Ninas metod

Nina Björk har en metod, ett väl utarbetat arbetssätt som har följt henne från det stora genombrottet med Under det rosa täcket till höstens uppmärksammade debattbok, Lyckliga i alla sina dagar. Författaren Mattias Hagberg har träffat henne för ett samtal om fackbokens styrka.

Det är något märkligt med Nina Björk, något nästan magiskt. Som om hennes skrift var förtrollad. Som om den bar på superkrafter.

Hon skriver nästan enbart om tunga och allvarliga ämnen – tråkiga skulle nog en del säga – men trots det slår hennes texter igenom det mesta, de överröstar det eviga mediebruset och blir till samtalsämnen på arbetsplatser och i uppjagade mediedebatter.

Och nu sitter vi här, i ett litet trångt intervjurum utan fönster på bokmässan, och hon har inte alls lust att bli intervjuad. Hon är trött efter några intensiva dagar på mässan. Hon har upprepat sitt budskap i höstens bok, Lyckliga i alla sina dagar, till leda. Nu vill hon helst bara tiga. Men så inser hon att vårt samtal skall handla om något annat, att jag inte alls vill få henne att än en gång upprepa sig, utan att jag vill prata om konsten att skriva sakprosa.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #7 2012 (20 oktober 2012) och är skriven av .