Markus Torgeby: Försöker behålla balansen

Det har blivit allt svårare att försörja sig på att skriva böcker. Men den som är beredd att föreläsa, jaga stipendier och komplettera med andra sorters skrivande har större möjligheter. Skriva har pratat pengar och räknat procent för att ge dig en bättre förståelse för författarekonomin.

»2015 gav jag ut Löparens hjärta, om vad löpningen har betytt för mig och hur den format mitt liv. För två år sedan kom Sova ute – om att finna sitt lugn i naturen, och just nu skriver jag på en grej om att bygga hus … Böckerna utgår mycket ifrån hur jag valt att leva – avskilt och enkelt, nära naturen. När man skriver den sortens böcker ligger det nära till hands att också göra kringgrejer, vilket jag gjort – föreläst, haft olika samarbeten och hållit i kurser, eller snarare natur- och träningsupplevelser. Jag vill visa för andra lite av det jag tycker att jag fått upptäcka.

Ännu lättare hade det väl varit att säga: ›Nu har du läst den här boken om att sova ute, och nu tycker jag också att du ska köpa den här sovsäcken jag gjort!‹ Eller göra massvis med samarbeten på Instagram. Men det där är … jag brottas lite med mig själv. Visst, jag vill ha mat på bordet, men jag tror att folk gillar mina böcker eftersom det märks att jag lever det här livet på riktigt. Det får inte kännas bara kommersiellt.

Bodil Malmsten och jag lärde känna varandra vid en TV-sändning, och efteråt läste vi varandras böcker och höll kontakten. Hon gav mig ett råd innan hon gick bort: ›Fastna inte i föreläsningsträsket.‹ Det har jag tagit till mig av, för visst, man tjänar pengar men det är också en rätt röten värld. Man får svinmycket betalt för att stå på en scen och ha en massa svar, och om man som jag har en käft som går är det lätt att man blir lite för hög på sitt eget, vilket inte är bra. Så jag försöker göra det där med måtta.«

Artikeln publicerades i Skriva #4 2021 (23 augusti 2021) och är skriven av , .