Vad kostar egenutgivning? Få koll på pengarna!

Alla böcker hör inte hemma på ett stort traditionellt förlag. Hybridutgivning eller egenutgivning kan vara en väg för det smala eller det privata, och för entreprenörer som vill ta kontroll över både ­intäkter och kostnader. Skriva har tittat närmare på kronor och ­kontrakt, möjligheter och fallgropar.

Vad kostar egenutgivning?

Den renodlade gör det själv-lösningen ger dig alla rättigheter och god kostnadskontroll. Men även här finns vägval utifrån din kompetens och plånbok, och inte minst: bokens innehåll.

Vad kostar egenutgivning? Det finns inget entydigt svar, men vissa generella saker att utgå ifrån. Om du ska ge ut en bok på egen hand bör du börja med en nykter bedömning av vilken bok du skrivit, hur många läsare som kan vara intresserade av den och hur du avser att nå dem. Skriver du på en berättelse om ditt liv, som ska tryckas i 20 exemplar och ges till släkten, behöver du inte tänka på försäljningskanaler och kanske inte heller på en superproffsig omslagsdesign. Om du gör en lokalhistorisk bok om din uppväxtby ska du ha ett tryckpapper som gör fotografierna rättvisa men inte heller här tänka på bokhandeln – det är troligen du själv och den lilla lanthandeln som är försäljningskanalerna. Arbetar du med en kriminalroman för en allmän publik måste du däremot skapa en mer professionell bok om du vill ha minsta chans att nå ut.

BoD – Books on Demand – var från början ett tyskt print on demand-tryckeri, ett tryckeri som specialiserat sig på små upplagor. Sedan startade de en egenutgivningsverksamhet och i dag är de verksamma i nio europeiska länder inklusive Sverige sedan 2010.

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #5 2021 (18 oktober 2021) och är skriven av , .

Rekommenderas för dig