Louise Marc, Anna Jansson Författardrömmar – så lyckas du Många är vi som inte bara läser, utan skriver också. Går du och har författardrömmar? Kom då och lyssna på nybakade debutanter och etablerade författare som delar med sig av sina erfarenheter och tips.
12.30-13.00 Anders Gustafson och Johan Kant, moderator Björn Gadd Par i brott Är det dubbelt så bra att skriva tillsammans, och hur går det egentligen till att författa deckare ihop? Vilka för- och nackdelar finns? Anders Gustafson och Johan Kant – aktuella med den tredje delen i Singöserien, Sändebudet – berättar om sin skrivprocess.
13.00-13.30 Susanne Jansson Vara debutant ”Ena stunden sitter man ensam med datorn, omgiven av papper och tekoppar. I nästa stund har boken lämnat boet, blivit såld till över 20 länder och omnämnts i New York Times bokpodd. Vad hände egentligen?” Susanne Jansson berättar om tillkomsten och lanseringen av sin debutroman Offermossen, en suggestiv berättelse om sankmarker, biologi, barndom, död – och vad som egentligen är verkligt och närvarande.
13.30-14.00 Christer Björkman, Petter Karlsson Att skriva någon annans historia Christer Björkman har en livshistoria värd att berätta. Från pojkåren i Borås till en av musiksveriges mäktigaste. Petter Karlsson har satt ord på resan i självbiografin Generalen. Här berättar de tillsammans om detta känsliga samarbete.
14.00-14.30 Helena Dahlgren, Marcus Stenberg Andras och egna världar Helena Dahlgren, aktuell med Orkidépojken, älskar Twin Peaks och skrev en roman inspirerad av seriens mytologi. Vad ska man tänka på när man låter sig inspireras av andras fiktiva världsbyggen i sitt skrivande? Hur gör man det till sitt eget? Ett samtal om litteratur och populärkultur, fanfiction och kreativitet.
Medverkande: Helena Dahlgren och Marcus Stenberg från Bokhora.se.
14.30-15.30 Gabriella Ullberg Westin Från dröm till läsare Hur tar man sig från drömmare till förverkligare? I Gabriellas berättelse utgör ett fantastiskt möte med en blivande författarkollega vändpunkten. Hör henne berätta om vägen via debut på hybridförlag till att bli uppmärksammad av världens näst största bokförlag.
15.30-16.00 Ulrika Nandra, Bengt Witte Göteborgsnovellen Använd staden som litterärt stoff. Journalisten och författaren Ulrika Nandra leder en ny kurs i kreativt skrivande, där deltagarna får skildra sina egna eller andras liv i ett samtida eller historiskt Göteborg.